Fokus

PREGOVORI O PRIMIRJU U "ĆORSOKAKU" Izraelske snage gađaju nova područja u Pojasu Gaze, Hamas lansirao rakete na Tel Aviv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2023

-

09:08

PREGOVORI O PRIMIRJU U "ĆORSOKAKU" Izraelske snage gađaju nova područja u Pojasu Gaze, Hamas lansirao rakete na Tel Aviv
PREGOVORI O PRIMIRJU U "ĆORSOKAKU" Izraelske snage gađaju nova područja u Pojasu Gaze, Hamas lansirao rakete na Tel Aviv - Copyright Tanjug/AP/profimedia, Israel Defense Forces, Hatem Ali, Enzo Lemesle

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višednevnog primirja nastavljene su borbe u Pojasu Gaze. Nakon što je izraelska vojska saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa, izvršila je napad vojnim vozilima na severozapad Pojasa Gaze. Hamas tvrdi da je, od okončanja primirja, u napadima Izraela poginulo najmanje 178 Palestinaca. I dok portparol izraelske vlade najavljuje da će Hamas primiti najveći udarac do sada, katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su još u toku pregovori sa o obnovi primirja. 

Ključni događaji 

  • Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, militantne grupe uzvratile vatru
  • Izrael pritvorio više od 260 Palestinaca na Zapadnoj za vreme primirja
  • Ministarstvo u Gazi: Ubijeno 178 ljudi u današnjim napadima Izraela
  • Izraelska vojska: Vazdušni napadi na oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze
  • Izrael: Hamas i dalje drži u zatočeništvu 137 talaca

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.35 Hamas saopštio da je lansirao rakete na Tel Aviv

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas, Brigade Al Kasam, saopštilo je danas da je u toku večeri lansiralo baraž raketa prema Tel Avivu. Iz Brigada Al Kasam su poručili da je ta akcija bila odgovor na ''cionističke masakre nad civilima'', prenosi CNN. Rakete su navodno ispaljene sa lokacije u severnom delu Pojasa Gaze.

23.17 Netanjahu: Hamas odbija da pusti Crveni krst da poseti taoce

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi da Hamas nije dozvolio članovima Crvnog krsta da posete sve taoce, kako je bilo predviđeno sporazumom o prekidu vatre. Netanjahu je na konferenciji za novinare rekao i da će se raseljeni Izraelci vratiti svojim kućama kada budu imali osećaj sigurnosti.

"Imaće taj osećaj, čim bude bezbedno. Međutim, dotle će proći neko vreme", rekao je Netanjahu, preneo je Tajms of Izrael.

22.26 UNRWA: U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica, dnevno se porađa oko 180 žena

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da u Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica. UNRWA je na mreži X objavila i da se dnevno porađa oko 180 žena, preneo je Njujork tajms.

20.09 Hamas tvrdi: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci

Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi danas da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

"Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili.

Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci", kazao je za Al Džaziru Al-Aruri.

On je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

"Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Naši cionistički zatvorenici neće biti oslobođeni dok se svi naši zatvorenici ne oslobode iz zatvora i dok se ne održi primirje. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem", poručio je Al-Aruri.

19.42 Njujork Tajms:Većina puštenih Palestinaca nije osuđena za bilo kakav zločin

Izrael je oslobodio ukupno 240 palestinskih zatvorenika i pritvorenika u zamenu za 105 talaca koje je Hamas oslobodio tokom jednonedeljne pauze u neprijateljstvima.

Analiza podataka o oslobođenim Palestincima "Njujork Tajmsa" pokazala je da većina njih nije osuđena za bilo kakav zločin.

Bilo je 107 tinejdžera do 18 godina, uključujući tri devojčice, 66 tinejdžera starih 18 godina, a najstarija puštena osoba bila je 64-godišnja žena.

19.04 Švarceneger se sastao sa preživelim Izraelcima iz napada Hamasa od 7. oktobra

 Holivudski glumac Arnold Švarceneger izjasnio se protiv, kako je rekao, varvarskog i ničim izazvanog napada Hamasa na Izrael, i sastao sa preživelima i njihovim porodicama.

Bivši guverner Kalifornije je osudio pokolj nevinih civila 7. oktobra, rekavši da to nije slično bilo čemu što je ikada video i ponudio podršku Izraelu, preneo je portal TMZ.

Švarceneger se sastao sa članovima porodica izraelskih talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi i poklonio im statue bronzanih orlova. Nakon sastanka, Švarceneger je rekao da želi da širi mir jer je on moćniji od mržnje i besa.

Ela Šani (14) je među preživelima koji su otputovali iz Izraela u Santa Moniku da upoznaju Arnolda Švarcenegera. Ona je ispričala kako su njenog oca 7. oktobra ubili pripadnici Hamasa u Kibucu Beri i kako je njen 16-godišnji rođak Amit Šani kidnapovan.

17.29 Galant: IDF gađa nova područja u Pojasu Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da Izraelske odbrambene snage (IDF) napadaju oblasti Pojasa Gaze koje još nisu gađane od početka rata i upozoravaju više komandante Hamasa u južnom delu Pojasa.

"Poslednja dva dana radimo i na područjima u kojima nismo radili u poslednjih mesec dana i to će se intenzivirati. Ova akcija će dopreti do svake oblasti do koje treba doći. Idemo na potpunu eliminaciju organizacije Hamas", rekao je Galant rezervistima u blizini granice sa Pojasom Gazom, prenosi Tajms of Izrael.

On tvrdi da su u prvom mesecu postignuti „veoma dobri rezultati“. Prema njegovim rečima, komandanti Hamasovih bataljona u severnom delu Pojasa Gaze "već dobro znaju šta IDF može da uradi".

"Komandanti bataljona Hamasa u Kan Junisu i Rafi takođe veoma dobro razumeju šta se desilo ostalima", rekao je izraelski ministar i dodao da se očekuje da će IDF proširiti kopnene operacije u južni deo Pojasa Gaze.

16.48 Islamski džihad ispalio rakete na izraelske gradove Sderot i Ašdod

Vojno krilo palestinske grupe Islamski džihad, Brigade Al-Kuds, saopštilo je da je danas ispalilo rakete na izraelske gradove Sderot i Ašdod. "Ispalili smo rakete na Ašdod i regionalni savet Eškol", navodi se u saopštenju Brigada Al-Kuds, prenele su RIA Novosti.

16.46 Nastavlja se razmena vatre Izraela i Hezbolaha na libanskoj granici

Razmena vatre između Izraela i Hezbolaha, duž libanske granice, nastavlja se drugi dan zaredom, pošto je završeno primirje u Pojasu Gaze, javlja Rojters.

Libanski Hezbolah, grupa koju podržava Iran, saopštio je da je jedan njihov borac poginuo, kao i da su dve od tri osobe ubijene u izraelskom granatiranju u petak bili članovi te organizacije. Izraelske vaduhoplovne snage i artiljerija su pogodile mete Hezbolaha u Libanu nakon što su rakete ispaljene na nekoliko njihovih predstraža u blizini granice, saopštila je izraelska vojska. Hezbolah je potvrdio u saopštenju da je ispaljeno najmanje pet raketa u pravcu izraelskih pozicija. Izrael je saopštio da su dve minobacačke granate ispaljene preko libanske granice, dok su Privremene snage Ujedninjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile da su izraelske granate pale blizu UNIFIL štaba, kao i da je detektovana pucnjava u pravcu Izraela.

16.00 Makron ide u Katar da pomogne da započne novo primirje u sukobu Izraela i Hamasa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Dubaiju da je Francuska veoma zabrinuta zbog obnavljanja nasilja u Pojasu Gaze i da će otići u Katar da pomogne u naporima da započne novo privremeno primirje u sukobu Izraela i Hamasa. Makron je, na konferenciji za novinare na klimatskom samitu COP28, rekao da trenutna situacija zahteva udvostručenje napora da se postigne trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i da se oslobode svi taoci.

Tanjug AP/Masanori Takei

 

15.45 Prvi kamioni sa pomoći nakon prekida primirja prošli egipatski prelaz Rafa

Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći nakon prekida primirja između Izraela i Hamas, prošli su danas egipatski granični prelaz Rafa, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz Egipatske bezbednosne službe i Crvenog polumeseca. Prema navodima izvora, dva kamiona sa gorivom i 50 kamiona sa humanitarnom pomoći prošli su kroz egipatski deo prelaza Rafa i uputili se do sledećeg kontrolnog punkta radi inspekcije. Izraelske odbrambene snage (IDF) okrivile su juče ujutru Hamas za kršenje primirja i saopštile da nastavljaju borbe u Pojasu Gaze.

Associated Press

15.35 Iranska revolucionarna garda: Dva vojnika ubijena u izraelskom napadu na Siriju

Iranska revolucionarna garda saopštila je danas na svom sajtu da su dva njihova vojnika ubijena prilikom izraelskog vazdušnog napada na Siriju, prenosi AP. Dva vojnika su bila na savetodavnoj misiji, prema navodima garde, dok njihov rang i mesto smrti nisu poznati.

Međutim, sirijski državni mediji, citirajući neimenovanog vojnog zvaničnika, saopštili su da su izraelske vazdušne snage pogodile nekoliko oblasti na periferiji Damaska i da su udari napravili materijalnu štetu, ali da nema žrtava.

15.08 Rusija: Proverava se informacija o pogibiji Rusa u Gazi u izraelskom napadu

Ruske diplomate u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali dobile su informaciju o navodnoj pogibiji ruskog državljanina u Pojasu Gaze i ta informacija se proverava, izjavila je danas portparol ruske misije pri palestinskoj upravi Alija Zaripova. Zaripova je rekla za TASS da su Rusi u Pojasu Gaze obavestili o smrti ruskog državljanina Majeda Hasuna u petak, u izraelskom napadu na kuću u kojoj su živeli njegov otac i ostali rođaci. Međutim, još ne može sa sigurnošću da se potvrdi ta pogibija zbog obnovljenih intenzivnih borbi u Pojasu Gaze, navela je Zaripova.

14.52 Izraelski vojnici u Gazi pronašli desetine raketa ispod kutija UNRWA

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da su njene trupe koje deluju u severnom pojasu Gaze locirale desetine raketa skrivenih ispod kutija sa oznakama UNRWA, kao i drugo oružje koje pripada Hamasu. Pripadnici 7007. rezervnog bataljona pretraživali su jednu stambenu zgradu u toj oblasti kada su pronašli prostoriju veći broj kutija sa logom UNRWA - Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama, prenosi Times of Israel. Kako navodi IDF, ispod kutija je pronađeno na desetine raketa, minobacača i drugog eksploziva.

14.48 Haris: SAD neće dozvoliti prisilno preseljenje Palestinaca

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da "SAD ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prislilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili prekrajanje granice Gaze".

Ona je ove komentare iznela tokom sastanka sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem, gde mu je zahvalila na naporima da evakuiše američke građane iz Gaze.

Tokom sastanka u Dubaiju, na marginama COP28, Haris je rekao da mirovni napori "mogu uspeti samo ako se sprovode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod ka sopstvenoj državi koju vode revitalizovane palestinske valsti".

Haris je jasno stavila do znanja da Hamas ne može da kontroliše Gazu i da će SAD ostati posvećene "nemilosrdnom nastojanju" za oslobađanje svih talaca u Gazi.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

14.25 Crveni krst: Trenutni uslovi ne dozvoljavaju smislen humanitarni odgovor

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) kaže da se plaši da će se civilno stanovništvo suočiti sa povećanom patnjom nakon nastavka borbi i pozvao sve strane "da učine sve što je moguće da izbegnu civilne žrtve i štetu".

"Trenutni uslovi ne dozvoljavaju smislen humanitarni odgovor i bojim se da će to predstavljati katastrofu za civilno stanovništvo", rekao je Paskal Hant, zadužen za operacije MKCK-a u Gazi.

"Pravila međunarodnog humanitarnog prava su jasna i moraju ih primenjivati sve strane u oružanom sukobu. Mora se učiniti sve što je moguće da se izbegne ili svede na najmanju moguću meru oštećenje civilnih domora i infrastrukture kao što su medicinske ustanove, postrojenja za vodu i struju"

Dodao je i da "taoci moraju biti oslobođeni".

14.04 Generalni direktor MKCK: Intenzivan nastavak borbi u Pojasu Gaze

Nastavak borbi u Pojasu Gaze je intenzivan, izjavio je danas generalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Robert Mardini. Izraelska vojska saopštila je da je pogodila 400 ciljeva militanata i ubila određeni broj boraca Hamasa u poslednja 24 sata, preneo je Rojters. Zdravstveni zvaničnici Gaze naveli su da je na stotine Palestinaca ubijeno od prekida primirja.

"Nemamo precizne izveštaje, ali ono što mogu da kažem je da je nastavak borbi ponovo intenzivan", rekao je Mardini britanskoj agenciji na samitu COP28 UN u Dubaiju.

13.49 Izraelskim pregovaračima naređeno da se vrate iz Katara

Izraelskim obaveštajcima je naređeno da napuste Katar nakon što su pregovori o prekidu vatre dospeli u "ćorsokak", saopštila je obaveštajna agencija Mosad, a prenosi BBC.

U saopštenju koje je prenela kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Mosad kaže da je njihov šef Dejvid Barnera "naredio svom timu u Dohi da se vrati u Izrael", a nakon što mu je Netanjahu uputio taj zahtev.

"Teroristička organizacija Hamas nije ispunila svoj deo sporazuma, koji je uključivao oslobađanje sve dece i žena prema spisku koji smo im dostavili i koji su odobrili", dodaje se.

Katar posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraela od izbijanja rata, igrajući ključnu ulogu u organizovanju i produženju nedavnog prekida vatre i oslobađanja talaca.

13.43 Više od 100 poginulih u izraelskom bombardovanju kampa Džabalija

Više od 100 ljudi poginulo je danas u napadu izraelskih snaga na kamp Džabalija, u centralnom Pojasu Gaze, navodi agencija WAFA. Od raketnog udara koji je pogodio stambenu zgradu poginulo je više od 100 ljudi, a desetine je povređeno. Pod ruševinama ima još stradalih, prenosi agencija WAFA.

Associated Press

13.06 Raste broj ubijenih Palestinaca

Najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 650 ranjeno u Gazi otkako je primirje između Izraela i Hamasa okonačno u petak ujutru, rekao je u subotu portparol ministarstva zdravlja Gaze.

13.03 Izrael objavio mape Gaze i poziva Palestince da se evakuišu iz borbenih zona

Izraelska vojska (IDF) počela je da koristi mape prilikom poziva Palestincima da se evakuišu iz aktivnih borbenih zona u Pojasu Gaze, javlja Times of Israel. U objavi na platformi Iks (Tviter), potpukovnik Avihai Adrai, portparol IDF na arapskom jeziku, poručio je da bi Palestinci u brojnim zonama u Džalabiji, Šudžaji i Zejtunu na severu enklave, trebalo da se evakuišu u "poznata skloništa" u kvartovima Daradž i Tufah u gradu Gaza. On je, takođe, pozvao Palestince iz zona Kirbat Ikza, Abasan, Bani Suheila i Manu u južnoj Gazi da se upute u skloništa u Rafi.

12.58 Rojters: Tim Mosada u Kataru pregovara o ponovnom uspostavljanju primirja u Gazi

Tim izraelske obaveštajne službe Mosad danas boravi u Dohi, na razgovorima sa katarskim posrednicima o ponovnom uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze, rekao je Rojtersu izvor upućen u posetu. Pregovori Mosada uz posredovanje Katara, fokusirani su na potencijalno oslobađanje novih kategorija izraelskih talaca koje drži Hanas i nove odrednice primirja, naveo je izvor.

12.17 Erdogan: Izrael sprovodi državni terorizam u Gazi, Turska ne može da ostane nema

Akcije Izraela u Gazi su "državni terorizam" i Turska "ne može da ostane nema" na to, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Na povratku iz UAE nakon učešća na samitu COP28, Erdogan je u izjavi novinarima dodao da su se "izraelski zvaničnici, koji su poznati kao žrtve genocida, sada pretvorili u ubice svojih predaka", prenosi Al Džazira.

On je dodao da ne gubi nadu u trajni mir u sukobu, i da Hamas, militantna organizacija koja vlada Pojasom Gaze, ne može biti isključena iz toga kakva će biti budućnost te palestinske enklave, prenosi Rojters. Erdogan je rekao da je šansa za mir u Gazi posle humanitarne pauze za sada propuštena zbog izraelskog beskompromisnog pristupa, izvestila je danas turska televizija NTV.

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

11.43 Hezbolah gađao Izrael raketama, Izrael pogodio blizinu baze UN u južnom Libanu

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je danas gađala izraelske položaje koristeći rakete i da je jedan borac te grupe ubijen danas na jugu Libana. Izrael je danas granatirao južni Liban, rekao je za Rojters portparol privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), navodeći da je pogođena blizina sedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura. Izraelska vojska je saopštila da je izvela granatiranje u blizini toga grada kao upozorenje nakon što je, kako je navela, uočila "neobične aktivnosti" na tom području.

09.40 De Kro tražio od Hercoga da Izrael prestane sa ubijanjem civila u Gazi

Belgijski premijer Aleksander De Kro saopštio je danas da je nakon nastavka sukoba u Gazi razgovarao sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom i rekao mu da više ne sme biti ubijanja civila. "Izneo sam svoju zabrinutost zbog činjenice da je nasilje ponovo počelo i još jednom sam ponovio ono što sam rekao na prelazu Rafa: nema više ubijanja civila", rekao je De Kro novinarima na COP28 klimatskom samitu UN u Dubaiju.

De Kro je dodao da Izrael ima "pravo da eliminiše terorističku pretnju koja potiče iz Gaze", ali da treba da učini sve kako bi se osiguralo da više ne bude civilnih žrtava.

09.03 Izraelska vojska pogodila preko 400 ciljeva u Gazi

Otkako je okončan privremeni prekid vatre u petak, Izrael je napao više od 400 ciljeva u Pojasu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Prema saopštenju ID, vazdušne, pomorske i kopnene snage gađale su Gazu, uključujući područja na jugu Pojasa.

"Borbeni avioni su pogodili više od 50 ciljeva u opsežnom napadu na oblast Kan Junisa", navodi se u saopštenju.

Luka u Kan Junisu bila je još jedna meta izraelskih snaga, prenosi Gardijan.

U saopštenju se navodi da su vazdušni napadi bili usmereni na džamiju u severnoj Gazi, tvrdeći da ju je grupa Islamski džihad koristila kao operativni komandni centar.

Nakon izraelskog upozorenja da se stanovnici iz severne Gaze evakuišu na jug, stotine hiljada ljudi sklonilo se u južni grad Kan Junis, uglavnom u improvizovane šatore i skloništa koje obezbeđuju UN.

Associated Press

06.45 Bela kuća: Hamas prekršio dogovor, još ima zarobljenih žena i dece

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Hamas verovatno drži još izraelskih žena i dece kao taoce.

"Mislimo da je više nego verovatno da imaju (Hamas) više žena i dece koji ispunjavaju kriterijume i treba da se kvalifikuju za razmenu", izjavio je Kirbi, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael je prethodno saopštio da je u Gazi preostalo 17 žena i dece otetih 7. oktobra i da je primirje s Hamasom predviđalo da će teroristička grupa osloboditi njih pre ostalih zatočenih. Hamas je, međutim, u četvrtak uveče odbio da predstavi očekivanu listu i umesto toga predložio pregovore za oslobađanje drugih kategorija talaca, što je Izrael odbio i Izraelske odbrambene snage (IDF) su nastavile razmenu vatre.

"Pauza je završena zbog Hamasa. Oni su imali obavezu da obezbede spisak", saopštio je Kirbi, podržavši izraelske tvrdnje da je Hamas prekršio primirje time što je ispalio rakete na položaje
IDF pre zvaničnog završetka prekida vatre.

06.27 Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, militantne grupe uzvratile vatru

Izraelska vojska nastavila je sa napadima na položaje palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze nakon što je danas došlo do prekida primirja između Izraela i Hamasa, dok je istovremeno grupa Palestinski islamski Džihad ispalila više projektila na Izrael. Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni izveli vazdušne napade na položaje palestinske militnatne grupe Hamas širom Pojasa Gaze u poslednjih nekoliko sati, i to na komandne centre u kojima su se nalazili operativci, kao i na lokaciju koja se koristi za lansiranje protivtenkovskih projektila na izraelske trupe, prenosi "Times of Israel".

Associated Press

06.14 Izrael pritvorio više od 260 Palestinaca na Zapadnoj obali za vreme primirja

Izraelske snage pritvorile su više od 260 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali tokom trajanja primirja, saopštila je humanitarna organizacija Udruženje palestinskih zatvorenika.

''Od 7. oktobra zabeleženo je da je uhapšeno 3.400 ljudi, uključujući one koji su uhapšeni u svojim domovima, na kontrolnim punktovima, kao i onima koji su se predali pod pretnjom i potom držani kao taoci'', navodi se u saopštenju.

06.00 Ministarstvo u Gazi: Ubijeno 178 ljudi u jučerašnjim napadima Izraela

Broj ubijenih u jučerašnjim izraelskim napadima, izvedenim nakon isteka primirja porastao je na 178, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim rukovodi Hamas. Kako se navodi u saopštenju, većinu žrtava čine deca i žene.

Ministarstvo je navelo da je danas ranjeno 589 ljudi. BBC napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove podatke.

Komentari (0)

Svet