Fokus

OEBS pozdravio saopštenje Jermenije i Azerbejdžana kao istorijski korak ka miru

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

16:11

OEBS pozdravio saopštenje Jermenije i Azerbejdžana kao istorijski korak ka miru
OEBS pozdravio saopštenje Jermenije i Azerbejdžana kao istorijski korak ka miru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a, Pia Kauma, i specijalni predstavnik PS OEBS za Južni Kavkaz Kari Henriksen toplo su pozdravlili zajedničko saopštenje koje je izdala Kancelarija premijera Jermenije i Predsednička administracija Azerbejdžana, kao istorijski korak ka trajnom miru u regionu.

Saopštenje demonstrira zajedničku posvećenost obe nacije normalizaciji odnosa i postizanju mirovnog sporazuma zasnovanog na principima suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopštio je OEBS.

"Pohvaljujem ove odlučne korake koje su preduzeli lideri Jermenije i Azerbejdžana u cilju izgradnje poverenja između dve zemlje. Oslobađanje vojnih lica sa obe strane, vođeno vrednostima humanizma i dobre volje, posebno predstavlja pozitivan presedan za buduću saradnju", rekla je Kauma.

Ona je istakla da se nada da će to poslužiti kao inspiracija za dalje inicijative.

"Ovo zajedničko saopštenje i praktični koraci povezani sa njim pokazuju zajedničku posvećenost miru. Ovo može označiti istorijski pomak ka održivom miru i bezbednosti za sve ljude na Južnom Kavkazu", rekao je Henriksen.

Dok obe vlade nastavljaju razgovore o utvrđivanju dodatnih mera za izgradnju poverenja i pozivaju međunarodnu zajednicu da podrži njihove napore, Kauma je ponovila spremnost Parlamentarne skupštine OEBS da olakša diplomatiju i dijalog između parlamentaraca iz Jermenije i iz Azerbejdžana, stoji u saopštenju. Azerbajdžan i Jermenija su u četvrtak potvrdili nameru da potpišu mirovni sporazum, i saglasili se da postoji mogućnost za postizanje mira.

U zajedničkom saopštenju predsedništva Azerbajdžana i premijera Jermenije navedeno je da je kao rezultat održanih sastanaka između Bakua i Jerevana postignut dogovor o preduzimanju važnih koraka za jačanje povjerenja između dve države, prenela je Anadolija.

"Azerbajdžan i Jermenija slažu se da postoji istorijska prilika za postizanje dugo očekivanog mira u regionu. Obe države potvrđuju svoju nameru da regulišu odnose i potpišu mirovni sporazum na temelju poštovanja načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet