Biznis vesti

Rekordne isporuke ruskog gasa u Kinu

Komentari

Autor: Fonet

02/12/2023

-

20:52

Rekordne isporuke ruskog gasa u Kinu
Rekordne isporuke ruskog gasa u Kinu - Copyright Euronews, Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Isporuke ruskog gasa u Kinu su od početka godine iznosile više od 20 milijardi kubnih metara, što je rekordna količina, objavio je list „Čajna dejli“, pozivajući se na kinesku nacionalnu kompaniju „Pajp Čajna“.

Navodi se da je od puštanja gasovoda u rad pre četiri godine transportovano više od 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, prenosi Sputnjik.

Kapacitet gasovoda se postepeno povećavao od početka eksploatacije, a očekuje se da će naredne godine dodatno porasti, što će značajno uvećati mogućnosti isporuka prirodnog gasa Kini, ističe se u saopštenju.

Gasprom isporučuje gas Kini gasovodom „Snaga Sibira“, koji je pušten u rad krajem 2019. godine, a 2020. kroz njega je prošla 4,1 milijarda kubnih metara. Tokom 2021. godine to je uvećano na 10,4 milijarde, a plan je da do 2025. godine kapacitet bude 38 milijardi kubnih metara.

U decembru prošle godine je agencija „Sinhua“ je objavila, pozivajući se na kompaniju koja je odgovorna za projekat „Pajp Čajna“, da je Kina osigurala produžetak gasovoda „Snaga Sibira" do Šangaja, koji se nalazi na istočnoj obali zemlje, čime bi ukupna dužina na teritoriji Kine iznosila 5.111 kilometara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis