Fokus

Putin dodelio rusko državljanstvo američkom i kanadskom sportisti

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

15:46

Putin dodelio rusko državljanstvo američkom i kanadskom sportisti
Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Američki bokser Kevin Džonson i kanadski hokejaš Brendan Lajpsik dobili su rusko državljanstvo, navodi se u ukazu predsednika te zemlje Vladimira Putina objavljenom na zvaničnom internet portalu pravnih informacija Rusije.

Lajpsik nastupa u Rusiji od 2020. godine i ukupno ima 218 mečeva i 146 bodova (56+90) u Kontinentalnoj hokejškoj ligi, pišu Ria novosti.

Prešao je u ruski klub SKA u leto 2023. godine. Ove sezone je odigrao 14 mečeva u kojima je postigao 4 poena (2 gola i 2 asistencije), dok je prethodno igrao za Metalurg Magnitogorsk i CSKA.

Džonson je podneo zahtev za rusko državljanstvo u jesen 2023. godine i promenio ime u Kevin Vladimirovič, u čast ruskog predsednika.

"Kao kompliment predsedniku Vladimiru Putinu, odlučio sam da promenim ime. Sada ću se zvati Kevin Vladimirovič - u čast Vladimira Putina. Sada sam bez šale, 100 odsto Rus", rekao je Džonson u intervjuu za list Izvestija.

Bokser će 18. avgusta odmeriti snage sa svetskim šampionom iz 2021, Rusom Markom Petrovskim na turniru u Moskvi.

U aprilu, nakon što je pobedio borca mešovitih borilačkih veština Vjačeslava Dacika, Džonson je rekao da želi da živi u Rusiji. Džonson je imao 59 profesionalnih borbi, 36 pobeda, 19 nokautima, 21 poraz i dva remija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet