Fokus

Grad Njujork ograničava ulazak autobusa sa migrantima radi kontrole broja

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

14:43

Grad Njujork ograničava ulazak autobusa sa migrantima radi kontrole broja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams danas je prvi put postavio ograničenja na način na koji migranti stižu u taj grad. On zahteva od kompanija čarter autobusa da 32 sata unapred dostave obaveštenja o dolasku autobusa sa migrantima i ograničio je doba dana u kojem migranti mogu da stignu u Njujork.

Ovim potezom se Adams suprotstavlja stalnim naporima guvernera Teksasa Grega Abota da pošalje desetine hiljada tražilaca azila u Njujork, prenosi Njujork tajms. Promena gradske politike prema migrantima dolazi nakon što je 14 autobusa koji su prevozili migrante stiglo u Njujork iz Teksasa, u toku samo jedne noći prethodne nedelje, što je najveći ukupan broj zabeležen od proleća 2022. godine.

"Ne možemo dozvoliti da autobusi s ljudima kojima je potrebna naša pomoć stignu bez upozorenja usred noći", rekao je Adams tokom virtualne konferencije s Brendonom Džonsonom, gradonačelnikom Čikaga.

Kompanije koje prekrše izvršnu naredbu suočavaju se s prekršajnim prijavama klase B, što može rezultirati zatvorskom kaznom od tri meseca, novčanom kaznom od 500 dolara za pojedince i 2.000 za kompanije. Policija može i da oduzme autobuse koji krše red, navodi Njujork tajms.

Ova naredba predstavlja odgovor na akcije guvernera Abota, koji je nedavno priznao da iz Teksasa poslao 25.000 migranata u Njujork. Grad Njujork, u kome je osobama bez doma garantovano sklonište, prihvatio je više od 160.000 tražilaca azila, od kojih su mnogi državljani Venecuele, dok još oko 70.000 čeka obradu podataka.

"Poručujemo autobuskim operaterima i preduzećima da ne učestvuju u akcijama guvernera Abota. Želimo da preduzmu odgovarajuće mere i budu odgovorni", naglasio je Adams.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet