Fokus

U Kini priveden strani državljanin zbog sumnje da je špijunirao u korist MI6

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

11:31

U Kini priveden strani državljanin zbog sumnje da je špijunirao u korist MI6
Kineska policija - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas saopštila da je privela stranog državljanina, rukovodioca inostrane prekomorske konsultantske firme, zbog navodnog špijuniranja u korist Velike Britanije.

Kineska civilna obaveštajna agencija pri Ministarstvu državne bezbednosti (MSS) navela je u saopštenju da je uhapsila osobu po prezimenu Huang koja je delovala za britanski MI6 rukovodeći istovremeno stranom konsultantskom firmom, prenosi CNN.

Nisu navedeni Huangovo puno ime, pol ili nacionalnost, niti kompanija u kojoj je radio uhapšeni.

Prema nalazima istrage MSS, Huang je počeo da radi sa MI6 2015. godine na obaveštajnim pitanjima, a britanska agencija ga je više puta uputila u Kinu kako bi prikupio obaveštajne podatke i identifikovao potencijalnu imovinu interesantnu za MI6.

Navodi se da je MI6 Huangu obezbedio obuku, kao i profesionalnu špijunsku opremu za razmenu obaveštajnih podataka i komunikacija, kao i da je Huang dostavio Britaniji 17 obaveštajnih podataka, uključujući nekoliko "državnih tajni".

Tokom istrage agencije MSS, Huangu su, u skladu sa zakonom, odobrene konzularne posete matične zemlje, navedeno je u saopštenju.
 

Komentari (0)

Svet