Fokus

Primirje u produžecima: Nastavak prekida vatre između Izraela i Hamasa pozitivan signal, ali šta će biti posle?

Komentari

Autor: Rojters, Gardijan, Al Džazira

28/11/2023

-

19:33

Primirje u produžecima: Nastavak prekida vatre između Izraela i Hamasa pozitivan signal, ali šta će biti posle?
Primirje u produžecima: Nastavak prekida vatre između Izraela i Hamasa pozitivan signal, ali šta će biti posle? - Copyright Tanjug AP/Mohammed Hajjar

veličina teksta

Aa Aa

U Gazi je i dalje na snazi primirje koje su Hamas i Izrael dogovrili najpre na četiri, a zatim su ga produžili na još dva dana kako bilo oslobođeno još talaca. Iako je kompletna međunarodna zajednica podržala primirje, analitičari procenjuju da su male verovatnoće da će ova pauza okončati sukob. 

U okviru četvrte razmene talaca, Izrael je oslobodio ukupno 150 zatvorenika iz zatvora Ofer u Zapadnoj Obali i iz pritvorskog centra u Jerusalimu, s druge strane, Hamas je pustio 50 izraelskih talaca, na osnovu početnog dogovora o oslobađanju po tri palestinska zatvorenika za svakog izraelskog taoca.  

Kao rezultat paralelnih pregovora koje je vodio Katar, Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

U međuvremenu Izrael i Hamas su se saglasili da produže privremeno primirje za dva dana, otvarajući time put za oslobađanje još oko 20 ljudi koje palestinska militantana grupa drži kao taoce. Zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je danas da je ta palestinska militantna grupa spremna da zaključi sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca sa Izraelom.

Tanjug/AP/IDF

 

"Ako Izrael ima ozbiljnu nameru da oslobodi svoje vojnike koji su zarobljeni, onda smo mi spremni da zaključimo sveobuhvatan sporazum", rekao je Hamad za Al Džaziru.

Međutim, iako produžetak prekida vatre deluje optimistično za međunarodnu zajednicu, Izrael deluje suzdržano, pogotovo nakon saopštenja portparola izraelske vlade koji je za Rojters rekao da bi proces primirja "mogao da se produži maksimalno pet dana na postojeće četvorodnevno primirje".

Pauza značajna, ali nije rešenje

Privremeni prekid vatre umnogome je značio UN-u koji je saopštio da je poboljšana isporuka pomoći u Pojas Gaze, navodeći da je dogovor o isporuci u velikoj meri ispoštovan.

Pa tako portparolka Agencije UN za palestinske izbeglice Džulijet Tuma kaže da je veći broj kamiona sa pomoći stigao u Gazu, ali da je, kako navodi - potrebno još više. 

"Nadamo se i pozivamo na transformaciju mirovne pauze u mnogo dugoročniji humanitarni prekid vatre u celosti", izjavila je Tuma, dodajući da "brutalni rat koji beleži velike gubitke mora da se zaustavi".  

profimedia

 

Mežutim, analitičari nemaju velikih dilema da li će se rat nakon pauze nastaviti. Prema mišljenju naučnika sa Instituta Burkings Majkla O’Henlona, privremeno primirje neće okončati sukob. 

"Dugoročno okončanje borbi zahtevaće demontažu Hamasa, to ne znači potpunu eliminaciju svih njegovih boraca, sposobnosti ili ideja, ali najviše rukovodstvo mora da ode. Hamasova sposobnost da vlada Gazom mora da nestane. I ne vidim da se to promenilo na bilo koji način,  trenutnom pauzom u borbama", objašnjava naučnik, prenosi Glas Amerike. 

Izrael komplikovaniji pregovarač

Ministar spoljni poslova Katara, zalivske zemlje koja ima ključnu ulogu u pregovorima dve strane, izjavio je da njegova zemlja radi na produžetku primirja. 

Ministar Madžid Al- Ansari kaže da je Izrael komplikovaniji pregovarač, ali da će Katar pokušati da produži prekid vatre oslobabađanjem više Hamasovih talaca dnevno, što je Izrael prethodno postavio kao uslov za pomeranje nastavka rata za jedan dan, piše Al Džazira.

"Obe strane imaju svoje zahteve i rezervacije. Katar se trudi na sredi sve potencijalne probleme", dodao je Al- Ansari. 

Tanjug AP/Majdi Mohammed

 

Poruke mira stižu i iz Bele kuće, nakon što je prvi čovek SAD-a Džozef Bajden poručio da ostaje u kontaktu sa liderima Katara, Egipta i Izraela, kako bi se uverio da se implementira svaki aspekat dogovora o primirju.

I tu nije kraj Bajdenovim željama, jer je američki predsednik na društvenoj mreži X poručio da će nastaviti da radi na tome da se prekid vatre između Izraela i Hamasa produži na više od dva dana.

Nadu o produžetku primirja izrazio je i portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Džon Kirbi koji je naglasio da to zavisi od toga da li će Hamas nastaviti da oslobađa taoce.  

U međuvremenu, pozivajući se na izvore, Rojters piše da su se sastali direktori izraelske obaveštajne službe Mosad i CIA-e sa premijerom Katara, kako bi "nastavili da rade na progresu" postignutom dvodnevnim produžetkom primirja. 

Ishod razgovora, kojima su prisustvovali i egipatski zvaničnici, nije poznat, dodao je izvor.

Iako je od početka sukoba u Gazi, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš "istupeo zube" pozivajući na prestanak sukoba, upozoravajući na humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze, u poslednjoj izjavi, na krilima uspešnih pregovora, zatražio je "trajno humanitarno primirje", umesto privremenog prekida vatre. 

"Dijalog koji je doveo do dogovora mora da se nastavi i da donese potpuni prekid vatre, za dobrobit naroda Gaze, Izraela i regiona. Ujedinjene nacije će nastaviti da podržavaju ove napore u svakom mogućem smislu", izjavio je Guterešov portparol. 

Tanjug/AP/Khalil Senosi

 

Međutim, hladniji tonovi stižu od ministra odbrane Izraela Joava Galanta koji je rekao da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".

Kako prenosi Tajms of Izrael, Galant je u obraćanju izraelskim vojnicima poručio da treba da budu svesni da imaju nekoliko dana, posle čega će se vratiti na front.

"Biće to istom jačinom, i jače nego što je bilo. Zapamtite da dok se organizujete, odmarate i istražujete, neprijatelj radi isto", rekao je tom prilikom Galant.

Komentari (0)

Svet