Fokus

U Kirgistanu osujećen pokušaj terorističkog napada na crkvu i trg

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

10:20

U Kirgistanu osujećen pokušaj terorističkog napada na crkvu i trg
Terorista - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne službe Kirgizije sprečile su napad na crkvu i pokušaj terorističkog napada na trgu u blizini novogodišnje jelke u gradu Džalal Abad na jugu republike, saopštila je pres služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost.

"Po nalogu stranih emisara međunarodne terorističke organizacije planirale su da postave IED (improvizovanu eksplozivnu napravu) u blizini glavne novogodišnje jelke na centralnom trgu Džalal-Abada, a takođe, su nameravali da organizuju teroristički napad i oružani napad na crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Džalal-Abadu", rekao je predstavnik pres službe za agenciju RIA Novosti.

Tokom antiterorističkih aktivnosti u Džalal-Abadu, pritvorena su dva 16-ogodišnja člana međunarodne terorističke organizacije "Islamska država – Vilajat Horasan", koji su regrutovani u grupu putem interneta.

Uvidom u telefone privedenih bilo je moguće pronaći "nepobitne dokaze o pripremi terorističkog napada, prepisku sa emisarima MTO, plan akcije i uputstva za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i video-snimke sa zakletvom na vernost vođi IG-VH MTO".

Kirgiski službenici za sprovođenje zakona pokrenuli su krivični postupak zbog terorističkog akta.

Obaveštajne agencije tragaju za mogućim saučesnicima osumnjičenih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet