Fokus

"Deca vatre" stoje iza požara u Turskoj? Propaganda terorističke grupe i Erdoganova mašinerija za širenje straha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2021

-

19:28

"Deca vatre" stoje iza požara u Turskoj? Propaganda terorističke grupe i Erdoganova mašinerija za širenje straha
"Deca vatre" stoje iza požara u Turskoj? Propaganda terorističke grupe i Erdoganova mašinerija za širenje straha - Copyright Tanjug/ Ismail Coskun/IHA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na turskoj južnoj obali već danima bukte požari u kojima je do sada preminulo najmanje osam osoba. Dok se vatrogasci bore da obuzdaju vatru, državni zvaničnici iznose sumnje da su požari podmetnuti, a na društvenim mrežama okrivljuju se pripadnici grupe “Deca vatre” koja je bliska Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

Pouzdanih dokaza za te tvrdnje nema, a pripadnici ove grupe nisu direktno preuzeli odgovornost, ali ni ne negiraju optužbe. Mediji pišu da su oni i ranije koristili taktiku podmetanja požara u borbi protiv turske države. 

Pet dana veliki požari prave ogromne probleme na južnoj obali Tuske. Juče je ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli saopštio da je 107 od 112 požara stavljeno pod kontrolu, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je u Antaliji obišao ugrožena područja.  

Neizbežna pitanja za njega bila su o uzrocima požara, a on je rekao da je pokrenuto nekoliko istraga da bi se otkrili odgovorni.  

“Nadamo se da će naša policija i obaveštajne službe analizirati svaki znak i podatak o ovom problemu. Potresle su nas sumnje na sabotažz. Ako postoje izdajice koje su želele da našu zemlju zapale, naša je dužnost da ih uhapsimo i da osiguramo da dobiju najstrožu kaznu”, rekao je Erdogan.  

Kako je rekao, svestan je da se broj požara i ugroženih područja udvostručio nakon što su lideri “terorističke grupe” tražili od svojih pristalica da pale šume prošle godine. Erdogan je mislio na PKK, prenosi Daily Sabath.  

Tanjug AP/Arif Kaplan/IHA via AP

 

Ubrzo su mnogi korisnici društvenih mreža u Turskoj za požare okrivili grupu “Deca vatre” koja se dovodi u vezu sa PKK, a njihovi sumnjama doprinelo je to što su i simpatizeri PKK izrazili zadovoljstvo zbog požara.  

Naročito veliku pažnju izazvalo je saopštenje “Dece vatre”u kojem su naveli da će svuda da izazivaju požare i u kojem su pozvali članove da to čine.  Jedan od visoko pozicioniranih članova PKK Murat Karajilan je takođe pozdravio izazivanje požara i opisao kako se to može učiniti.   

“Dvoje ili troje mladih mogu da se okupe i učine nešto. Mogu da kažu - nemamo oružje, ali njihovo oružje su upaljači”, naveo je.  

Da li PKK zaista stoji iza najnovijih požara 

Prema pisanju Guardiana, iako se mogu čuti ocene o PKK kao o podmetačima najnovijih požara, za te tvrdnje nema pouzdanih dokaza. Ističe se i da je nekoliko izveštaja ukazalo na klimatske promene koje uvećavaju opasnost od požara u Turskoj.   

Kako se navodi, naučnici su predvideli da će Mediteran biti na udaru visokih temperatura i da će rizik od požarau budućnosti da raste. Turski istraživač Levent Kuranz smatra da su vremenski uslovi ekstremni. 

AP/Burhan Ozbilici

 

“To pomaže u izbijanju požara. Najmanja greška vodi ka velikoj katastrofi”, upozorio je.   

S druge strane, ministar poljoprivrede Turske priznaje da vremenski uslovi i logorska vatra jesu česti uzroci požara, ali navodi da sumnju podgreva to što je nekoliko požara izbilo istovremeno na različitim tačkama.  

Požari kao deo taktike

Iako PKK nije preuzela odgovornost za najnovije požare, uništenje prirode jedna je od taktika koju koriste, piše TRT World

Prošle godine, 9. i 10. oktobra izbili su požari u različitim delovima zemlje, a izgorelo je oko 400 hektara šume, prazne stambene zgrade i nastradalo je nekoliko hiljada životinja. Odgovornost su takođe preuzela “Deca vatre” i u saopštenju te grupe je navedeno: “Pozdravljamo svetu vatru”.  

Turska se bori sa PKK još od 1984. godine kada su izveli prvi napad. Strategiju paljenja šuma usvojili su devedesetih godina. Grupa često podmeće požare kao akt osvete Turskoj državi koju optužuju da vodi otvoreni rat protiv Kurda.  

To se takođe koristi i kao taktika za odvlačenje pažnje turskim bezbednosnim snagama dok PKK izvodi druge akcije ii pokušava da oslobodi pripadnike koji su zarobljeni. 

Komentari (0)

Svet