Fokus

Abramovič dobio parnicu protiv izraelske banke: Okružni sud u Tel Avivu presudio u korist ruskog biznismena

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

21:44

Abramovič dobio parnicu protiv izraelske banke: Okružni sud u Tel Avivu presudio u korist ruskog biznismena
Abramovič dobio parnicu protiv izraelske banke: Okružni sud u Tel Avivu presudio u korist ruskog biznismena - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Okružni sud u Tel Avivu danas je presudio u korist ruskog biznismena Romana Abramoviča u postupku protiv banke Mizrahi Tefahot, koja je odbila da prenese njegovu donaciju izraelskoj volonterskoj organizaciji, obrazloživši to sankcijama EU protiv biznismena. 

Sud je, suprotno stavu pravnog savetnika izraelske vlade Galija Baharava-Miare, naložio banci izvrši transfer Abramovičeve donacije u iznosu od osam miliona šekela (oko dva miliona evra) na račun volonterske organizacije ZAKA koja prikuplja posmrtne ostatke i identifikuje žrtve terorističkih napada i katastrofa, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na izraelske medije. 

Odluka će stupiti na snagu u roku od 72 sata, pošto su predstavnici banke najavili da planiraju da ulože žalbu.

Krajem decembra, banka Mizrahi Tefahot blokirala je transfer Abramovičeve donacije na račun organizacije ZAKA, uz obrazloženje da je imovina biznismena pod sankcijama koje su objavile Evropska unija i Velika Britanija. 

Međutim, izraelska vlada nije uvela sankcije protiv Abramoviča ili bilo koga od ruskih biznismena koji su potpali pod sankcije Zapada.

Kao odgovor, Abramovič i ZAKA-ini advokati podneli su tužbu protiv banke, u kojoj je navedeno  da je Abramovič, kao državljanin Izraela, pre mnogo godina otvorio račun u ovoj banci, a novac koji je želeo da donira ZAKA-i se dugo nalazio na ovom računu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet