Fokus

Katar kao međunarodni faktor mira: Može li mala arapska zemlja da pronađe rešenje za prekid sukoba Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

08:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle sedmodnevnog primirja, rat ponovo bukti u Pojasu Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade na oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze. Hamas tvrdi da je ubijeno više desetina civila. Rakete su ispaljene i na južni deo enkalve. Sjedinjene Države upozorile su da da "masovni gubitak civila viđen u severnoj Gazi ne bi trebalo da se ponovi na jugu, dok Katar navodi da pregovori o obnavljanju primrija i dalje traju. 

Dok premijer Izraela tvrdi da Hamas nije pristao na dalje oslobađanje talaca i da je ta strana prekšila primirje, zvaničnici Hamasa navode da je Izrael sprečio slanje humanitarne pomoći u vidu goriva za severni deo Gaze. Ističu i odgovornost Vašingtona.

Tokom primirja koje je trajalo sedam dana, oslobođeno je 110 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze, dok je Izrael oslobodio 240 palestinskih zatvorenika. Ponovo je prelaz Rafa zatvoren, pa je i dostava humanitarne pomoći obustavljena.

Međutim, značajna posrednička ulogu u oslobađanju talaca, ali i produžavanje primirja koju je odigrao Katar, čija uloga u sukobu Izraela i Hamasa nastavlja da privlači pažnju svetske diplomatije.

Katar važan međunarodni faktor u mirovnim procesima

Euronews

Govoreći o diplomatskoj ulozi Katara u sukobu Izraela i Hamasa, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kataru Ahmed Mohtadibelah kaže za Euronews Srbija da ta zemlja igra važnu međunarodnu ulogu još od 2008. godine. 

"U poslednjih 15 godina, Katar je bio posrednik u skoro 16 ili 17 sporova i uspeo da ih sve reši. Ako pogledamo rat između Izraela i Palestine, Katar je bio posrednik pet puta između palestinskog pokreta otpora s jedne strane i izraelskih vlasti sa druge strane. Uspeo je u svim tim slučajevima da pomogne primirje između dve strane i u ovom slučaju, jer Katar je poznat po tome što pruža brojna rešenja stranama u sukobu", ističe Mohtadibelah. 

On ukazuje na to da trenutna posrednička uloga koju ima Katar ima za cilj da "spreči da se raspadne primirje između dve strane i da se nekako stavi tačka na ovaj rat". 

Osim Katara profesor iz Dohe kaže da ostale regionalne sile igraju važnu ulogu u u sukobu dve strane, ali da oni najpre podržavaju Palestinu, pružajući humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, ali oni ujedno i podržavaju nastojanja i napore Katara u mirovnom procesu. 

Euronews

Ahmed Mohtadibelah, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kataru

"Kada je princ Katara posetio Egipat pre nego što je zaključeno ovo primirje sa izraelskim vlastima, dakle i Egipat igra tu ulogu i sve te sile učestvuju u ovim pregovorima na ovaj ili onaj način", ističe Mohtadibelah.

On objašnjava da je prednost Katara u mirovnoj ulozi leži u tome što ta zemlja "želi da igra tu ulogu". 

"Od 2008. godine, Katar nikada nije odbio poziv nijedne države na afričkom kontinentu ili u Aziji ili čak u Evropi. Katar je posredovao u mnogim sporovima. Na primer, u sporu između Sjedinjenih Država i Irana. Pre toga je bio posrednik u sporu između, a znamo kakva je tenzija između SAD i Irana u vezi sa nuklearnim programom, Katar je posredovao i između Džibutija i Eritreje u Africi, između Somalije i Kenije. Bio je i slučaj sa libanskom vladom i sa nekim pokretima otpora u Libanu i tako su završeni određeni sukobi u toj zemlji", zaključuje Mohtadibelah. 

Uprkos naporima Katara, Izrael želi osvetu

Euronews Srbija

O posredničkoj ulozi Katara u aktuelnom sukobu na Bliskom Istoku za Euronews Srbija je govorio i Đorđo Kafiero, izvršni direktor i osnivač Gulf State Analitics-a, koji kaže da Katar vodi vrlo sofisticiranu spoljnu politiku, navodeći da "još od 90-ih godina Katar je u velikoj meri zavisio od kreativne diplomatije i meke moći".

"Katar je jedna vrlo bogata mala zemlja okružena mnogo većim zemljama. I oni su gotovo 30 godina pokušavali da sačuvaju kanale komunikacije gotovo sa svima na Bliskom istoku i gotovo sa svima u međunarodnom svetu", izjavio je Kafiero. 

On ističe da je Katar uradio mnogo više od egipatske, iranske i američke diplomatije u naporima da se oslobode izraelski taoci i palestinski zatvorenici. 

"Katar nastoji da Doha bude neutralno mesto za različite strane i neutralne pregovore u trenucima kada ti pregovori na drugim mestima nisu bili mogući. Recimo, pregovori između zapadnih vlada i talibana. Pre oko deset godina su počeli da razgovaraju u Dohi. To naravno ide u prilog katarskim interesima jer je tako Doha postala prestonica koju koriste mnogi državni i nedržavni akteri širom sveta kao neka vrsta mesta gde se održava posredovanje u pregovorima", objašnjava Kafiero.

Euronews

Đorđo Kafiero, izvršni direktor i osnivač Gulf State Analitics-a

Međutim, uprkos diplomatskim uspesima Katara, sukob u Pojasu Gaze se nastavio, a Kafiero ocenjuje da je izraelsko vođstvo i veći deo izraelskog društva još uvek ispunjen velikim besom zbog napada 7. oktobra, te da "još uvek žele osvetu". 

"Izraelska vlada najverovatnije misli da se vojna kampanja nije završila i da izraelska vojska mora da nastavi svoja dejstva u Gazi. Izraelsko rukovodstvo i pristalice Izraela u Vašingtonu to opisuju kao rat protiv Hamasa, ali istina je da je to rat protiv palestinskog naroda koji je zarobljen u Gazi", zaključuje osnivač Gulf State Analitics-a.

Komentari (0)

Svet