Fokus

"Izazovi, neizvesnosti, zategnutosti": Političke teme u fokusu foruma u Davosu, može li se "obnoviti poverenje" u svetu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2024

-

20:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od 60 šefova država i vlada dolaze u Švajcarsku, na Svetski ekonomski forum u Davosu. Među učesnicima su predsednici Izraela i Ukrajine, dok njihove kolege iz SAD I Kine ove godine nisu deo zvaničnih delegacija. Rusija i ove godine nije pozvana. Pod sloganom "Obnova poverenja" učesnici će diskutovati o dva velika rata u svetu, klimatskim promenama i globalnim ekonomskim problemima.

Poverenje je sve manje kada je reč o miru i bezbednosti još od 2016. a posle 2020. stvari su se dodatno pogoršale, kaže predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende. Tvrdi da će fokus biti na sprečavanju dalje eskalacije ratova u Ukrajini I Bliskom istoku.

"Rat u Gazi traje. Brinemo se zbog moguće ekslacije. U Davos dolaze glavni akteri da pričamo o tome kako da izbegnemo pogoršanje situacije. Ovde će biti premijer Katara, predsednik Izraela i premijeri Libana i Jordana", naveo je predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende. 

Pred početak foruma, objavljena je lista globalnih rizika u naredne dve godine. Trendovi su negativni i ne očekuje se boljitak tokom ove decenije. U izveštaju piše da je razvoj veštačke inteligencije jedan od glavnih faktora koji može da ubrza negativne trendove.

"Zbog razvoja intefejsa poput ChatGPT, ili modela veštačke inteligencije koji mogu da manipulišu javnim mnjenjem, nije čudno da su dezinformacije jedan od glavnih rizika, krtakoročno gledano.  Mogu imati značajan uticaj na izbore širom sveta u naredne dve godine, a mogu dovesti u pitanje legitimitet vlada. Ovo može da našteti demokratskim procesima što dalje može da dovede do dodatne polarizacije, nereda, štrajkova, nasilja", ističe Karolina Klint, komercijalna direktorka u "Marš Meklenan".

Dan pred početak Foruma u Davosu su održani razgovori o tzv. Ukrajinskoj mirovnoj formuli formuli. Predsednik Zelenski tvrdi da sve više zemlja radi na naporima da se i Rusija jednog dana ovim pregovorima pridruži.

profimedia

 

"Oprezni smo jer imamo plan samo jedne zemlje u sukobu. Moraćemo da nađemo način da uključimo Rusiju. Nema mira bez Rusije. Ali ovo ne treba da nas deprimira, niti da da mislimo da ne treba ništa da radimo dok Rusija ne odluči da se uključi", napominje Ugnacio Kazis, ministar spoljnih poslova Švajcarske.

Od ekonosmkih tema dominiraće inflacija, zaduživanje zemalja, povećanje kamatnih stopa i poremećaji lanaca snabdevanja. Iako Si Đinping ne dolazi, u Davosu će biti najveća delegacija Kine od 2017. godine i vodiće je premijer Li Ćijang. To bi trebalo da pošalje poruku da je Peking I dalje otvoren za biznis.

Kao i obično i ove godine čuju se ocene da je Svetski ekonomski forum postao događaj na kome važne ličnosti vode razgovore koji na kraju ne nude rešenja za najveće probleme u svetu. Dobrotvorna organizacija Oksfam predviđa da će svet u roku od jedne decenije dobiti prvog trilionera.

Globalni rizici su i dalje tu

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner NBS Dejan Šoškić rekao je za Euronews Srbija da su globalni rizici i dalje prisutni i da su oni na neki način glavni uzroci makroekonomskih nestabilnosti.

"Ono što se nesporno otvara kao pitanje je da li je moguće obnoviti normalnu trgovinu u svetu, odnosno globalizaciju kako je funkcionisala u prethodnom periodu. Sve više je nekih skeptičnih glasova u vezi toga da praktično danas teško možemo u nekom skorom periodu očekivati normalizaciju odnosa u trgovini, posebno između zemalja koje se nalaze na nekim oprečnim stranama u sukobima koji se odvijaju u svetu", rekao je Šoškić apostrofirajući ratove u Ukrajini i u Gazi.

Kako dodaje, postoji mnogo rizika, posebno imajući u vidu da je reč o dva regiona koji sz značajani sa aspekta proizvodnje hrane (Ukrajina) i energije (Bliski istok). 

"I jedno i drugo je vrlo bitna komponenta u merama inflacije u svim zemljama us vetu i u velikoj meri može da opredeli ne samo dinamiku privrednog rasta i razvoja, nego i kretanje životnog standarda stanovništa", ukazao je Dejan Šoškić.

Ističe i da postoji mnogo indikatora koji ukazuju na nestabilnosti u finansijskom sistemu u SAD i u Evropi, kao i da postoje izazovi po pitanju dinamike privrednog rasta u Kini koja je u poslednjih nekoliko decenija bila motor provrednog razvoja u svetu.

Euronews

"Izazovi su tu, neizvesnosti su tu, zategnutosti su tu. Pokidani su trgovinski odnosi među mnogim zemljama, a pitanje Evrope i perspektive privrednog rasta i razvoja u Evropi je, ja bih rekao, vrlo otovreno i vrlo akutno, s obzirom da je Evropa kontinent koji ne raspolaže u dovoljnoj meri resursima, energijom pa i hranom u određenoj meri. Ali pre svega energijom i metalima. U velikoj meri je kao kontinent zavisna od stranih tržišta, tako da perspektive privrednog rasta u Evropi su prilično slabe i ne očekuje se brzi oporavak evropskih ekonomija", naveo je Dejan Šoškić. 

Dodaje da bi u tom kontekstu trebalo gledati i poziciju Srbije koja je u velikoj meri oslonjena na EU i evropske države.

"To je prirodno. Mi smo zemlja na evrpskom kontinentu. Ali iz tog proističu i određena ograničenja  po pitanju rasta i razvoja u narednom periodu, s obziroma da, s apsekta trgovine i investicija, naša zemlja i region u celini u najvećoj meri zavise upravo od toga šta se dešava u Evropi. Naročito u zemljama koje su nama bliske i tradicionalni najznačajniji ekonomski partneri, a to su Nemačka, Italija i Austrija", istakao je Šoškić. 

Koja je uloga Kine?

Očigledno je da će ovogodišnjim forumom u Davosu dominirati političke teme, a Milan Igrutinović sa Instituta za ekonomske studije je rekao za Euronews Srbija da ne očekuje poseban pomak u rešavanju velikih sukoba u svetu.

Govoreći o učešću Kine na forumu, navodi da je kineska aktivnost više moguća na temi Bliskog istoka, nego na temi rata u Ukrajini.

"Ukrajina ima bilateralna očekivanja od Kine, makar da razgovara sa njima oko mirovnog plana predsednika Zelenskog i eventualno kineskog doprinosa, mada mislim da nemaju prevelike nade oko toga", rekao je Igrutinović.

Kaže da Kina kao akter koji ima vojno prisustvo blizu regiona Bliskog istoka i čiji brodovi prolaze kroz Crveno more ima ekonomski interes da se u to pitanje bliže uključi.

Euronews

"Pitanje je njihovog odnosa prema SAD i Izraelu. Kina je bila i ostala kritična prema izraelskim akcijama u Gazi. To je jedina stvar koja bi možda mogla da odskoči", napomenuo je Igrutinović.

Na pitanje o ukrajinskoj mirovnoj formuli, i izjavama iz Švajcarske o uključivanju Rusije, Igrutinović je rekao da Rusija ne vidi svoj interes u tome i da je zvanična reakcija iz Kremlja bila: "Razgovarajte o čemu hoćete, to nije naša tema".

"U prevodu, rat će se nastaviti dok ne dođe do neke ozbiljnije promene snaga na frontu", rekao je.

Međutim, Milan Igrutinović smatra da Ukrajima u Davosu može da naiđe na otvorena vrata kod mnogih država i kompanija u smislu vojne i ekonomske pomoći i napominje da se njihova inicijativa i energija usmerava više u tom praktičnom smeru nego u smislu očekivanja da se Rusiaj angažuje na mirovnoj formuli jer je to daleko od mogućeg.

Dijalog Beograda i Prištine - da li je realno očekivati pomake?

U Davosu će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a najavljeno je i da će se specijalni predstavnik za dijalog Beograda i prištine Miroslav Lajčak odvojeno sastati sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem. 

Igrutinović ipak ne očekuje neki pomak po tom pitanju u Davosu i kaže da je Brisel još u fazi zadovoljstva time što je Beograd priznao kosovske tablice i što je Kurti najavio da će vozila sa srpskim tablicama moži da prolaze kroz Kosovo. 

"Oni to sad hoće da uvežu u mašnicu i da kažu - ovo je bitan uspeh pregovora koje vodimo. Oni su sad u toj fazi", naveo je Igrutinović za Eurnews Srbija.

Dodaje da će iz EU svakako nastojati da se stvari dalje nastave ka ispunjavanju verbalno preuzetih obaveza iz Ohridskog sporazuma, ali da ne treba mnogo očekivati od susreta Vučića i Fon der Lajen. Kako kaže, u ovom trenutku je tonalitet odnosa, makar iz briselske perspektive u plusu i oni žele da Davos iskoriste da pokažu da proces dijaloga daje neke rezultate na terenu. 

Komentari (0)

Svet