Fokus

U više američkih saveznih država stupili na snagu zakoni o ograničenoj upotrebi vatrenog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

10:08

U više američkih saveznih država stupili na snagu zakoni o ograničenoj upotrebi vatrenog oružja
U više američkih saveznih država stupili na snagu zakoni o ograničenoj upotrebi vatrenog oružja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U više američkih saveznih država stupili su na snagu zakoni koji ograničavaju nošenje oružja na određenim javnim i privatnim lokacijama, kako bi se suzbio broj masovnih pucnjava u celoj zemlji.

U Kaliforniji, zakon koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje nošenje skrivenog oružja na 26 mesta, uključujući javne parkove i igrališta, crkve, banke i zoološke vrtove, a zakon je usvojen nakon što je Federalni sud suspendovao zabranu prema kojoj takav zakon krši pravo građana da drže i nose oružje, u skladu sa drugim amandmanom američkog ustava, prenosi Gardijan.

Kada je reč o Ilionisu, na snagu je stupio zakon koji zabranjuje prodaju više vrsta poluautomatskog jurišnog oružja, uključujući puške AK-47 i AR-15, i šaržere sa više od 10 metaka za puške i više od 15 metaka za pištolje.

Na snagu je stupio i zakon države Vašington kojim se na kupovinu vatrenog oružja nameće period čekanja od 10 dana, a biće potrebno da kupci pre kupovine pokažu sertifikat da su prošli obuku o bezbednosti rukovanju vatrenim oružjem.

Zakon koji je stupio na snagu u Koloradu zabranjuje upotrebu tzv. ''pištolja-duhova'', odnosno vatrenog oružja bez serijskog obeležja ili onih koji su napravljeni u domaćoj radinosti.

U 2023. godini, u SAD je zabeleženo više od 18.800 smrtnih slučajeva od vatrenog oružja, 36.200 povreda vatrenim oružjem i preko 24.100 samoubistava vatrenim oružjem.

Tokom 2023. godine u SAD je bilo 655 masovnih pucnjava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet