Fokus

Prvi rezultati izbora na Tajvanu: Za predsednika izabran kandidat koji "prkosi" Kini

Komentari

Autor: Euronews, Guardian

13/01/2024

-

13:29

Prvi rezultati izbora na Tajvanu: Za predsednika izabran kandidat koji "prkosi" Kini
Prvi rezultati izbora na Tajvanu: Za predsednika izabran kandidat koji "prkosi" Kini - Copyright Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat vladajuće stranke Laj Čing Te pobednik je predsedničkih izbora na Tajvanu, a njegovi protivnici su priznali poraz. 

Sa polovinom prebrojanih glasova, kandidat iz tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te vodi u trci za predsednika, prema izveštajima lokalnih medija. Birališta su zatvorena u subotu na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Tajvanu koji će ucrtati putanju odnosa samoupravne demokratije sa Kinom.

Laijeva Demokratska progresivna partija, koja se zalaže za odvojeni identitet Tajvana i odbacuje kineske teritorijalne pretenzije, težila je ka trećem mandatu. 

Laj se suočio sa dva protivnika za predsednika - Houom iz KMT-a i bivšim gradonačelnikom Tajpeja Ko Ven Jeom iz male Tajvanske narodne partije, osnovane tek 2019. godine

Obraćajući se novinarima u južnom gradu Tajnanu pre glasanja, Laj je ohrabrio ljude da glasaju.

Laijev glavni protivnik, Hou Iu Ih iz nacionalističke partije koja je više naklonjena Kini, poznate i kao Kuomintang, ili KMT, priznao je poraz.

Kako navodi Rojters, Kina je uoči izbora više puta nazivala Laija separatistom i odbijala njegove ponovljene pozive na razgovore. Peking je takođe negirao navode Tajvana da pokušava da utiče na izbore, na vojni, politički ili ekonomski način, nazvavši te optužbe "prljavim trikovima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet