Planeta

Tramp se žalio Vrhovnom sudu Mejna zbog diskvalifikacije sa izbora

Komentari

Autor: Fonet

03/01/2024

-

13:01

Tramp se žalio Vrhovnom sudu Mejna zbog diskvalifikacije sa izbora
Tramp se žalio Vrhovnom sudu Mejna zbog diskvalifikacije sa izbora - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp uložio je žalbu na odluku kojom mu je onemogućeno da učestvuje na izborima za predsedničkog kandidata u američkoj saveznoj državi Mejn, zbog uloge koju je imao u napadu na Kongres 6. januara 2021, prenosi danas Glas Amerike pisanje Rojtersa.

Tramp, koji važi za favorita za republikansku predsedničku nominaciju, zatražio je od Vrhovnog suda Mejna da poništi odluku državne sekretarke Šene Belouz kojom mu se zabranjuje učešće na primarnim izborima.

Belouz, predstavnica demokrata, odluku je donela na osnovu tumačenja da je Tramp podstakao pobunu u nastojanju da zadrži mandat nakon poraza na izborima 2020, što ga u tom slučaju diskvalifikuje prema američkom Ustavu.

Trampovi advokati pokušavali su da ospore da je Tramp učestvovao u pobuni i tvrdili da Belouz nije imala ovlašćenja da ga liši mogućnosti da bude kandidat.

Oni su u sudskom podnesku tvrdili da je odluka o zabrani posledica neodgovarajućeg procesa narušenog pristrasnošću.

Sa druge strane, Šena Belouz je nakon podneska žalbe, poručila da ima puno poverenje u sopstvenu odluku i vladavinu prava.

Aktivisti i pojedini Trampovi protivnici zatražili su njegovu diskvalifikaciju sa primarnih glasačkih listića u njihovim državama u skladu sa Odeljkom 3. 14. amandmana.

U sudskim podnescima navedeno je da je bivši američki predsednik podsticao pristalice na nasilje širenjem lažnih tvrdnji da su izbori 2020. pokradeni.

Nakon toga ih je pozvao da spreče Kongres u potvrdi pobednika na izborima – demokrate Džoa Bajdena.

Očekuje se da će američki Vrhovni sud uskoro razmatrati to pitanje – pošto je najviši sud Kolorada zabranio Trampu da učestvuje na izborima za predsedničkog kandidata u toj državi.

Presuda Vrhovnog suda mogla bi biti putokaz drugim državama za odluke o mogućem Trampovom učešću na izborima.

Sudovi nekoliko američkih država odbacili su slične postupke protiv Donalda Trampa.

Izbori za predsedničkog kandidata širom američkih država počinje 15. januara.

Osim Trampa, republikanski kandidati su guverner Floride Ron Desantis, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, preduzetnik Vivek Ramasvami, bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi i bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson.

Komentari (0)

Svet