Fokus

Pokrenuta debata o humanosti nakon što je osuđenik u Alabami usmrćen azotnim gasom

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

23:40

Pokrenuta debata o humanosti nakon što je osuđenik u Alabami usmrćen azotnim gasom
Pokrenuta debata o humanosti nakon što je osuđenik u Alabami usmrćen azotnim gasom - Copyright Tanjug AP/Alabama Department of Corrections via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Osuđenik koji je usmrćen korišćenjem azotnog gasa tresao se i grčio nekoliko minuta na kolicima u američkoj saveznoj državi Alabami, koja je izvela prvo pogubljenje ove vrste i pokrenula debatu o humanosti te metode.

Dišući kroz masku za lice punu azota koja ga je lišavala kiseonika, 58-godišnji osuđeni ubica Kenet Judžin Smit grčio se najmanje dva minuta, preneo je AP.

Od njegovih grčeva kolica su se vidno tresla, a zatim je usledilo nekoliko minuta teškog disanja sve dok njegov dah više nije bio primetan.

Smitove pristalice pobunile su se zbog načina na koji je izvršeno pogubljenje, istakavši da je to u suprotnosti obećanju države da će smrt biti brza i bezbolna.

Državni tužilac Alabame Stiv Martšal je rekao da od sinoć, azotna hipoksija kao sredstvo izvršenja više nije neproverena metoda.

"To je dokazano“, rekao je Maršal, nudeći pomoć državama koje razmatraju usvajanje ove metode.

Bela kuća je ocenila izveštaje o egzekuciji azotom u Alabami duboko zabrinjavajućim, nakon što je ta država uvela novi metod za ubistvo Keneta Smita, zatvorenika osuđenog za ubistvo iz 1988. godine.

Komentari (0)

Svet