Planeta

Si poručio ruskom premijeru: Postavljeni su čvrsti temelji u odnosima između dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

08:06

Si poručio ruskom premijeru: Postavljeni su čvrsti temelji u odnosima između dve zemlje
Si poručio ruskom premijeru: Postavljeni su čvrsti temelji u odnosima između dve zemlje - Copyright Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi između Rusije i Kine postavljeni su na čvrste temelje, a sposobnost dve zemlje da se suoče sa izazovima je sve jača, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u Pekingu.

"Danas smo postavili čvrste temelje za interakciju, čiji se obim i kvalitet povećavaju, a naša sposobnost da izdržimo rizike jača. To pokazuje otpornost na potencijalne neprilike i priliku za obostrano korisnu saradnju između dve zemlje", rekao je kineski lider, prenela je RIA Novosti.

Si je dodao da je plan povećanja bilateralne trgovine između Rusije i Kine na 200 milijardi dolara godišnje urađen pre roka, dodajući da je ta brojka već dostigla 218,28 milijardi dolara.

Mišustin je naveo da je bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja prevazišla teške izazove u 2023. godini.

Međusobni trgovinski promet između Rusije i Kine, prema njegovim rečima, iznosio je skoro 18 biliona rubalja (21,3 milijarde dolara).

"Moskva i Peking postigli su dobre rezultate u investicionoj sferi, realizuje se 80 zajedničkih projekata velike vrednosti", dodao je ruski premijer.

Lideri Rusije i Kine ranije su postavili cilj da udvostruče trgovinski promet, dovodeći ga sa 100 milijardi dolara godišnje u 2018. na 200 milijardi dolara do 2024. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet