Fokus

Krstić: Teško da će Tramp biti diskvalifikovan iz predsedničke izborne trke

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

18:28

Krstić: Teško da će Tramp biti diskvalifikovan iz predsedničke izborne trke
Krstić: Teško da će Tramp biti diskvalifikovan iz predsedničke izborne trke - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić istakao je danas da pokušaji da se Tramp osujeti u novom pohodu na Belu kuću, putem sudskih odluka u nekim američkim državama, teško da mogu da prođu na Vrhovnom sudu SAD i diskvalifikuju bivšeg predsednika iz predstojeće izborne trke.

Krstić je za Tanjug rekao da je presuda u Koloradu veće iznenađenje nego ona u Mičigenu.

"Tamo je prvobitno presuđeno suprotno u odnosu što je tužilac tražio - da Donald Tramp bude diskvalifikovan iz unutarpartijskih republikanskih izbora, a onda je Vrhovni sud države Kolorado, u jednoj veoma nategnutoj situaciji sa 4-3 odlučio da diskvalifikuje Trampa, na osnovu toga što je navodno vodio pobunu protiv Ustava SAD", rekao je Krstić.

On ističe da ta zakonska stavka gotovo da uopšte nije korišćena otkada je usvojena nakon građanskog rata u 19. veku, kako bi bili diskvalifikovani bivši službenici Konfederacije, odnosno Juga, iz aktivnog učešća na izborima.

"Potom nije korišćena vek i po, a tek je 2021. upotrebljena u državi Novi Meksiko za potrebe nižeg nivoa vlasti, tako da je ovo je bilo veliko iznenađenje i ’atomski odgovor’ na eventualno Trampovo učešće na predstojećim izborima", napomenuo je Krstić.

Odluka nije u potpunosti pravosnažna

Prema njegovim rečima, Tramp još ima mnogo mogućnosti protiv pomenute odluke.

"Prvo, ta odluka u Koloradu još nije u potpunosti pravosnažna, zato što je suspendovana zbog očekivane žalbe, koju je juče i podneo Trampov tim, to jest formalno je Republikanska partija države Kolorado uložila žalbnu vrhovnom sudu SAD", naveo je politikolog.

Krstić je naglasio da treba imati u vidu da u Vrhovnom sudu države Korlorado sede mahom demokrate, a da su u Vrhovnom sudu SAD uglavnom konzervativci, od kojih je troje upravo imenovao Tramp.

"Tako da je očekivano da će odluka Vrhovnog suda SAD biti takva da prihvati Trampovu žalbu", ocenio je on.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Kako navodi, postoje i drugi mehanizmi.

"Ako čak i ostane odluka u Koloradu, ona se odnosi samo na tu državu, pa svaka druga država mora da donosi pojedinačno odluke ukoliko bude takva optužnica podignuta", kaže Krstić.

Podsetio je da su takve optužnice odbačene u Mičigenu i Minesoti.

"Ukoliko Vrhovni sud SAD donese očekivanu odluku na žalbu, to je onda referentno za čitavu federaciju i za sve savezne države, pa bi to bi bila najveća Trampova pobeda u pravnom smislu", rekao je Krstić.

Tramp u prednosti nad Bajdenom

Istakao je i da unutarpartijski izbori praktično kreću uskoro u Ajovi, u kojoj glasači naginju ka Donaldu Trampu.

"Republikanci očigledno ne gledaju na tu odluku (Kolorada) kao objektivnu i nepristrasnu, već kao politički motivisanu. Čak i oni kojima Tramp nije prvi izbor, na isti način vide pokušaj njegove diskvalifikacije i to bez prethodne presude, kojom bi bio krivično osuđen zbog događaja od 6. januara 2021. godine, već je ovo samo mišljenje nekog vrhovnog suda jedne savezne države da je on odgovoran za to bez prethodno sprovedenog sudskog postupka", navodi politikolog.

Mnogi misle, ističe Krstić, da bi to bila neligitimna odluka bez presedana da se neko od kandidata diskvalifikuje iz učešća na izborima i da od kraja građanskog rata nije bilo takvih slučajeva, naročito ne u trci za predsednika.

"To neće direktno tangirati Trampa, ali postoje neke ankete da bi, ukoliko bude osuđen u nekom u četiri postupka, koji se trenutno vode protiv njega, naročito u onima koji se tiču 6. januara, to moglo marginalno da utiče njegov rejting pred izbore i to u nivou od nekoliko procenata", rekao je on.

Dodaje da treba imati na umu da u ovom trenutku Tramp ima prednost od nekoliko procenata nad Bajdenom, tako da bi suštinski to moglo da ima neki efekat, ali je, za sada, još rano za takve procene.

Profimedia

 

"Pitanje je još i da li će njih dvojica i biti kandidati na izborima u novembru sledecje godine", napomenuo je Krstić.

Kada se govori o drugim konkuretnima, on je naveo da je u ovom trenutku Trampu najveća protivkandidatkinja Niki Hejli, bivša guverneka Južne Karoline i ambasadorka u UN, koju je upravo Tramp postavio, dok bi drugi mogao da bude guverner Floride Ron Desantis.

"Bajdenu su godine najveći hednikep, ali možda i više njegovo psihofizičko stanje, zbog čega mnogi imaju skepsu da li on može da izdrži ceo mandat", naglasio je Krstić.

Komentari (0)

Svet