Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Izraelska vojska ušla u Kan Junis, izveden napad na sedište Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2023

-

07:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 61. dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Komandant Izraelskih odbrambenih snaga rekao je da su snage IDF-a bile angažovane u "najintenzivnijem danu" borbi od početka njihove invazije na Gazu. U saopštenju izraelske vojske se navodi da se izraelske snage sada bore "u srcu Džabalije, Šedžaje, a sada i u srcu Kan Junisa". To su potvrdili i satelitske fotografije koje je analizirao AP koje pokazuju da je izraelska vojska započela kopnenu ofanzivu u južnim delovima pojasa Gaze. U međuvremenu, Hamas je saopštio da je od 7. oktobra ubijeno 16.248 osoba u izraelskim napadima na Gazu. 

ključni događaji: 

  • AP: Izraelska vojska počela kopnenu ofanzivu na jugu Pojasa Gaze
  • IDF: Izraelske snage u srcu Kan Junisa
  • Izraelska vojska uništila zgradu glavne sudnice u Gazi
  • Hamas: Od 7. oktobra ubijeno 16.248 osoba u izraelskim napadima na Gazu
  • Od početka sukoba 130 radnika agencije UN za pomoć Palestincima ubijeno u Pojasu Gaze
  • BBC: Pripadnici Hamasa silovali žrtve na festivalu Nova u Izraelu

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.39 Koen: Guterešov mandat predstavlja opasnost po svetski mir

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je danas da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja "opasnost po svetski mir", reagujući na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

Gutereš se pozvao na član 99 Povelje UN u kojoj se navodi da "generalni sekretar može skrenuti pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Koen u poruci na platformi X tvrdi da Guterešova odluka "predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas" i odobravanje ubistava izraelskih starijih osoba, otmice beba i silovanja žena, preneo je Tajms of Izrael. "Svako ko podržava svetski mir mora podržati oslobađanje Gaze od Hamasa", napisao je Koen. 

23. 36 Izrael odobrio povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Gazu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je večeras da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze. U saopštenju se ne navodi za koliko će biti povećana isporuka, samo se ističe da je odobrena "minimalna količina potrebna da se spreči humanitarni kolaps i izbijanje epidemija u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

"Ovaj minimalni iznos će s vremena na vreme određivati ratni kabinet, u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze", navode iz Netanijahuovog kabineta. Izraelski mediji pišu da su Sjedinjene Američke Države zahtevale da se dnevna isporuka od 60.000 litara udvostruči ili utrostruči.

21.34 EU treba da razmatra sankcije Hamasu, kao i nasilje Izraelaca na Zapadnoj obali

Evropska unija trebalo bi da razmotri pooštravanje sankcija Hamasu i njegovim načinima finansiranja, kao i uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, navodi diplomatska služba EU u dokumentu pripremljenom za ministre spoljnih poslova.

U belešci, u koju je Rojters danas imao uvid, postavljaju se opcije koje će ministri razmotriti na sastanku u Briselu u ponedeljak, namenjenom za iznalaženje rešenja za rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi, kao i za pripreme za vreme posle rata.

EU je već Hamas navela kao terorističku organizaciju, što znači da bi sva sredstva, koja ima u EU, trebalo da budu zamrznuta, ali bi mogla i da pojača sankcije toj militantnoj organizaciji i drugim terorističkim grupama, naročito kada je reč o finansijama, napominje agencija i dodaje da bi EU mogla da uspostavi poseban program sankcija posvećen Hamasu.

Odluke o sankcijama EU zahtevaju odobrenje svih 27 zemalja članica, koje nastoje da se usaglase o trenutnoj krizi, jer mnoge imaju različite stavove o izraelsko-palestinskom sukobu.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

21.18 Zvaničnik Hamasa: Stanovništvo u Pojasu Gaze žrtva "neoholokausta"

Zvaničnik militantnog pokreta Hamas, Ismail Hanije, tvrdi da je stanovništvo Pojasa Gaze žrtva "neoholokausta". "Američka administracija je uključena u ovaj zločinački rat i pokriće za neonacizam.

"Ovo je neoholokaust koji se vrši protiv našeg naroda u Pojasu Gaze", rekao je danas Hanije za egipatsku TV El Kahera, prenosi RIA.

19.20 Izraelska vojska ušla u Kan Junis, izveden napad na sedište Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je njena 98. divizija ušla u Kan Junis i počela da deluje u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

Iz IDF-a su naveli da je izveden kombinovani napad u Kan Junisu na sedište palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael. 

18.47 Gureteš: Rat u Gazi može pogoršati pretnje međunarodnom miru i bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas Savet bezbednosti UN da rat između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

Gutereš se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", preneo je Rojters.

"Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao celinu i za mir i bezbednost u regionu", napisao je Gutereš u pismu 15-članom Savetu bezbednosti.

18.44 Netanijahu: Izraelske snage okružuju kuću vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da izraelske snage okružuju kuću najvišepozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gazi. "Sinoć sam rekao da naše snage mogu stići bilo gde u Pojasu Gaze. Sada okružuju Sinvarovu kuću", rekao je Netanijahu u video-obraćanju, prenosi BBC.

Naveo je da je pitanje vremena kada će izraelska vojska (IDF) uhvatiti Sinvara. Premijer Izraela je rekao i da njegova vlada vrši pritisak da se Crvenom krstu omogući poseta taocima koje palestinska militantna grupa i dalje drži u Pojasu Gaze.

18.10 Galant poručio da stanovnici naselja blizu granice s Libanom ostaju evakuisani

Izraelski ministar odbrane Joav Galant sastao se danas sa gradonačelnicima i predsednicima saveta gradova koji su blizu granice sa Libanom na severu Izraela, i poručio da njihove zajednice, koje su evakuisane nakon čestih prekograničnih sukoba od 7. oktobra, neće biti vraćene kućama sve dok militantna grupa Hezbolah ne bude proterana severno od reke Litani u Libanu, javili su izraelski mediji.

Tokom sastanka u Nahariji, Galant je rekao da je najbolja opcija za Izrael da postigne diplomatski aranžman koji će dovesti do sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1701 kojom je okončan Drugi libanski rat 2006. godine. Galant je istakao, da će, ukoliko to ne uspe, Izrael učiniti sve da potisne Hezbolah vojnim akcijama, preneo je Tajms of Izrael.

17.59 Fajnenšel tajms: Bombardovanje Gaze bliži se onom u Drugom svetskom ratu

Obim razaranja u severnom delu Pojasa Gaze, za manje od sedam nedelja približio se nivoima viđenim tokom višegodišnjeg bombardovanja nemačkih gradova u Drugom svetskom ratu, izvestio je danas Fajnenšel tajms.

Ovaj medij navodi da je više od 60 odsto zgrada u severnoj Gazi teško oštećeno, prenela je Al Džazira.

Kako se navodi, širom te teritorije naseljene Palesticima oštećeno je ili uništeno više od 300.000 stambenih jedinica.

"Gaza će ostati naziv mesta koji označava jednu od najtežih kampanja konvencionalnog bombardovanja u istoriji", rekao je američki vojni istoričar Robert Pejp, a preneo Fajnenšel tajms. 

17.50 Erdogan: Netanijahu koristi rat protiv Hamasa da produži svoju političku karijeru

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu koristi vojnu kampanju u Pojasu Gaze protiv Hamasa da bi produži svoju političku karijeru, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim rečima, Netanijahu ugrožava budućnost i bezbednost regiona da bi produžio svoju političku karijeru. Erdogan tvrdi da je Izrael počinio "ratne zločine" i "zločine protiv čovečnosti" u Pojasu Gaze, prenela je turska državna novinska agencija Anadolija.

"Izraelski ratni zločini i zločini protiv čovečnosti u Gazi ne bi trebalo da ostanu bez odgovora", rekao je Erdogan. On je naglasio da je prioritet Turske da "obezbedi da se u Gazi primeni trajni prekid vatre i da se humanitarna pomoć isporučuje bez prekida", prenela je Al Arabija.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

16.59 Al Burš: Više od 100 tela čeka da bude sahranjeno

Više od 100 tela čeka da bude sahranjeno u bolnici "Kamal Advan" u severnoj Gazi, rekao je generalni direktor ministarstva zdravlja u Gazi Munir al Burš za NBC News. "Izraelske snage nam ne dozvoljavaju da ih sahranimo", rekao je on i dodao da je cela bolnica bez gtoriva i da su izraelske trupe pucale na ljude.

16.26 Procureli snimci sa sastanka oslobođenih talaca i Netanjahua

Snimci sa sastanka oslobođenih izraelskih talaca i premijera Benjamina Netanjahua koji su danas procureli u javnost, otkrivaju veliki gnev i ogorčenje doskorašnjih zatočenika Hamasa zbog ponašanja izraelske vlade i akcija izraelske vojske (IDF).

Jedna žena koja je bila oteta i kasnije tokom primirja oslobođena sa svojom decom, ali bez muža koji je ostao u zatočeništvu, rekla je da je bila na "skrivenom mestu koje je granatirala izraelska vojska", prenosi CNN.

"Osećali smo se napušteno. Morali smo da budemo prokrijumčareni, a onda smo i ranjeni iz helikoptera koji je pucao na nas na putu do Gaze. Nemate informacije. Činjenica je da smo granatirani, a vi tvrdite da imate obaveštajne podatke. Moj muž je odvojen od nas tri dana pre nego što smo se vratili u Izrael i odveden u (Hamasove) tunele", rekla je ona i optužila Netanjahua da mu je politika važnija od povratka otetih.

Druga žena koja je bila talac rekla je da oni koji su ostali u zatočeništvu žive "u pozajmljenom vremenu".

"Hoćete da srušite Hamasovu vladu, da pokažete da ste hrabriji ? Nema jednog života koji je važniji od drugog. Niko od zatočenih ne zaslužuje manju pažnju od bilo kog drugog stanovnika Izraela. Vratite ih sve", rekla je ona.

Kako prenosi portal y.net, Netanjahu je rekao da je tek kada je Izrael pokrenuo svoje kopnene operacije, napravljen pritisak na Hamas da oslobodi taoce. Međutim kada je izraelski premijer rekao da je Hamas kriv za kraj primirja, osoba koju je y.net identifikovao kao člana porodice oslobođenog taoca je uzvratila rekavši "to su gluposti".

Netanjahuov kabinet je odbio da komentariše ove snimke koji su procureli u javnost.

16.10 Izraelska vojska: Potapanje mreže tunela ispod Pojasa Gaze dobra ideja

Čini se da je načelnik štaba izraelskih odbrambenih snaga general-potpukovnik Herci Halevi u utorak potvrdio izveštaj da Izrael ima za cilj da poplavi Hamasovu mrežu tunela u Pojasu Gaze, nazivajući to "dobrom idejom".

"Vidimo mnoge podzemne infrastrukture u Gazi, znali smo će ih biti mnogo. Deo cilja je da se uništi ova infrastruktura", rekao je Halevi u odgovoru na pitanje na konferenciji za novinare, a u vezi sa izveštajem objavljenim u "The Wall Street Journal".

"Imamo različite načine da uništimo tunele, neću da govorim o pojedinostima, ali oni uključuju eksplozive za uništavanje i druga sredstva za sprečavanje operativaca Hamasa da koriste tunele kako bi naneli štetu našim vojnicima", rekao je on, prenosi "Times of Israel".

16.01 UN: U svakom izraelskom napadu na Gazu na udaru 220 Palestinaca

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da je u svakom izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze na udaru 220 Palestinaca. U saopštenju je navedeno da napadi na stambenu i drugu civilnu infrastrukturu "dovode do ozbiljne zabrinutosti u vezi s izralskim poštovanjem međunarodnog humanitarnog prava i značajno povećavaju rizik od zločina", prenosi Al Džazira.

15.55 Izrael dobio 200. teretni avion sa vojnom opremom

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je danas da je primilo 200. teretni avion koji nosi vojnu opremu za Izraelske odbrambene snage (IDF). U saopštenju Ministarstva se navodi da je više od 10.000 tona vojne opreme isporučeno Izraelu od početka rata, uključujući oklopna vozila, oružje, ličnu zaštitnu opremu, medicinski materijal i municiju, preneo je BBC.

U saopštenju se dodaje da napore da se nabavi oprema predvodi Misija za nabavku SAD pri Ministarstvu. SAD su najveća vojna podrška Izraelu i pružaju im oko 3,8 milijardi dolara odbrambene pomoći godišnje.

13.45 Ponestaje goriva i medicinskih zaliha u bolnici Al-Aksa

U bolnici Al-Aksa u centralnoj Gazi ponestaje goriva i medicinskih zaliha, saopštila je organizacija Lekari bez granica, prenosi Gardijan.

"Gorivo i medicinske zalihe su na kritično niskom nivou u bolnici Al Aksa u centralnoj Gazi zbog zatvorenih puteva, dok se stotine pacijenata primaju svakog dana", navoidi se u njihovom saopštenju. 

Ova bolnica, kkao je rekao direktor, prima između 150 i 200 ranjenih svakog dana od okončanja primirja Izraela i Hamasa.

13.07 Al Arabija: Izraelska vojska opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara

Izraelska vojska (IDF) je opkolila dom lidera Hamasa Jahje Sinvara u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze, ali nema naznaka da se on nalazi u opkoljenom objektu, javila je saudijska televizije "Al Arabija".

Kako je navedeno, lider Hamasa poseduje više kuća u kojima se krije, a kuća u Kan Junisu opkoljena od juče, preneo je "Tajms of Izrael". Izraelske vlasti su ranije saopštile da je Sinvar "mrtav čovek koji hoda".

12.15 Erdogan: Protiv "tampon zone" u Gazi, očekuje naredne korake SAD u prodaji F16

Turska odbacuje planove o uspostavljanju tampon zone u Pojasu Gaze, nakon završetka borbi u toj palestinskoj enklavu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je novinarima, u avionu na povratku iz Katara, rekao da je takav plan, koji je prošle nedelje Izrael dostavio Turskoj i nekim arapskim državama, "nepošten" prema Palestincima, prenosi Rojters.

O budućnosti Gaze posle rata odlučivaće Palestinci, kaže Erdogan, ponavljajući da Izrael mora da vrati teritorije koje je okupirao. Za trenutnu situaciju u regionu Bliskog istoka, lider Turske optužio je podršku koju Zapad, posebno SAD pružaju Izraelu, i upozorio Tel Aviv da operacije protiv pripadnika Hamasa ne provodi na teritoriji Turske, "jer bi mogao platiti visoku cenu za to".

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

11.44 IDF tvrdi da su našli jedno od najvećih skladišta oružja Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je otkrila jedno od najvećih skladišta oružja tokom kopnene operacije u severnom delu Pojasa Gaze. Vojska je navela da se skladište sa PVO sistemima, raketama dugog dometa, eksplozivima i dronovima navodno nalazi u blizini zdravstvene ustanove i škole, kao i da je deo oružja uništen, a ostatak prenet u Izrael zbog dalje istrage, prenosi "Tajms of Izrael".

11.30 Hagari: Crveni krst mora da ima pristup taocima

Izraelska vojska je saopštila da međunarodna organizacija Crveni krst mora da ima pristup taocima koje još drže u Pojasu Gaze pripadnici Hamasa. 

"Dok IDF širi svoje operacije kako bi razbio Hamas u Gazi, snimo izgubili iz vida našu misiju spasavanja talaca", rekao je portparol vojske Danijel Hagari, prenosi Gardijan.

"Međunarodna zajednica mora da preduzme akciju. Crveni krst mora imati pristup taocima koji su u rukama Hamasa", naveo je.

Izrael veruje da se 138 talaca od oko 240 ljudi zarobljenih u Hamasovom napadu 7. oktobra i dalje drži u Gazi.

Tanjug/AP

 

10.30 Bolnica preopterećena ranjenima 

Associated Press

09.58 UNRWA: Više od 600.000 ljudi pred naredbom za evakuaciju u južnoj Gazi

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da je više od 600.000 ljudi pod naredbom za evakuaciju u južnom delu Pojasa Gaze.

"Skoro polovina njih je već bila primorana da napusti svoje domove ranije", napisao je u utorak direktor UNRWA Filip Lazarini na društvenoj mreži X (Tviter).

On je takođe upozorio da stanovnici Gaze "nemaju kuda da idu, jer su skloništa, uključujući i ona agencije UN, popunjena iznad svojih kapaciteta".

08.49 Vojska se povukla iz Dženina

Izraelske okupacione snage povukle su se u posle ponoći iz grada Dženin i izbegličkog kampa, posle nove ofanzive koja je trajala skoro devet sati, a koja je rezultirala pucnjavom i ranjavanjem sedam civila, uključujući ženu i dete, privođenjem najmanje 18 civila i uništavanjem infrastrukture, javila je palestinska agenciaj WAFA.

Oko 40 vojnih vozila ušlo je prethodno u gradu i izbeglički kamp uz žestoku pucnjavu, ispaljivanje dimnih granata, svetlećih metaka i suzavca, pri čemu je povređeno sedam osoba, uključujući dete u i ženu. Kasnije je rečeno da je žena u kritičnom stanju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

08.35 Bezbednosni zvaničnici: Moglo bi da prođe mesec dana do novog primirja u Gazi

Bezbednosni zvaničnici veruju da je potrebno i do mesec dana, da bi se izvršio dovoljan vojni pritisak na Hamas i otvorila nova mogućnost za primirje i oslobađanje novih talaca u Pojasu Gaze, prenosi izraelski Vojni radio. Da bi se to postiglo, vojne operacije moraće da se nastave i na severu i na jugu te palestinske enklave, navodi se u izveštaju, bez navođenja izvora.

U okviru jednonedeljnog sporazuma o primirju, koji je istekao u petak, iz Hamasovog zatočeništva u Gazi oslobođeno je 105 civila, među kojima je 81 Izraelac, 23 državljana Tajlanda i jedan Filipinac.

08.14 Izraelska vojska: Žestoke borbe se nastavljaju

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da nastavlja "žestoke borbe" sa operativcima Hamasa u Pojasu Gaze, kao i da je njeno vazduhoplovstvo izvelo udare na više od 250 ciljeva tokom proteklog dana, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju se dodaje da je 7. oklopna brigada usmerila napade na dva lansera raketa koji su korišćeni u napadima na centralni Izrael.

07.51 UN: Distribucija pomoći gotovo nemoguća u Gazi

Nastavak borbi u Gazi pojačao je krizu gladi u toj palestinskoj enklavi, saopštila je humanitarna agencija Ujedinjenih nacija. Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da je njihova pomoć obuhvatila oko 250.000 ljudi tokom sedmodnevne pauze u borbama, prenosi BBC. U saopštenju je naglašeno da je distribucija pomoći sada "gotovo nemoguća" i da nastavak sukoba "ugrožava živote humanitarnih radnika".

"WFP poziva na humanitarni prekid vatre i poziva sve lidere da rade sa najvećom hitnošću na pronalaženju političkih rešenja koja mogu okončati patnju porodica na svim stranama ovog mučnog sukoba", navodi se u saopštenju.

profimedia

 

07.28 Netanjahu: Izrael će morati da zadrži kontrolu nad Gazom dugo nakon rata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će izraelska vojska (IDF) morati da zadrži bezbednosnu kontrolu nad Pojasom Gaze dugo nakon završetka rata protiv palestinske militantne grupe Hamas. On je na konferenciji za medije rekao da će Gaza morati da ostane demilitarizovana, kao i da to može da obezbedi samo izraelska vojska, prenosi AP.

On je rekao da ''trenutno ne postoji mogućnost'' da se taoci koje palestinska militantna grupa Hamas i dalje drži u Gazi ''vrate kući''. On se sastao sa porodicama talaca koje je prethodno Hamas oslobodio, a kako prenosi Rojters, nekoliko članova porodica koji su prisustvovali sastanku su, kako prenosi Rojters, ogorčeno kritikovali izraelsku vladu.

06.45 Hamas: Nema pregovora, ni razmene talaca dok traje izraelska agresija

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da neće biti pregovora, ni razmene talaca dok ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

"Mi smatramo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u potpunosti odgovoran za živote izraelskih talaca i za ometanje sklapanja sporazuma o razmeni", rekao je Hamdan na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

06.32 BBC: Pripadnici Hamasa silovali žrtve na festivalu Nova u Izraelu

U napadima palestinske militantne gupe Hamas 7. oktobra na muzički festival Nova u Izraelu, navodno je bilo višestrukih slučajeva silovanja, objavio je danas britanski javni servis Bi-Bi-Si, pozivajući se na svedočenja nekolicine svedoka i službenika koji su učestvovali u prikupljanju i identifiaciji tela ubijenih u napadu.

Bi-Bi-Si prenosi da je na telilma žrtava festivala moguće videti znakove seksualnih napada, poput slomljenih karlica, modrica, posekotina i poderotina, ''kao i da su žrtve bile svih uzrasta, od dece do penzionera''. Na jednom od video-snimaka koji je novinarima britanskog javnog servisa pokazala izraelska policija, navodno se vidi grupno silovanje, sakaćenje i pogubljenje jedne žrtve.

06.29 IDF: Izraelske snage u srcu Kan Junisa

Komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da su snage IDF-a bile angažovane u "najintenzivnijem danu" borbi od početka njihove invazije na Gazu.

Jaron Finkelman je to opisao kao "najintenzivniji dan od početka kopnene operacije - u smislu poginulih terorista, broja vatrenih okršaja i upotrebe vatrene moći sa zemlje i iz vazduha"

U saopštenju se navodi da se izraelske snage sada bore "u srcu Džabalije, Šedžaje, a sada i u srcu Kan Junisa".

profimedia

 

06.15 SAD poslale drugi avion sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze

Prva zamenica sekretara Bele kuće Olivija Dalton, saopštila je danas da su Sjedinjene Američke Države poslale drugi avion sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze. Ona je navela da su poslata hrana i medicinske potrepštine teški više od 16 tona, prenosi AP. Avion je sleteo u Egipat, odakle će pomoć biti prevezena u Pojas Gaze, gde će je distribuirati agencije Ujedinjenih nacija.

06.00 Hamas: Od 7. oktobra ubijeno 16.248 osoba u izraelskim napadima na Gazu

Ministarstvo informisanja Hamasa saopštilo je danas da je 16.248 osoba ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba 7. oktobra. Dodaje se da je među ubijenima 7.112 dece i 4.885 žena, prenosi Gardijan.

Pored toga, kako se navodi, povređeno je više od 43.000 ljudi, a najmanje 7.600 se vodi kao nestalo. Iz Hamasovnog ministarstva ističu da su izraelske snage bacile više od 50.000 tona eksploziva na civilne objekte, bolnice, škole i druge institucije.

Komentari (0)

Svet