Fokus

SAD i Venecuela sproveli sporazum o razmeni zatvorenike

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

22:30

SAD i Venecuela sproveli sporazum o razmeni zatvorenike
SAD i Venecuela sproveli sporazum o razmeni zatvorenike - Copyright Tanjug AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države su oslobodile bliskog saveznika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u zamenu za oslobađanje 10 Amerikanaca zatvorenih u toj južnoameričkoj zemlji i izručenje odbeglog trgovca oružjem poznatog kao Debeli Leonard, koji je u centru korupcionaškog skandala u Pentagonu, saopštila je danas Bajdenova administracija.

Sporazum predstavlja najhrabriji pokušaj vlade SAD da poboljša odnose sa Venecuelom, zemljom koja je veliki proizvođač nafte i da dobije određene ustupke od Madura, naveo je AP.

Najveće oslobađanje američkih zatvorenika u istoriji Venecuele dolazi nedeljama nakon što je Bajdenova administracija pristala da suspenduje neke sankcije, a Maduro i venecuelanska opozicija su se obavezali da sarađuju na slobodnim i poštenim uslovima za predsedničke izbore 2024. godine.

Odluka SAD da oslobode Aleksa Saba, Madurovog saradnika koji je 2020. godine uhapšen po američkoj poternici zbog pranja novca, koji se u Vašingtonu dugo smatrao političkim trofejem, značajan je ustupak Bele kuće venecuelanskom lideru, ocenila je agencija.

Američki zvaničnici rekli su da je odluka da mu se odobri pomilovanje bila teška, ali neophodna da bi se iz Venecuele vratili kući zatvorenici Amerikanci.

Sporazumom je predviđeno oslobađanje 10 Amerikanaca koji su bili zatočeni u Venecueli, uključujući šestoro koje je američka vlada označila kao nezakonito pritvorene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet