Fokus

Šef kabineta japanskog premijera optužen za proneveru 64 hiljade evra

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

09:25

Šef kabineta japanskog premijera optužen za proneveru 64 hiljade evra
Šef kabineta japanskog premijera optužen za proneveru 64 hiljade evra - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Glavni sekretar kabineta japanskog premijera i glavni portparol japanske vlade Hirokazu Macuno, optužen je da nije prijavio više od 10 miliona jena (oko 64.000 evra) prihoda prikupljenih na događajima koje je organizovala njegova stranačka frakcija, prenosi Kjodo, dodajući da je Macuno rekao da ne namerava da podnese ostavku.

"Nastaviću da obavljam svoje dužnosti odgovorno", rekao je Macuno i dodao da je njegova frakcija trenutno u procesu provere činjenica u vezi sa navodima koji mogu predstavljati kršenje zakona o kontroli političkih fondova.

Međutim, Rojters prenosi, pozivajući se na list ''Jomiuri'', da japanski premijer Fumio Kišida planira da zameni Macunoa posle medijskih izveštaja o neprijavljenim političkim sredstvima u okviru njegove vladajuće partije.

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija i njen lider, premijer Kišida, suočeni su sa sve većom kontrolom nakon optužbi da su Macuno i drugi visokopozicionirani članovi "stavili u džep" više od oko 643.000 evra prihoda od prikupljanja sredstava, koje nisu prijavili u izjavama o finansiranju političkih partija, navodi Rojters.

Premijer Kišida pozvao je svoje kolege da se uzdrže od organizovanja zabava za prikupljanje sredstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet