Fokus

Teretni brod u Crvenom moru se zapalio nakon udara projektila iz Jemena

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

11:06

Teretni brod u Crvenom moru se zapalio nakon udara projektila iz Jemena
Teretni brod u Crvenom moru se zapalio nakon udara projektila iz Jemena - Copyright AP Photo/Nina Lyashonok

veličina teksta

Aa Aa

Teretni brod pod zastavim Liberije zapalio se u Crvenom moru nakon što je pogođen projektilom iz Jemena, sa teritorije pod kontrolom Huta, saopštio je anonimni zvaničnik odbrane SAD, kao i privatna obaveštajna firma Embri.

"Projektil je navodno pogodio levu stranu teretnog broda 'Al Džasra' i jedan kontejner je pao u more od pogotka. Ovaj projektil je takođe izazvao požar na palubi", saopšteno je iz Embrija.

Napad na brod Al Džasra dodatno eskalira kampanju pobunjeničkog pokreta Huti, koje podržava Iran, i oni su preuzeli odgovornost za seriju raketnih napada u poslednjih nekoliko dana u strateškom moreuzu Bab el Mandeb, na ulazu u Crveno more.

Huti do sada nisu potvrdili svoju umešanost u napad na ovaj teretni brod, prenosi AP.

"Al Džasrom" upravlja nemačka kompanija Hapag, za koju Embri tvrdi da "ima kancelarije u izraelskim lukama Ašdod, Haifa i Tel Aviv".

Napadi Hutija, uključujući napad na drugi teretni brod u četvrtak i na komercijalni tanker dan ranije, kako se navodi, predstavljaju odgovor na ratne akcije Izraela u Pojasu Gaze, iako su veze s brodovima na meti pobunjeničkih napada slabe ili uopšte ne postoje.

Kroz moreuz Bab el Mandeb prolazi gotovo skoro 10 odsto ukupne količine nafte kojom se trguje morem, kao i roba vredna oko hiljadu milijardi dolara na godišnjem nivou.

Globalna plovidba postaje sve rizičnija usled mogućnosti da se rat Izraela i Hamasa proširi na druge zemlje regiona, a rizici su dodatno povećani nakon završetka privremenog primirja Izraela i Hamasa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet