Fokus

SAD zabrinute izveštajem Agencije za atomsku energiju da Iran ponovo obogaćuje uranijum

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

08:28

SAD zabrinute izveštajem Agencije za atomsku energiju da Iran ponovo obogaćuje uranijum
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD su "veoma zabrinute" izveštajem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o povećanju proizvodnje visoko obogaćenog uranijuma u ​​Iranu, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Iranska nuklearna eskalacija je još više zabrinjavajuća u trenutku kada organizacije koje podržava Iran nastavljaju sa svojim opasnim i destabilizujućim aktivnostima u regionu, uključujući nedavni smrtonosni napad dronom i druge pokušaje napada u Iraku i Siriji i napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru", saopštila je u utorak Bela kuća.

IAEA je saopštila da su iranske vlasti preokrenule politiku iz poslednjih nekoliko meseci i nastavile s obogaćivanjem uranijuma na nivo od 60 odsto, odnosno blizu stepena koji se smatra oružjem, prenosi Rojters. 

Iran, koji negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja, već poseduje dovoljno količina uranijuma obogaćenog do 60 odsto, da će, ukoliko se nastavi sa ovakvim tempom obogaćivanja, uskoro moći da napravi tri atomske bombe, ocenjuje britanska agencija.

Mnoge diplomate veruju da je usporavanje, koje je počelo u junu, bilo rezultat tajnih pregovora između SAD i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana iz Irana ranije ove godine, navodi britanska agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet