Fokus

Novi paket pomoći Ukrajini i dalje neizvestan: Hoće li republikanci popustiti posle diplomatske ofanzive Zelenskog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, VOA, CNN,

13/12/2023

-

14:35

Novi paket pomoći Ukrajini i dalje neizvestan: Hoće li republikanci popustiti posle diplomatske ofanzive Zelenskog
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Zaustavljanje američke pomoći Ukrajini bio bi "božićni poklon" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, upozorio je predsednik SAD Džozef Bajden na sastanku sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim koji je bio u poseti Vašingtonu. A upravo će Božić ove godine Ukrajinci slaviti na novi datum, a raspoloženje zvaničnika iz Kijeva zavisiće u velikoj meri od volje Amerike da pošalje dodatnu pomoć toj zemlji. 

Poseta Zelenskog Vašingtonu došla je u mračno vreme, jer mnogo toga se promenilo od njegove poslednje posete SAD. Za razliku od prethodnog puta, popularnost šefa ukrajinske države nije na istom nivou, a izostanak napretka na frontu dodatno magli njegovu reputaciju kod Amerikanaca. 

Kongres tek treba da odobri pomoć Ukrajini čemu se za sada protive republikanci, zbog čega je Zelenski i posetio SAD. Zelenski je rekao da ukrajinski vojnici svakog dana pokazuju da mogu da pobede Rusiju i senatorima detaljno obrazložio kakava je pomoć potrebna. 

"Borba u kojoj se nalazimo je borba za slobodu", rekao je Zelenski u više navrata na sastancima na Kapitol Hilu, pre nego što se uputio u Belu kuću, prenosi VOA.

Bajden zatražio dodatnih 200 milijardi dolara za Ukrajinu

Međutim, izostanak rezultata letnje kontraofanzive koju je Zelenski mesecima najavljivao, unela je sumnju u republikanske redove. Uprkos tome, Bajden je nakon sastanka pozvao Kongres SAD da odobri dodatnu novčanu pomoć pre zimske i novogodišnje pauze, a najavio je i dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara. 

"Bez dodatne pomoći, nećemo moći da pomognemo Ukrajini da završi operacije. Putin računa na to da SAD neće poslati pomoć Kijevu. Moramo da mu dokažemo da greši. Neverovatno je da smo dovde došli. Moramo da razumemo kako se ovo što se kod nas dešava gelda u svetu i posebno u Rusiji", poručio je Bajden. 

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

S druge strane, upitan da li je vreme za pregovore i da li bi pristao da deo okupiranih teritorija ustupi Rusiji, Zelenski je na konferenciji za mediji rekao da je to suluda ideja. 

"Tamo su naši ljudi, naše porodice, deca. Oni su deo ukrajinskog društva. Pričamo o ljudima. Oni koji pričaju o predaji teritorija pričaju o napuštanju ljudi. Ne znam čija je to ideja, ali imam par pitanja za njih", rekao je tom prilikom Zelenski. 

Dogovor u Kongresu i dalje upitan

Neposredno pre dolaska, Bela kuća je saopštila da je pravo vreme za put Zelenskog u Vašington, jer "Bajden gura zakonodavce da odobre paket pomoći pre praznika na kraju godine". 

Najviši portparol rekao je da SAD ne mogu dozvoliti da Ukrajina ne dobije pomoć, uprkos tome što rat Izraela i Hamasa privlači veću pažnju, i da je predsednik spreman da napravi kompromise sa republikancima.

"Ovo dodatno finansiranje će apsolutno pomoći Ukrajini da povrati još više svoje teritorije i izbaci Ruse iz Ukrajine", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, prenosi En-Bi-Si.

Međutim, čini se da je dogovor unutar Kongresa o finansiranju Ukrajine i dalje upitan iako je Zelenski impresionirao senatore pričom da Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije, rekavši im da regrutuje muškarce u tridesetim i četrdesetim godinama kako bi pokazao snagu za bitku, piše Euronews. 

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

 

Demokratama iz Predstavničkog doma Zelenski se posebno dodvorio rekavši im da je to prva godina u koju će Ukrajina Božić slaviti 25. decembra, a ne na dan kada Rusi obeležavaju najveseliji hrišćanski praznik. I republikanski lider u Senatu Mič Mekonel rekao da je Zelenski bio "inspirativan i odlučan". 

Međutim, i pored sjaja u očima i priče o Božiću, republikanski senatori napustili su sastanak ne odstupajući od svog početnog stava, piše Euronews. Dok je Senator Oklahome Markvejn Malin rekao da hitno finansiranje neće dobiti podršku tog tela ukoliko ideja ne uključuje "pravu, smislenu reformu granica".

Republikanci nepokolebljivi?

Ohrabrujuća poruka stiže od lidera demokratske većine Čaka Šumera koji je nakon sastanka sa Zelenksim rekao novinarima da je predsednik Ukrajine "stavio na znanje da mu je potrebna pomoć, i da, ako je dobije, može da pobedi u ovom ratu", prenosi VOA. 

Međutim, neki republikanci su doveli u pitanje da li dodatna pomoć može da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju nakon što letnja ofanziva nije donela jasne rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, ali ne vidim da će se to dogoditi uskoro", rekao je republikanski senantor Ron Džonson.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

SAD su Ukrajini već dale 111 milijardi dolara otkako je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju pre više od 21 meseca, ali republikanci insistiraju na povezivanju još novca sa striktnim izmenama u američkoj pograničnoj politici prema Meksiku, što demokrate osuđuju, prenosi američki medij. 

Bela kuća je rekla Kongresu 4. decembra da vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini počevši od januara.

Neki republikanci, posebno oni tesno povezani sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Za to vreme, nedavno deklasifikovani američki obaveštajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći veruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Komentari (0)

Svet