Fokus

Bajden rekao da je Tramp pobunjenik, bez komentara odluke suda u Koloradu

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

22:02

Bajden rekao da je Tramp pobunjenik, bez komentara odluke suda u Koloradu
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je očigledno da je Donald Tramp "pobunjenik" zbog pokušaja da poništi svoj izborni poraz 2020. godine, ali nije želeo da komentariše odluku suda u Koloradu kojom je Trampu onemogućeno da se kandiduje u toj saveznoj državi.

"Bilo da se 14. amandman primenjuje ili ne, pustićemo sudu da donese tu odluku. Ali on je svakako podržao pobunu. Nema sumnje u to. Nijedne", rekao je Bajden novinarima na aerodromskoj pisti u Milvokiju, gde je doputovao na ekonomski forum, prenosi AP.

Vrhovni sud Kolorada doneo je u utorak odluku u kojoj se navodi da Tramp ne ispunjava uslove da bude predsednik u skladu sa stavom 3. 14. ustavnog amandmana, što je prvi put u istoriji SAD da se koristi ova odredba.

Republikanci su osudili odluku suda u Koloradu, a Trampovi advokati su najavili žalbu Vrhovnom sudu SAD.

Tramp je odbio da odustane od svojih tvrdnji da je prevara birača omogućila Bajdenu da pobedi 2020. godine i obećao je da će pomilovati svoje pristalice koje su učestvovale u napadu na Kapitol hila 6. januara 2021. godine.

Bajden je više puta osuđivao Trampa i opisao ga kao pretnju američkoj demokratiji, međutim, bio je oprezniji kada se bavio pravnim izazovima svog prethodnika.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer odbila je da komentariše odluku suda u Koloradu.

"Predsednik nije umešan, mi nismo uključeni u ovo. Ovo je pravni proces u koji nismo uključeni", rekla je ona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet