Fokus

Bekstvo iz zatvora, oružani upad u televiziju, sukobi na ulicama: Šta se dešava u Ekvadoru?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Rojters

10/01/2024

-

18:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Ekvadoru je počelo dvomesečno vanredno stanje posle bekstva vođe ozloglašene bande iz strogo čuvanog zatvora. U međuvremenu, naoružani napadači upali su u studio nacionalne televizije, nakon čega su pohapšeni. Iako nije potvrđeno da su ova dva događaja povezana, predsednik Ekvadora saopštio je da u toj zemlji sada postoji unutrašnji oružani sukob i pozvao na mobilizaciju oružanih snaga kako bi izveli "vojne operacije za neutralizaciju". U strahu od prelivanja nestabilnosti, vlada Perua naredila je hitno raspoređivanje policijskih snaga na granici.

Visoka stopa kriminala na ulicama Ekvadora i uvođenje vanrednog stanja gotovo da nije nikakva vest, a ubistvo predsedničkog kandidata u toj zemlji koje se dogodilo pre par meseci, za koju je odgovorna jedna od mnogobrojnih bandi, samo je uvertira u eksalaciju nasilja u toj zemlji kojoj svedočimo prethodna dva dana. 

Sve je počelo kada je grupa naoružanih ljudi upala u studio televizije u Gvajakilu u trenutku dok su se emitovale centralne vesti. Napadači su bili naoružani pištoljima, sačmaricama, mitraljezima, granatama i dinamitima, a na snicima koji kruže društvenim mrežama može se čuti kako zaposleni mole da ne budu ubijeni.

Dok su napadači bili u studiju, kamere su snimale, a jedna žena je povikala: "Ne pucajte, molim vas, ne pucajte", a čulo se i vrištanje i jaukanje.

"Došli su da nas ubiju, molim vas, pomozite nam", napisao je zaposleni u poruci koju je preko aplikacije Vocap prosledio AFP-u, prenosi BBC.

Međutim, policija je stigla u zgradu televizije koja je bila meta napada, te su ubrzo uhapsili napadače. Tom prilikom privedeno je 13 osumnjičenih, prilikom čega im je zaplenjeno oružje, a policija je saopštila da će počinioci biti "kažnjeni za terorističke akte".

Stanje unutrašnjeg konflikta

Za vreme incidenta na televiziji, na ulicama glavnog grada izbila je gomila sukoba, a pobune su zabeležene i u zatvorima te zemlje. 

Sve to navelo je novoizabranog, najmlađeg predsednika u istoriji Ekvadora, Danijela Noboa da saopšti da u zemlji sada postoji "unutrašnji oružani sukob" i da mobiliše oružane snage da izvedu "vojne operacije za neutralizaciju" onoga što je nazvao "transnacionalnim organizovanim kriminalom i terorističkim organizacijama". 

U dekretu je naveo čak 22 bande sa kojima će se razračunati, a vlada je proglasila i policijski čas. Iako je prethodno proglašeno vanredno stanje, nakon ovog incidenta proglašeno je stanje unutrašnjeg konflikta. 

profimedia

 

Na osnovu toga, zatvorene su sve prodavnice, škole, vladine zgrade u glavnom gradu Kitu, a zaposleni su poslati svojim kućama. Zbog svega toga, ulice u glavnom gradu Ekvadora su bile zagrčene, a na društvenim mrežama su se pojavile i informacije o tome da su naoružane grupe upale na univerzitet u Gvajakilu i da su pljačkale u centru Kita, kao i brutalni snimci koji prikazuju linč zatvorskih čuvara koje su ovi zatvorenici držali kao taoce.

Zbog pogoršanja situacije u Ekvadoru, u susednom Peruu, vlada je naredila hitno raspoređivanje policijskih snaga na granici kako bi sprečila prelivanje nestabilnosti.

U međuvremenu, pojavile su se informacije o otmicama četiri policajca. Trojica policajaca kidnapovana su u južnom gradu Mačala, bande su otele još jednog policajca u glavnom gradu, a prema poslednjih informacijama trojica policajaca su oslobođena, a da su oni koji su ih oteli uhapšeni. 

Bekstvo vođe ozloglašene bande

Pa ipak, pitanje je da li bi došlo do svega ovoga da vođa ozloglašene kriminalne grupe, koja je, između ostalog, osumnjičena za ubistvo predsedničkog kandidata Evadora, nije nestao iz zatvora, nakon ćega su vlasti proglasile dvomesečno vanredno stanje.

Adolfo Masijas Viljamar, zvani Fito, služio je 34-godišnju kaznu zbog trgovine drogom, ubistava i organizovanog kriminala, ali očigledno uspeo da zadrži svoju moć i iza rešetaka, a u nedeljnu, 7. januara, stražari su primetili da ga nema. 

Komandir policije rekao je da "ne može ni da potvrdi ni da negira" bekstvo, niti može da kaže koliko dugo je osuđenik nestao, naglasivši da stotine policajaca pretresaju zatvor.

Fuerzas Armadas del Ecuador

 

Zatvor La Regional, u kom je boravio Fito, nalazi se u velikom zatvorskom kompleksu u kome se nalazi ukupno pet kaznionica i više od 12.000 zatvorenika. Fito je tamo proveo veći deo svoje poslednjih 12 godina, koliko je iza rešetaka.

Ubrzo nakon njegovog nestanka, u zatvorima širom te zemlje izbili su sukobi osuđenih pripadnika rivalskih bandi, što se često završavalo masakrima.

Ali nije samo on pobegao, pobegao je vođa i druge velike bande, Los Lobos, Fabricio Kolon, koga terete zbog ubistva svojevremenog predsedničkog kandidata i ekvadroskog tužioca.

Ekvador je jedan od najvećih svetskih izvoznika banana, ali izvozi i ulje, kafu, kakao, škampe i riblje proizvode. A porast nasilja u državi u Andima, unutar i izvan njenih zatvora, povezan je sa borbom između narko kartela, kako stranih tako i lokalnih, oko kontrole puteva kokaina u SAD i Evropu, prenosi BBC.

Komentari (0)

Svet