Fokus

Bajdenov sin optužen zbog utaje poreza: Preti mu kazna do 17 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

17:19

Bajdenov sin optužen zbog utaje poreza: Preti mu kazna do 17 godina zatvora
Hanter Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo pravde danas je optužilo sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, Hantera, da nije platio porez od 1,4 miliona dolara dok je trošio milione dolara na raskošan način života, navodi se u optužnici američkog suda u Kaliforniji.

Ovo je nova krivična prijava protiv Hantera Bajdena, koji je optužen za tri krivična dela i šest prekršajnih poreskih prekršaja, preneo je Rojters.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je istraga o Bajdenu u toku, a ukoliko bude proglašen krivim preti mu kazna do 17 godina zatvora.

"Optuženi je četiri godine koristio šemu prema kojoj nije platio najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza, što je dugovao za poreske godine od 2016. do 2019", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je umesto toga trošio ogromne sume "na drogu, devojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, egzotične automobile, odeću i druge predmete lične prirode", uključujući preko 70.000 dolara na rehabilitaciju od droge.

Advokat Hantera Bajdena Ajbi Louel izjavio je da je njegov klijent u potpunosti otplatio poreze, optužujući američkog specijalnog tužioca Dejvida Vajsa, koji vodi istragu protiv Hantera Bajdena, da se odrekao prethodnog sporazuma i za političku pristrasnost.

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

 

"Da je Hanterovo prezime bilo koje drugo, a ne Bajden, optužnice u Delaveru i u Kaliforniji, ne bi bile podignute", rekao je Louell.

Između 2016. i 2020. godine dobio više od sedam miliona dolara ukupnog bruto prihoda

On je istakao da je Vajs "podlegao pritisku republikanaca" da podnese ranije optužbe za oružje protiv Hantera Bajdena, napisao je Louel.

Britanska agencija napominje da u optužnici stoji kako je Hanter Bajden "prilično zarađivao" dok je bio u odborima ukrajinskog industrijskog konglomerata Burisme, kao i kineskog fonda za privatni kapital.

Tužioci su rekli da je između 2016. i oktobra 2020. godine dobio više od sedam miliona dolara ukupnog bruto prihoda. To obuhvata skoro 2,3 miliona dolara sa njegove pozicije u upravnom odboru Burisme između 2016. i 2019. godine, kaže se u podnesku.

"Optuženi je imao zakonsku obavezu da plati porez na sve svoje prihode, uključujući prihode ostvarene u Ukrajini od njegove službe u Bursminom odboru, naknade ostvarene sklapanjem poslova sa kineskim privatnim kapitalom, kao i prihode ostvarene njegovim radom kao advokata i iz drugih izvora“, navodi se u optužnici. Bela kuća je odbila da komentariše ove navode, a još uvek nije jasno kada će se Hanter Bajden pojaviti na sudu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet