Planeta

Presuda iz Kolorada nova prepreka za Donalda Trampa, njegov pravni tim najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

15:35

Presuda iz Kolorada nova prepreka za Donalda Trampa, njegov pravni tim najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD
Tanjug/AP/Charlie Neibergall - Copyright Tanjug/AP/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

"Znam da će svi ovde uskoro marširati do zgrade Kapitola kako bi mirno i patriotski učinili da se vaš glas čuje" - ove reči, koje je bivši američki predsednik Donald Tramp izgovorio uoči fanoznog protesta 6. januara 2021. godine, mogle bi da budu povod za njegovu eliminaciju iz predsedničke trke sledeće godine. 

Treba napomenuti i da je bivši predsednik, kada je krenuo haos Vašingtonu, video porukom na Tviteru apelovao na svoje pristalice da se vrate svojim kućama.

"Razumem vaš bol, znam da ste povređeni. Ali, sada morate da se vratite kući, moramo imati mir. Moramo da imamo red i zakon, moramo da poštujemo naše sjajne ljude u uniformi", poručio je Tramp besnim demonstrantima koji su upali u zgradu Kapitola, misleći da su predsednički izbori 2020. bili pokradeni.

Presuda o njegovoj diskvalifikaciji sa unutarstranačkih republikanskih izbora, koju je juče doneo Vrhovni sud Kolorada, zbog, kako se navodi, učestvovanja u "pobuni", ishod je samo jednog od brojnih sudskih procesa koji se protiv Trampa vode u SAD.

Predstoji bitka u još 12 država

Odluka sudova po veoma retkoj Trećoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, čeka se u čak 12 američkih saveznih država, navodi se na sajtu Lamfaremedia, koji uživo prati sve procese protiv Trampa. Tužbe su odbačene u šest država: Arizoni, Minesoti, Mičigenu, Floridi, Roud Ajlendu i Nju Hempširu. Žalbe su podnete u Arizoni i Mičigenu.

Tanjug AP/Brynn Anderson

 

Način na koji su tužbe protiv Trampa konstruisane varira od države do države, dok su u 12 slučajeva podnosioci tužbi sami odustajali. Čak i same odluke državnih sudova imaju bitno različite formulacije i distinkcije između predsedničkih i unutarstranačkih izbora, koje u nekim slučajevima ostavljaju mogućnost daljih tužbi. To je slučaj, na primer, u Minesoti gde je sudija odbacio zahtev da se Trampovo ime ukloni sa biračkih listića republikanskih izbora, ali dozvolio podnosiocima tužbe da zatraže isto to na nivou predsedničkih izbora.

Kada je u pitanju Mičigen, sudija Džejms Redford je 14. novembra odbacio tužbu na nivou republikanskih izbora, rekavši da je u pitanju politička, a ne pravna odluka. Dodao je i da se rukovodio prethodnom odlukom u Minesoti. 

Može se reći da je lavina tužbi od strane raznih grupa i pojedinaca širom SAD "plan B" pravne borbe protiv Trampa, koji je stupio na snagu neposredno nakon što je Senat 13. februara 2021. godine oslobodio Trampa optužbi za "podsticanje pobune". Da je tadašnji "impičment" prošao Senat bi mogao da glasa za diskvalifikaciju Trampa sa budućih predsedničkih izbora, ali pošto to nije bio slučaj, njegovi protivnici sada pokušavaju da ga blokiraju u pojedinačnim državama i pre svega na nivou unutarstranačkih izbora.

Tramp je imao male šanse u Koloradu

Što se samog Kolorada tiče, Trampov pravni tim je najavio žalbu Vrhovnom sudu SAD, za koju je krajnji rok 4. januar, dok se republikanski izbori održavaju 5. marta. Ako odluka ne bude oborena na federalnom nivou, bivši šef Bele kuće neće biti ni na glasačkim listićima za predsedničkog kandidata u toj državi. 

Tanjug AP/Brynn Anderson

 

Tramp je nastavio kampanju, pa je sinoć u Ajovi održao još jedan od svojih kontroverznih govora, mada nije spomenuo odluku suda u Koloradu. Međutim, njegov izborni štab se oglasio i nazvao tu odluku tiranskom presudom.

Burne reakcije na odluku i osude od strane republikanaca

Najveći broj onih koji su se oglasili ovim povodom kritikuje odluku i presudu Vrhovnog suda u Koloradu. Oni su mnogo glasniji, pa tako predsedavajući Predstavničkog doma Američkog kongresa Majk Džonson kaže da je ovo partijski napad demokrata i da pokušavaju da spreče da ljudi glasaju za čoveka koji vodi u svim anketama.

Euronews Srbija

Dajvid Saks, preduzetnik i republikancima bliski privrednik, kaže da sada demokratija u SAD znači pravo naroda da glasa za one kandidate koje odobre, kako kaže, liberalne sudije. 

Uticajni američki novinar Glen Grinvald smatra da se demokrate igraju vatrom i da su ovo antidemokratska sredstva koje pokušavaju da spreče pad Bajdenovog rejtinga u trenutku dok Trampov rejting raste. 

Politikolog Jan Bremer kaže da je ovo bila veoma glasna poruka Vrhovnog suda Kolorada, ali da će presuda Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država biti još glasnija. On smatra da će Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država opozvati ovakvu odluku. 

Odluku su kritikovala i druga četiri republikanska kandidata Niki Hejli, Kris Kristi, Vivejk Ramasvami i Ron Desantis. Najglasniji je bio upravo Ramasvami, koji je iskoristio priliku da prozove i svoje suparnike.

"Obećavam da ću se povući sa primarnih republikanskih izbora u Koloradu sve dok Trampu takođe ne bude dozvoljeno da bude na glasačkom listiću, i zahtevam da Ron Desantis, Kris Kristi i Niki Hejli odmah urade isto, ili u suprotnom prećutno podržavaju ovaj nezakonit manevar koji će imati katastrofalne posledice po našu zemlju", naveo je 38-ogodišnji preduzetnik u saopštenju i dodao da je u pitanju taktika mešanja u izbore sa ciljem da se politički protivnici ućutkaju.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

Naravno, presudu u Koloradu podržao je demokratski kongresmen Džejson Krou napisavši na mreži X da Ustav štiti pravo na glas, ali brani učešće na izborima onima koji su učestvovali u pobuni ili su zloupotrebili proces.

"Donald Tramp je uradio obe stvari", napisao je Krou.

Sada se na račun Sjedinjenih Američkih Država zbijaju šale i kritikuju ih čak i oni koje Amerikanci smatraju nedemokratama, pa tako predsednik Centralnoameričke države El Salvador, Naib Bukele, koga je svojevremeno Bajden odbio da primi, kaže da Amerika više nema pravo nikoga da naziva nedemokratskim državama.

Komentari (0)

Svet