Fokus

Bajden prihvatio medalju Kosova u ime pokojnog sina, u nedelju svečana dodela

Komentari

Autor: NBC

30/07/2021

-

17:05

Bajden prihvatio medalju Kosova u ime pokojnog sina, u nedelju svečana dodela
Bo i Džo Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden prihvatio je "jednu od najvećih počasti" na Kosovu u ime svog pokojnog sina Boa Bajdena, rekavši da je "balkanska država u srcima cele porodice Biden", javio je NBC. 

Kako se navodi, na ceremoniji ovog vikenda, kosovska predsednica Vjosa Osmani uručiće posmrtnu "predsedničku medalju za vladavinu prava Bou Bajdenu", koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi "pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava".

"Boov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju. U to vreme, Kosovo je još uvek nosilo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Bo je mogao da vidi šta se sve može učiniti, Bo je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje", rekao je Bajden u video poruci koja će biti emitovana u nedelju, 1. avgusta.

 

 

Ovo je drugi put da Kosovo daje počast Bou Bajdenu, koji je bio na funkciji javnog tužioca Delavera i spremao se kampanju za guvernera kada je preminuo 2015. godine.

Put u blizini vojne baze "Bondstil" takođe nosi njegovo ime.

Bajden je u video poruci rekao da je njegov sin "samo jedan od mnogih" ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u poslednje dve decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što može osigurati Kosovu da "u roku od nekoliko nedelja" dobije američke doze Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

Američki ambasador na Kosovu primiće medalju na ceremoniji u nedelju, na kojoj će, kako se navodi, popularni kosovski pevač izvesti pesme grupe "Coldplay", jednog od omiljenih bendova Boa Bajdena.

Komentari (0)

Svet