Fokus

Gotovo 1.000 foka i morskih lavova u Brazilu uginulo od ptičijeg gripa

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

12:52

Gotovo 1.000 foka i morskih lavova u Brazilu uginulo od ptičijeg gripa
Gotovo 1.000 foka i morskih lavova u Brazilu uginulo od ptičijeg gripa - Copyright AP/Juan Macri

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 1.000 foka i morskih lavova uginulo je u južnom Brazilu od ptičijeg gripa, saopštile su vlasti.

U najjužnijoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul potvrđeno je da su 942 morska sisara uginula nakon što su bila zaražena visoko patogenim sojem ptičijeg gripa (HPAI) koji je prvi put prijavljen u Brazilu ove godine, prenosi Rojters.

Okeanograf sa Univerziteta FURG Silvina Bota rekla je da tela morskih sisara moraju biti spaljena što je pre moguće da bi se smanjio rizik da budu zaražene druge životinje ili ljudi. Ona je navela da su naučnici takođe pronašli pojedine morske sisare duž lokalne plaže u grču, jer virus napada nervni sistem, i dodala da, na osnovu zdravstvenih propisa, životinje moraju biti eutanazirane kako bi im skratili muke.

Brazilsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je, od pojave prvog slučaja zaraze virusom ptičijeg gripa HPAI kod divljih ptica u maju, uvelo preventivne mere za suzbijanje zaraze na komercijalnim farmama živine, kako ne bi došlo do zabrane izvoza iz Brazila, koji je najveći svetski izvoznik piletine. 

Virus ptičijeg gripa pogodio je, međutim, druge vrste životinja u Brazilu, uključujući morske ptice, foke i morske lavove, a na plažama su pronađeni i uginuli pingvini i pliskavice, za koje tek treba da bude potvrđeno da su bili zaraženi ptičijim gripom.

Prva uginuća morskih sisara od ptičijeg gripa HPAI zabeležana su u Rio Grande do Sul u septembru, a u tri grada u toj državi i dalje vlada epidemija te bolesti.

Bota je rekla da je zaraza među morskim sisarima izgleda počela u Peruu, a zatim se proširila na Čile, Argentinu, Urugvaj i Brazil. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet