Fokus

Belouz: Tramp je diskalifikovan na izborima u Mejnu jer ne ispunjava uslove

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

22:38

Belouz: Tramp je diskalifikovan na izborima u Mejnu jer ne ispunjava uslove
Belouz: Tramp je diskalifikovan na izborima u Mejnu jer ne ispunjava uslove - Copyright Tanjug/AP/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Državna sekretarka Mejna Šena Belouz izjavila je da je donela odluku da Donald Tramp bude uklonjen sa glasačkih listića u toj saveznoj državi jer, kako navodi, on ne ispunjava ustavne uslove za obavljanje visoke funkcije.

"Nemam diskreciono pravo da biram ili odbijam da izvršim svoju dužnost", rekla je Belouz za američki Politiko, na pitanje zbog čega je donela odluku o Trampovoj diskvalifikaciji.

Ona je tu odluku uporedila sa odbijanjem kandidata koji ne ispunjavaju druge preduslove, poput starosne granice koja je propisana američkim Ustavom.

"Nemam pravo da stavim na glasački listić nekoga ko ne ispunjava starosnu granicu. Ako bi tinejdžer pokušao da se kandiduje za predsednika u Mejnu, morala bih da mu to zabranim", rekla je Belouz. Dodala je da uslove koje propisuje Ustav za osobe koje se kandiduju za predsednika nije ona birala.

"Nemam diskreciono pravo da biram koje od njih poštujem, a koje ne", rekla je državna sekretarka Mejna.

Tramp je ranije uklonjen sa glasačkog listića na predsedničkim izborima u Mejnu, na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su "učestvovali u pobuni".

Odluka je usledila nakon decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa izbora u toj saveznoj državi.

Tramp i njegov tim odbacuju navode da je bivši predsednik učestvovao u pobuni i traže od Vrhovnog suda SAD da se oglasi tim povodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet