Fokus

Kubanski parlament odobrio eutanaziju

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

21:15

Kubanski parlament odobrio eutanaziju
Kubanski parlament odobrio eutanaziju - Copyright AP/Adalberto Roque

veličina teksta

Aa Aa

Kuba je danas postala druga zemlja u Latinskoj Americi i na Karibima koja je odobrila eutanaziju.

Narodna skupština te komunističke zemlje usvojila je, nakon Kolumbije, tu meru kao deo zakona kojim se formira pravni okvir nacije za univerzalni i besplatni sistem zdravstvene zaštite, preneo je Rojters.

"Pravo ljudi na dostojanstvenu smrt priznaje se u odlukama o kraju života, koje mogu uključivati ograničenje terapijskog napora, kontinuirano ili palijativno zbrinjavanje i važeće procedure kojima se završava život", navodi se u konačnom nacrtu zakona.

Eutanazija i medicinski potpomognuto samoubistvo, čemu se protivi većina religija, izazivaju ogromne kontroverze širom sveta, pa samo nekoliko zemalja dozvoljava tu praksu, a neke je izjednačavaju sa ubistvom.

Magistar bioetike Alberto Roke sa Instituta za onkologiju i radiobiologiju u Havani, vodećem centru za lečenje raka u zemlji, pozdravio je tu meru i rekao da je uspostavljen "pravni okvir za buduću eutanaziju u bilo kom njenom obliku, da li kao aktivna eutanazija ili medicinski potpomognuto samoubistvo".

Agencija napominje da se u kubanskim državnim medijima navodi da će vlada odobriti tu praksu, ali nije bilo javne debate.

Roke je istakao da će to biti promenjeno kako propisi budu uobličavani.

Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Kanada, Australija, Španija, Nemačka, Novi Zeland i neke države u SAD takođe dozvoljavaju eutanaziju, navodi Rojters i dodaje da neke od ovih zemalja dozvoljavaju i medicinski potpomognuto samoubistvo gde postoji velika patnja, ali ne i smrtna bolest.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet