Fokus

Iran gađao militante u Pakistanu, Islamabad tvrdi da je ubijeno dvoje dece

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

07:47

Iran gađao militante u Pakistanu, Islamabad tvrdi da je ubijeno dvoje dece
Iran gađao militante u Pakistanu, Islamabad tvrdi da je ubijeno dvoje dece - Copyright Tanjug / AP / Rescue 1122 Head Quarters

veličina teksta

Aa Aa

Pakistan je danas saopštio da je Iran narušio vazdušni prostor te zemlje i ubio dvoje dece, nekoliko sati nakon što su iranski državni mediji objavili da su na meti raketnog napada bile dve baze militantne grupe Džaiš al Adl u Pakistanu.

Portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova istakao je u saopštenju da bi taj bi incident mogao da ima "ozbiljne posledice" i da je "potpuno neprihvatljiv", prenosi Rojters. Iran tvrdi da su pripadnici grupe Džaiš al Adl ranije izvodili napade na iranske bezbednosne snage u pograničnom području sa Pakistanom.

"Ove baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima", naveli su iranski državni mediji, ne iznoseći detalje. Iranski Nurnjuz, povezan sa bezbednosnim strukturama, objavio je da su napadnute baze u pakistanskoj provinciji Beludžistan, dok iz Islamabada nisu pominjali lokaciju.

Pakistan je povodom incidenta uložio protest Teheranu, a šef iranske diplomatske misije u Islamabadu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda saopštila je u ponedeljak da je napala "špijunske centre i mesta gde se okupljaju antiiranske terorističke grupe" u iračkom Erbilu.

Ranije danas, Iran je saopštio da je lansirao balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji zbog odbrane svog suvereniteta i bezbednosti kao i radi suprotstavljanja terorizmu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje "legitimno i zakonsko pravo da odvrati pretnje nacionalnoj bezbednosti".

Irak je nešto kasnije opozvao svog ambasadora iz Teherana zbog napada Irana.

Komentari (0)

Svet