Fokus

Upozorenje na cunami: Posle jakog zemljotresa na Filipinima, uzbuna i u Japanu

Komentari

Autor: Guardian

02/12/2023

-

22:44

Upozorenje na cunami: Posle jakog zemljotresa na Filipinima, uzbuna i u Japanu
Upozorenje na cunami: Posle jakog zemljotresa na Filipinima, uzbuna i u Japanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine najmanje 7,5 stepeni Rihterove skale pogodio je Mindanao na jugu Filipina kasno u subotu, izazvavši upozorenja na cunami u zemlji i Japanu, iako je američka agencija saopštila da je rizik od velikih talasa prošao.

Američki centar za upozorenje na cunami, koji je prvobitno upozoravao na talase do 3 metra iznad uobičajenog nivoa plime, kasnije je saopštio da više nema pretnje od cunamija, prenosi Gardijan.

Evakuacije se nastavljaju na Filipinima, gde nije bilo prvih izveštaja o značajnoj šteti od talasa ili žrtvama uprkos nastavljenim naknadnim potresima.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju "Fivolks" tvrdi da postoji rizik od cunamija.

Talasi od 40 centimetara primećeni su na japanskom ostrvu Hačidžodžima 290 kilometara južno od Tokija, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji, koja je prvobitno rekla da mogu dostići jedan metar u visinu.

"Fivolks" je ranije javio da bi ljudi koji žive u blizini obale orijentalnih provincija Surigao del Sur i Davao trebalo da se "odmah evakuišu" ili "presele dalje u unutrašnjost".

"Čamci koji su već na moru tokom ovog perioda trebalo bi da ostanu na moru u dubokim vodama do daljeg savetovanja“, navodi se.

Rejmark Gentalan, šef lokalne policije u priobalnom gradu Hinatuan u blizini epicentra zemljotresa, koji ima oko 44.000 stanovnika, rekao je da je struja isključena od početka zemljotresa, ali timovi za reagovanje na katastrofe još nisu pratili bilo kakve žrtve ili štetu. Dve provincije su uglavnom ruralne i nisu gusto naseljene, za razliku od drugih delova Filipina.

"Evakuišemo ljude iz priobalnih područja", rekao je on za Rojters.

Džejms Sorija, koji je vlasnik malog hotela u Hinatuanu, rekao je da je u njegovoj kući pričinjena značajna šteta.

"Ovde se sada ponovo trese", rekao je on Rojtersu, pre nego što je poziv prekinut zbog još jednog naknadnog potresa.

Fotografije koje je Hinatuanova lokalna administracija objavila na društvenim mrežama pokazuju na desetine stanovnika i redove vozila koji se kreću ka višem zemljištu, a jedno veliko sklonište zauzima nekoliko desetina ljudi.

Zemljotresi su uobičajeni na Filipinima, koji se nalaze na "Vatrenom prstenu", pojasu vulkana koji kruže oko Tihog okeana i koji je podložan seizmičkoj aktivnosti.

EMSC je saopštio da je zemljotres magnitude 7,5 pogodio na dubini od 63 kilometra, dok su iz SAD stigle provene magnitude 7,6 i dubinu od 32 kilometra i rekao da se dogodio u 22.37 časova.

Komentari (0)

Svet