Fokus

Si u pismu prijateljici u Ajovi: Veze SAD i Kine ključne za svetsku stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

09:51

Si u pismu prijateljici u Ajovi: Veze SAD i Kine ključne za svetsku stabilnost
Si u pismu prijateljici u Ajovi: Veze SAD i Kine ključne za svetsku stabilnost - Copyright Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping je u pismu Sari Landi, svojoj prijateljici iz američke države Ajova koju je upoznao pre skoro četiri decenije, poručio da su veze između Pekinga i Vašingtona ključne za globalnu stablinost, preneli su kineski državni mediji Sinhua.

"Kina i Sjedinjene Države su najveća razvijena i zemlja u razvoju u svetu, i budućnost i sudbina ove planete zahtevaju da odnosi Kine i SAD budu stabilniji, da budu bolji", napisao je Si.

Bilateralni odnosi SAD i Kine pogoršali su se tokom poslednjih godina, usled tajvanske krize, trgovinskog rata te dve zemlje, kao i zbog porekla pandemije Kovida-19.

Amerikanci Kinu doživljavaju kao najveću pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti svojoj zemlji, saopštio je Američki istraživački centar, dok 83 odsto stanovništva SAD nepovoljno posmatra na Kinu, prenosi Rojters.

Vašington je uveo dodatne carine na kinesku robu i ograničenja na izvoz određenih tehnologija, kao što su napredni čipovi, u Kinu.

Odnosi Vašingtona i Pekinga ostaju zategnuti zbog tajvanskog pitanja, i Kina ukazuje da SAD treba da se pridržavaju politike jedne Kine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet