Fokus

Kišida iz Nagasakija obećava više napora za svet bez nuklearnog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

12:34

Kišida iz Nagasakija obećava više napora za svet bez nuklearnog oružja
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je u Nagasakiju, koji je razoren američkom atomskom bombom 1945. godine, da će uložiti više napora kako bi se stiglo do cilja - sveta bez nuklearnog oružja i naglasio da je to "zajednički ideal čovečanstva".

Kišida je, na sednici Međunarodne grupe eminentnih ličnosti za svet bez nuklearnog oružja, rekao da se podele u međunarodnoj zajednici oko denuklearizacije produbljuju, imajući očigledno na umu rusku invaziju na Ukrajinu, navodi agencija Kjodo.

"Moramo se uključiti u diskusije bez oklevanja i unaprediti realne i praktične napore da postignemo zamah međunarodne zajednice ka nuklearnom razoružanju iznad svega ostalog", istakao je Kišida.

On se pre govora susreo sa ljudima koji su preživeli američki nuklearni napad, poznatim kao hibakuša.

Međunarodna grupa eminentnih ličnosti za svet bez nuklearnog oružja forimirana je na inicijativu Kišide, poslanika iz izborne jedinice u Hirošimi, prvom gradu koji je napadnut američkom atomskom bombom.

Kišida insistira na svojoj viziji sveta bez nuklearnog oružja otkako je preuzeo dužnost japanskog premijera u oktobru 2021. godine.

Forum, koji je prvi sastanak održao u decembru 2022. godine u Hirošimi, sastoji se uglavnom od naučnika koji pripremaju predloge za konferenciju 2026. godine o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja. Poslednji njihov skup je održan u aprilu u Tokiju. Kišida je u međuvremenu u maju bio domaćin samita Grupe sedam u Hirošimi, usred zabrinutosti da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u svom ratu protiv Ukrajine koji je počeo u februaru 2022. godine, navodi Kjodo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet