Fokus

Specijalni advokat SAD tražio hitnu presudu o Trampovom imunitetu

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

23:29

Specijalni advokat SAD tražio hitnu presudu o Trampovom imunitetu
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni advokat Džek Smit pozvao je sudije Vrhovnog suda SAD da ''odmah'' razmotre i donesu ''konačnu'' odluku o odbrani bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa po ''predsedničkom imunitetu'', a po optužbama da se mešao u izbore 2020. godine, i to manje od 24 nakon što su Trampovi advokati zatražili da sud odbije ubrzano razmatranje njegove odbrane.

Tramp se ''slaže da je pitanje da li bivši predsednik SAD uživa apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za zaveru da se ponište izbori i na taj način spreči zakoniti pobednik da preuzme dužnost, pitanje ustava'', navodi se u podnesku Smitove kancelarije, a prenosi Indipendent.

Tužba najvišem nacionalnom sudu odgovor je na pokušaje bivšeg predsednika da uspori žalbu specijalnog tužioca u kojoj se od sudija traži konačna presuda o tome da li može da traži ''imunitet'' od krivičnog gonjenja u slučaju zavere na federalnim izborima.

''Neposredna revizija ovog pitanja od strane ovog suda je jedini način da se postigne njegovo pravovremeno i konačno rešenje. Javni interes za brzo rešavanje ovog slučaja favorizuje trenutnu, konačnu odluku ovog suda. Optužbe su ovde najveće težine. Ovaj slučaj uključuje – po prvi put u istoriji naše nacije – krivične prijave protiv bivšeg predsednika na osnovu njegovih postupaka dok je bio na funkciji. I to ne bilo kakvih postupaka'', navodi se u podnesku.

Optužnica savezne velike porote tereti Trampa za zaveru radi prevare SAD, zaveru radi ometanja zvaničnog postupka, opstrukciju i pokušaj ometanja zvaničnog postupka, a optužbe su zasnovane na navodnim Trampovim postupcima da se ''održi na vlasti tako što će zloupotrebiti proces za potvrđivanje zakonitog pobednika izbora'', naveo je Smit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet