Fokus

Iranske vlasti pogubile još jednog učesnika protesta

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

13:38

Iranske vlasti pogubile još jednog učesnika protesta
Iranske vlasti pogubile još jednog učesnika protesta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti pogubile su danas još jednog osuđenika zbog zločina počinjenih tokom protesta koji su izbili 2022. godine širom zemlje nakon smrti mlade žene u pritvoru policije za moral.

Prema izveštaju državne televizije, Mohamed Kobadlu je pogubljen nakon što je osuđen za ubistvo jednog i ranjavanje pet policajaca, koje je pregazio svojim automobilom tokom protesta u gradu Parand, u blizini prestonice Teherana, prenosi AP.

U izveštaju iranske TV se navodi da je 23-godišnji Kobadlu priznao svoj zločin, da je imao svog advokata tokom suđenja i da se žalio na smrtnu kaznu koju je izrekao niži sud, ali Vrhovni sud je kasnije potvrdio prvostepenu presudu.

Prema podacima Asošijeted presa, Kobadluovo pogubljenje je deveto od izbijanja protesta u jesen 2022. godine.

Višemesečni nemiri usledili su nakon što je 22-godišnja Mahse Amini 16. septembra 2022. godine preminula u pritvoru policije za moral, koja ju je privela zato što nije propisno nosila obavezni hidžab.

Tokom protesta je smrtno stradalo najmanje 529 ljudi, a desetine hiljada drugih je privedeno.

Demonstracije su postepeno utihnule u prvim mesecima prošle godine.

Iako je šiitsko sveštenstvo dugo imalo važnu ulogu u Iranu, posebno nakon Islamske revolucije 1979. godine, poslednjih godina je poraslo nezadovoljstvo koje je izražavano tokom talasa protesta zbog urušavanja ekonomskih, političkih i građanskih prava, navodi AP.
 

Komentari (0)

Svet