Fokus

Južna Koreja podigla borbene avione: Kineski i ruski avioni ušli u njenu zonu PVO

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

11:42

Južna Koreja podigla borbene avione: Kineski i ruski avioni ušli u njenu zonu PVO
Južna Koreja podigla borbene avione: Kineski i ruski avioni ušli u njenu zonu PVO - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja podigla je danas borbene avione nakon što su dva kineska i četiri ruska vojna aviona ušla u zonu njene identifikacione zone protivvazdušne odbrane (ADIZ), saopštila je vojska Južne Koreje.

Avioni su ušli u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Koreje kod njene istočne obale između 11.53 i 12.10 časova, a zatim napustili to područje, naveo je generalštab južnokorejske vojske, dodajući da avioni nisu prekršili teritorijalni vazdušni prostor te zemlje, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Moskva ne priznaje zonu protivvazdušne odbrane Koreje, dok Peking tvrdi da zona nije teritorijalni vazdušni prostor i da sve zemlje treba da imaju slobodu da se tamo kreću.

Identifikaciona zona PVO je područje izvan teritorije zemlje i nacionalnog vazdušnog prostora, ali gde se strani avioni i dalje identifikuju, nadziru i kontrolišu u interesu nacionalne bezbednosti.

Ona se razlikuje od vazdušnog prostora zemlje, koji se obično odnosi na prostor iznad njene teritorije i proteže se 12 nautičkih milja daleko od obale. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet