Fokus

Posle Kolorada, Trampu "zabrana" i u Mejnu: Da li će republikanac moći da učestvuje na izborimima 2024?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

19:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je to uradila američka savezna država Kolorado, Državna sekretarka države Mejn Šena Belouz uklonila je Trampa sa predsedničkih izbora u toj državi prema klauzuli o pobuni u američkom Ustavu. Ovaj potez mogao bi da ugrozi Trampovu kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, a konačnu odluku o političkoj sudbini republikanca verovatno će doneti Vrhovni sud te zemlje. 

Demokratska državna sekretarka Mejna uklonila je ime bivšeg predsednika Donalda Trampa sa listića za predsedničke izbore u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu, čime je postala prva izborna zvaničnica koji je jednostrano preduzela akciju koja ima potencijalne posledice za elektorski koledž. 

Na njenu odluku Trampovi advokati mogu da ulože žalbu sudovima u Mejnu. 

Do odluke je došlo posle presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je bivši predsednik isključen sa glasačkih listića u skladu sa Odeljkom 3, 14. amandmana. 

Obe odluke su istorijske, a sud u Koloradu bio je prvi sud koji je na predsedničkog kandidata primenio retko korišćenu ustavnu zabranu protiv onih koji su „učestvovali u pobuni“.

Očekuje se da će Vrhovni sud doneti konačnu odluku o tome da li Tramp i dalje može da se kandiduje za predsednika početkom sledeće godine.

Odluka Vrhovnog suda ključna 

Da li će ovo biti početak niza, najviše zavisi od odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih američkih država, kaže za Euronews Srbija Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

"Ako Vrhovni sud SAD, koji je najviše sudsko telo, odluči da nema osnova za ovakav stav, u tom slučaju ni sudovi na nivou saveznih država u budućnosti neće donositi ovakve odluke. Međutim, ukoliko odluka Vrhovnog suda bude takva da smatra da postoji osnova ili da ne obori ovu odluku suda države Kolorado, onda će izvesno da se nastavi ovakva praksa i onda će to verovatno varirati od države do države", objašnjava Krstić.

Euronews/Printscreen

Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka

On podseća na slučajeve u Mičigenu i Minesoti gde je sud odlučio da ne može da se ukloni Trampa sa listića na unutar partijskim republikanskim izborima, navodeći da u Mejnu ova odluka još nije došlo do suda.

"Ovo su sad izborni zvaničnici doneli sopstvenu odluku, odnosno državna sekretarka, pa će se tek ići na Vrhovni sud države Mejn, osim ukoliko u međuvremenu Vrhovni sud SAD kao najviše sudsko telo ne donese odluku, dakle da je to protipravno", ističe Krstić. 

Osim toga, Krstić podseća da je Republikanska partija u države Kolorado prekjuče, kasno uveče, uložila žalbu na odluku suda u toj saveznoj državi. 

Konzervativci većina u Vrhovnom sudu

Ukoliko odluka bude zavisila od Vrhovnog suda, docent na FPN-u procenjuje da bi ona išla u korist bivšeg američkog predsednika, navodeći da većinu sudija Ustavnog suda čine konzervativci, odnosno sudije koji su naklonjenije konzervativnoj jurisprudenciji, iz razloga što su ih na te pozicije uglavnom postavljali republikanski predsednici.

"Ja iskreno verujem da će po Trampa ona biti pozitivna imajući u vidu da je između ostalog troje njih postavio upravo Tramp. Međutim, to je malo i paradoksalna situacija, zato što zapravo čak oni koji se pozivaju na to da Tramp nema pravo da bude kandidat zbog toga što je 6. januara 2021. pozvao narod na pobunu i na sprečavanje da se verifikuje izbor Džozefa Bajdena, se upravo pozivaju na konzervativnu pravnu misao i na taj tekstualizam ili originalizam, kako se to naziva u američkoj pravnoj tradiciji, koji podrazumeva da tekst ustava ne treba tumačiti u skladu sa vremenom i kontekstom, nego da ga treba tumačiti striktno onako kako je napisano", objašnjava Krstić.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Upravo zbog vremenskog konteksta teško je da to može da se primeni sad na Trampa, ukazuje Krstić navodeći da ukoliko se bude "slovno posmatralo to bi možda i moglo da se tumači kao da je primenjivo i na Trampa". 

"Tako da u stvari ta konzervativna pravna misao bi mogla da bude neprijatelj Trampa u ovom slučaju, ali s obzirom da je ovo ipak jedna politička institucija, Vrhovni sud SAD, ja zaista verujem da u ovom trenutku neće doneti odluku koja bi potvrdila da Tramp treba da bude izbačen sa biračkog listića", konstatuje Krstić.

Da li je ugrožen Trampov rejting?

Govoreći o tome da li će ovi sudski procesi ugroziti Trampov rejting, Krstić je uveren da ovaj konkretni akt neće šteti bivšem predsedniku, navodeći su svi Trampovi republikanski oponenti stali na njegovu stranu. 

"Čak i oni najoštriji, kao što je Kris Kristi, bivši guverner države Nju Džerzi, ali i ostali koji trenutno trče trku za nominaciju, kao što je Niki Hejli, ili Ron DeSantis, aktuelni guverner Floride, ili Vivek Ramasvami, svi su nedvosmisleno stali uz Trumpa i rekli da, čak i ako misle da Trump treba da izgubi, treba da izgubi na izborima na kojima ima pravo da se kandiduje", ističe Krstić. 

On ocenjuje da ovaj slučaj "među Trampovim glasačima može da se tumači kao pokušaj da se on političkim sredstvima eliminiše, zapravo uz politički motiv da se to uvije u jednu pravnu oblandu, ne zbog toga što je on prekršio neki akt, nego zato što žele da ga eliminišu iz trke". 

Tanjug/AP

 

Ipak, Krstić podseća na ostale sudske procese koji se vode protiv Trampa, napominjući da bi procesi koji se vode u Vašingtonu i Džordžiji mogli negativno da utiču na njegov rejting. 

"Krivični procesi koji se vodi u Vašingtonu u vezi sa njegovim učešćem u pobuni 6. januara ili onom u državi Džordžija, u vezi sa njegovim mešanjem i pokušajem da obori rezultate protivpravno u državi Džordžija nakon predsedničkih izbora 2020. godine, to je nešto što bi možda moglo da ima neki marginalni efekat na njega. Do sada nije imalo, ali ukoliko bi bio osuđen, moglo bi da mu oduzme neki procenat, a taj neki procenat u situaciji u kojoj on trenutno prema istraživanjima javnog mnjenja ima 2-3 odsto prednosti u odnosu na Bajdena, ipak može da bude i presudan", objašnjava Krstić.

Na osnovu toga, docent ističe da neće biti potpuno beznačajan ishod ovih sudskih procesa. Međutim, Krstić nema dilemu da pokušaj eliminacije Trampa sa biračkog listića može samo doprineti popularnosti republikanca. 

Mislim da će Tramp biti na biračkom listiću i mislim da će biti kandidat republikanaca na izborima 2024. godine", zaključuje Krstić. 

Komentari (0)

Svet