Planeta

Rijad pozvao Amerikance da uzdržano reaguju na napade iz Jemena

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

16:45

Rijad pozvao Amerikance da uzdržano reaguju na napade iz Jemena
Rijad pozvao Amerikance da uzdržano reaguju na napade iz Jemena - Copyright Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija je zatražila od SAD da pokažu uzdržanost u odgovoru na napade jemenskog proiranskog pokreta Huti na brodove u Crvenom moru, rekla su danas dva izvora upoznata sa stavovima te zemlje, koja nastoji da obuzda prelivanje rata između Hamasa i Izraela u region.

Huti pokret ušao je u sukob koji se proširio po Bliskom istoku od izbijanja rata između Hamasa i Izraela 7. oktobra, napadaju brodove na važnim plovnim putevima i ispaljuju bespilotne letelice i projektile i na sam Izrael, podseća Rojters.

Grupa koja vlada većim delom Jemena ističe da su njeni napadi podrška Palestincima i upozorila je da će nastaviti sa napadima dok Izrael ne zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze.

Rijad, najveći svetski izvoznik nafte, posmatra sa zebnjom lansiranje projektila preko svoje teritorije.

S obzirom na to da Huti pojačavaju napade na brodove tokom proteklih nedelja, dva izvora upoznata sa stavom Saudijske Arabije navode da poruka Vašingtonu da bude uzdržan znači da žele da se izbegne dalja eskalacija.

Rijad je do sada bio zadovoljan načinom na koji su se SAD nosile sa situacijom, dodaju izvori.

"Oni su 'pritisli' Amerikance oko ovog (pitanja) i razloga zbog kojih sukob u Gazi treba da prestane", rekao je jedan od izvora.

Za sada ovo pitanje nisu komenarisali ni Bela kuća ni vlada Saudijske Arabije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet