Fokus

Tramp podneo žalbu Vrhovnom sudu zbog uklanjanja s glasačkog listića u Koloradu

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

08:22

Tramp podneo žalbu Vrhovnom sudu zbog uklanjanja s glasačkog listića u Koloradu
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od Vrhovnog suda te zemlje da interveniše nakon što ga je Vrhovni sud Kolorada uklonio s glasačkog listića za republikansku predsedničku nominaciju zbog njegove navodne uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Vrhovni sud Kolorada prethodno je saopštio da je stavio svoju odluku na čekanje do 4. januara i da će bivši predsednik ostati na listiću ukoliko bude podneo žalbu na presudu, preneo je Rojters.

Podeljeni Vrhovni sud Kolorada 20. decembra proglasio je Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog odredbe američkog Ustava kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju.

Odluka Vrhovnog suda države Kolorado odnosi se samo na republikanske stranačke izbore, koji se održavaju 5. marta, ali će verovatno uticati na Trampov status na predsedničkim izborima 5. novembra 2024. godine, piše Glas Amerike.

Osim u Koloradu, bivši predsednik SAD diskvalifikovan je i sa izbora u državi Mejn, nakon što je demokratska državna sekretarka Mejna Šejna Belouz prethodne nedelje uklonila njegovo ime sa listića u skladu sa istom klauzulom o pobuni korišćenoj u Koloradu.

Trampov tim najavio je da će uložiti žalbu i na odluku savezne države Mejn, što će biti prvi put u istoriji da Vrhovni sud SAD odlučuje o ovoj odredbi Ustava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet