Briselske vesti

Fon der Lajen sa samita Kina-EU: Evropski lideri neće tolerisati podrivanje industrijske baze nepravednom konkurencijom

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

15:11

Fon der Lajen sa samita Kina-EU: Evropski lideri neće tolerisati podrivanje industrijske baze nepravednom konkurencijom
Fon der Lajen sa samita Kina-EU: Evropski lideri neće tolerisati podrivanje industrijske baze nepravednom konkurencijom - Copyright Tanjug/Huang Jingwen/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas, na samitu Kina-Evropska unija u Pekingu, da je sa predsednikom Kine Si Đingpingom dogovoreno da treba da postoji uravnotežena trgovina između Kine i EU.

Fon der Lajen je navela da je razgovarano o uzrocima trgovinskog disbalansa, nedostaku pristupa kineskom tržištu, preferencijalnom tretmanu kineskih kompanija i prekomernom kapacitetu u kineskoj proizvodnji, preneo je Rojters.

Prema rečima Fon der Lajen, evropski lideri neće moći da tolerišu da evropska industrijska baza bude podrivena nepravednom konkurencijom.

Ona je istakla da je postignut dogovor o saradnji po pitanju veštačke inteligencije na globalnom nivou.

"Pozdravljam spremnost Kine da uspostavi mehanizam za pojašnjenje pravila o prekograničnim tokovima podataka", naglasila je Fon der Lajen.

Ona je navela da podstiče Kinu da se pridruži globalnim naporima za korišćenjem energije iz obnovljivih izvora i da je EU veoma zabrinuta zbog povećanog broja elektrana koje koriste ugalj u Kini.

Prema njenim rečima, razgovarano je i o medicinskim uređajima, kozmetici i geografskim pokazateljima za hranu u pogledu rešavanja trgovinskih disbalansa.

Fon der Lajen je tokom susreta sa predsednikom Kine kazala da EU i Kina imaju ogromnu trgovinsku razmenu - 2,3 milijarde evra dnevno, saopšteno je iz EK.

"I kao velike sile u svetu, Evropska unija i Kina imaju globalnu odgovornost. Imamo zajednički interes za mir i bezbednost, za efikasno funkcionisanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i za pronalaženje rešenja za globalne izazove", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, zato je od suštinskog značaja da se prekine ruski napad na Ukrajinu i uspostavi pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i da se, u istom duhu, učini sve što je moguće da se radi na rešenju dve države na Bliskom istoku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa