Fokus

Južna Afrika izvela Izrael pred sud, ali šta ostatak sveta misli o tome: Za SAD optužbe "neosnovane", mnogi ćute

Komentari

Autor: Euronews, AP

17/01/2024

-

09:02

Južna Afrika izvela Izrael pred sud, ali šta ostatak sveta misli o tome: Za SAD optužbe "neosnovane", mnogi ćute
Južna Afrika izvela Izrael pred sud, ali šta ostatak sveta misli o tome: Za SAD optužbe "neosnovane", mnogi ćute - Copyright Tanjug AP/Patrick Post

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrička Republika saopštila je da je više od 50 zemalja izrazilo podršku slučaju koji je ova zemlja pokrenula pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija optužujući Izrael za genocid nad Palestincima u ratu u Gazi. Drugi, uključujući Sjedinjene Države, snažno su odbacili navode Južne Afrike da Izrael krši Konvenciju UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a mnoge druge zemlje su ovaj slučaj "prećutale".

Reakcija sveta na slučaj, za šta se dvodnevno saslušanje održalo u četvrtak i petak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pokazuje predvidljive globalni podele kada je u pitanju sedamdesetpetogodišnji problem Izraelaca i Palestinaca, piše Euronews.

U nedelju je obeleženo 100 dana od početka krvavog sukoba između Izraela i Hamasa, a većina zemalja koje podržavaju slučaj Južne Afrike su iz arapskog sveta i Afrike. U Evropi, samo muslimanska nacija Turska izrazila je svoju podršku.

Nijedna zapadna država nije izjavila podršku optužbama Južne Afrike protiv Izraela. SAD, bliski saveznik Izraela, odbacile su ih kao neosnovane, Velika Britanija ih je nazvala neopravdanima, a Nemačka je rekla da ih "eksplicitno odbacuje".

Kina i Rusija su malo govorile o jednom od najznačajnijih slučajeva koji će se naći pred međunarodnim sudom u novijoj istoriji, a Evropska unija takođe nije komentarisala.

Reakcija EU, SAD i Velike Britanije: "Nezaslužne" optužbe

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom posete Izraelu dan pre početka sudskog postupka da su optužbe Južne Afrike "neutemeljene" i da slučaj "odvlači svet" od napora da se pronađe trajno rešenje za sukob.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da genocid "nije reč koju treba olako bacati i mi svakako ne verujemo da se ovde primenjuje".

"Nismo saglasni sa onim što rade Južnoafrikanci", rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron o slučaju.

Izrael žestoko odbacuje optužbe o genocidu i kaže da brani svoj narod. U njemu se navodi da ofanziva ima za cilj iskorenjivanje lidera Hamasa, militantne grupe koja upravlja teritorijom i koja je izazvala sukob iznenadnim napadima na južni Izrael 7. oktobra.

Tanjug/AP/Fatima Shbair

 

Blinken je rekao da je slučaj protiv Izraela "posebno mučan" s obzirom na to da Hamas i druge grupe "i dalje otvoreno pozivaju na uništenje Izraela i masovno ubistvo Jevreja". SAD, Velika Britanija, EU i drugi klasifikuju Hamas kao terorističku organizaciju.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno je više od 23.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. Veći deo severne Gaze postao je nenaseljiv pejzaž sa čitavim kvartovima koji su izbrisani izraelskim vazdušnim udarima i paljbom iz tenkova.

Južna Afrika je takođe osudila Hamasov napad 7. oktobra, ali tvrdi da to nije opravdalo odgovor Izraela.

Nemačka podrška Izraelu i turska sumnja

Nemačka najava podrške Izraelu u petak, na dan zatvaranja saslušanja, ima simboličan značaj s obzirom na njenu istoriju Holokausta, kada su nacisti ubili šest miliona Jevreja u Evropi. Izrael je stvoren posle Drugog svetskog rata kao utočište za Jevreje u senci tih zločina.

"Izrael se branio", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt. Njegova izjava se takođe poziva na Holokaust, koji je velikim delom podstakao stvaranje Konvencije UN o genocidu 1948. godine.

"S obzirom na istoriju Nemačke... Savezna vlada sebe vidi kao posebno posvećenu Konvenciji protiv genocida", rekao je on. On je optužbe protiv Izraela nazvao "potpuno neosnovanim".

Nemačka je saopštila da namerava da interveniše u slučaju u ime Izraela.

EU je samo rekla da zemlje imaju pravo da pokrenu slučajeve pred sudom UN, a većina njenih država članica se uzdržala od zauzimanja stava.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

Turska, koja je u procesu pridruživanja EU, bila je usamljeni glas u regionu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je njegova zemlja dostavila dokumente koji se koriste protiv Izraela u tom slučaju.

"Sa ovim dokumentima Izrael će biti osuđen", rekao je on.

Arapska osuda Izraela

Organizacija islamske saradnje (OIC) bila je jedan od prvih blokova koji je javno podržao slučaj kada ga je Južna Afrika podnela krajem prošlog meseca. Rečeno je da su izraelske odbrambene snage počinile "masovni genocid" i optužio Izrael za "neselektivno gađanje" civilnog stanovništva Gaze.

OIC je blok od 57 zemalja koji uključuje Iran, Irak, Saudijsku Arabiju, Katar i Egipat. Njegovo sedište je u Saudijskoj Arabiji. Arapska liga sa sedištem u Kairu, čije su 22 zemlje članice skoro sve deo OIC-a, takođe je podržala slučaj Južne Afrike.

Južna Afrika je privukla određenu podršku izvan arapskog sveta. Namibija i Pakistan složili su se sa ovim slučajem na sednici Generalne skupštine UN ove nedelje. Malezija je takođe izrazila podršku.

"Nijedno ljudsko biće koje voli mir ne može da ignoriše pokolj koji se vodi protiv Palestinaca u Gazi", rekao je predsednik Namibije Hage Geingob, citiran je u namibijskim novinama te južnoafričke nacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Malezije zahtevalo je "pravnu odgovornost za zločine Izraela u Gazi".

Ćutanje Kine i Rusije

Kina, Rusija – koja se takođe suočava sa optužbama za genocid – i nova sila Indije uglavnom su ćutali, naizgled svesni da zauzimanje stava u tako zapaljivom slučaju ima malo prednosti i da bi moglo nepovratno poremetiti njihove odnose u regionu.

Indijska spoljna politika je istorijski podržavala palestinsku stvar, ali premijer Narendra Modi bio je jedan od prvih globalnih lidera koji je izrazio solidarnost sa Izraelom i nazvao napad Hamasa terorizmom.

Nejasni stavovi

Nekoliko južnoameričkih zemalja se oglasilo, uključujući najveću ekonomiju na kontinentu Brazil čije je ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao slučaj Južne Afrike.

Međutim, komentari ministarstva nisu direktno optužili Izrael za genocid, već su se fokusirali na potrebu za prekidom vatre u Gazi.

Tužba Južne Afrike protiv Izraela je dvostruka: ona želi da sud kaže da Izrael čini genocid i da donese privremenu presudu kojom se nalaže prekid vojne kampanje u Gazi. Sud je saopštio da će uskoro doneti privremenu presudu, ali bi, s obzirom na težinu slučaja, mogle da prođu godine do konačne presude po optužbi za genocid.

Brazil je rekao da se nada da će ovaj slučaj navesti Izrael da "odmah prekine sve radnje i mere koje bi mogle da predstavljaju genocid".

Druge zemlje su bile nejasne u svojoj podršsci Južnoj Africi. Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je slučaj genocida "daleko od jasnog", ali da se nada da će sud narediti prekid vatre u Gazi.

Komentari (0)

Svet