Fokus

Lažni pozivi sa generisanim Bajdenovim glasom pozivali birače da ne glasaju

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

11:34

Lažni pozivi sa generisanim Bajdenovim glasom pozivali birače da ne glasaju
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Birači u Nju Hempširu primili su više automatskih telefonskih poziva preko kojih ih je glas koji je zvučao kao glas predsednika SAD Džozefa Bajdena pozivao da ne izađu na današnje primarne izbore u Nju Hempširu.

Kako prenosi BBC, otvorena je istraga o tim pozivima, za koje se sumnja da su veštački generisani, a iz Bajdenovog izbornog štaba su se ogradili od kampanje tih poziva.

U poruci glas poručuje biračima da ''sačuvaju'' svoj glasački listić za opšte izbore u novembru, što je, kako navodi britanski javni servis, besmisleno, pošto oni koji glasaju na primarnim izborima imaju pravo da glasaju i na opštim izborima.

''Republikanci pokušavaju da nateraju nestranačke i demokratske birače da učestvuju u njihovim primarnim izborima. Kakva gomila gluposti'', deo je poruke koji lažni Bajdenov glas izgovara. Aplikacija koja prepoznaje robotske pozive ''Nomorobo'' procenjuje da je upućeno između 5.000 i 25.000 takvih poziva.

''Iako glas u robotskom pozivu zvuči kao glas predsednika Bajdena, na osnovu prvih saznanja, deluje da je poruka veštački generisana... Birači bi trebalo da u potpunosti zanemare sadržaj poruke'', saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca Nju Hempšira.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer potvrdila je juče da je audio snimak lažan, dok je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez pozive ocenila kao pokušaj da se ''namerno potkopaju slobodni i fer izbori''.

Na primarnim izborima u Nju Hempširu birači dve najveće američke stranke - Demokratske i Republikanske - biraju koji od kandidata će biti predstavnici stranaka na američkim predsedničkim izborima u novembru.
 

Komentari (0)

Svet