Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, raste broj ranjenih, oglasio se Bajden

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2024

-

08:29

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, raste broj ranjenih, oglasio se Bajden
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, raste broj ranjenih, oglasio se Bajden - Copyright Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 113 dana. Juče su izraelske snage nastavile borbe protiv Hamasa u Kan Junisu. Izraelski premijer Benjamin Netanjanu je odao juče poštu izraelskim vojnicima koji su pali u Pojasu Gaze ove nedelje i poručio da Izrael mora da postigne sve ciljeve rata u znak sećanja na njihovu žrtvu. U međuvremenu je šef Agencije UN za palestinske izbeglice na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini rekao da je odluka devet zemalja da suspenduju finansiranje te organizacije zbog optužbi da su pojedini članovi osoblja UNRWA umešani u Hamasov napad na Izrael 7. oktobra "šokantna". 

Ključni događaji:

  • Brigade Al-Kuds gađaju liniju snabdevanja izraelske vojske 
  • Zvaničnik UN: 2,2 miliona ljudi je u opasnosti od gladi u Gazi 
  • Netanjahu: U znak sećanja na poginule vojnike moramo postići sve ciljeve rata 
  • Lazarini: Šokantne odluke o suspenziji finansiranja UNRWA 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.39  Jordan osudio "teroristički napad" na američku bazu

Jordan je saopštio da najoštrije osuđuje "teroristički napad" na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom u kojem su poginula tri američka vojnika, a povređeno više od 30, kao i da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice.

U prvom zvaničnom saopštenju nakon napada na američke vojnike, Jordan, pouzdani saveznik SAD, navodi i da sarađuje sa Vašingtonom u borbi protiv terorizma, prenosi Rojters.

Portparol vlade prethodno je rekao da se napad nije dogodio u Jordanu, već u američkoj bazi u Siriji nedaleko od granice.

21.25 Gvozdena kupola oborila projektil ispaljen iz Gaze na Aškelon na jugu Izraela

Izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" oborio je danas projektil ispaljen iz Gaze na grad Aškelon na jugu Izraela, a povređenih nije bilo.

Iz opštine Aškelon je saopšteno i da nije pričinjena nikakva šteta, preneo je Tajms of Izrael.

Snimci nadzorne kamere pokazali su da je projektil lansiran iz Pojasa Gaze. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicama na granici sa Gazom, uključujući Aškelon, Netiv Haasaru i Jad Mordehaj.

20.23 Izrael: U Parizu nije postignut dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Razgovori o postizanju sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, a koji su održani danas u Parizu, bili su konstruktivni, ali dogovor o tom pitanju nije postignut, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

U saopštenju se navodi da će strane nastaviti da pregovaraju tokom dodatnih sastanaka da bi se postigao dogovor.

Sastanak je održan na inicijativu Katara, SAD i Egipta.

Na sastanku je učestvovala izraelska delegacija, koju je predvodio šef Mosada David Barnea, sa predstavnicima SAD, Katara i Egipta, preneo je Skaj njuz arabik.

20.17 Raste broj ranjenih vojnika SAD napadnutih u bazi na granici Jordana i Sirije

Broj vojnika ranjenih u napadu na američku bazu u Jordanu premašio je 30 i verovatno će još rasti jer vojnici traže lekarsku pomoć zbog simptoma povezanih s traumatskom povredom mozga, rekla su dva američka zvaničnika.

Oni su za CNN naveli da je borbena bespilotna letelica eksplodirala u blizini prostorija u kojima su bili smešteni američki vojnici.

18.46 IDF: Izrael gađao položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su večeras gađale mete Hezbolaha na jugu Libana.

Lokacije koje su nedavno gađali izraelski avioni u Marvahinu, Dajri i Ajta aš-Šabu uključivali su osmatračnice i drugu vojnu infrastrukturu, dodaje IDF.

Ranije u toku dana, IDF je gađao izraelski komandni centar i dodatnu infrastrukturu na jugu Libana, preneo je Tajms of Izrael.

18.40 Jordan tvrdi da se napad na američke vojnike nije dogodio na njihovoj teritoriji

Napad u kojem je ubijeno troje američkih vojnika nije se dogodio na jordanskoj teritoriji, već u Siriji, rekao je večeras portparol jordanske vlade Muhanad al Mubaidin.
On je za javni servis Al Mamlaka rekao da je napad ciljao američki bazu Al Tanf u Siriji, preneo je Rotjers.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da su napad izvele "radikalne militantne grupe koje podržava Iran". Bajden je rekao i da će američka vojska na napade odgovoriti na način na koji SAD to budu odlučile da urade.

"Nemojte da imate dilemu. Svi umešani će odgovarati za napad na način i u vreme koje mi budemo odobrali", poručio je američki predsednik.

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

17.45 Tri američka vojnika ubijena u Jordanu

Tri američka vojnika su poginula, a 25 je povređeno u napadu dronom na američku bazu Jordan, saopštila je američka vojska. Centralna komanda SAD (CENTCOM) je saopštila da su žrtve izazvane napadom dronom na bazu na severoistoku Jordana, blizu granice sa Sirijom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su napad izvele "radikalne militantne grupe koje podržavaju Iran".

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u regionu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Bilo je napada na američke baze u regionu, ali američka vojska do sada nije prijavila nikakve žrtve.

17.29 SAD: Naša politika prodaja oružja Izraelu ostaje nepromenjena

Bela kuća je saopštila danas da nema promene u američkoj politici prema Izraelu, nakon što je En-Bi-Si njuz objavio da SAD razmatraju da koriste prodaju oružja Izraelu kao "polugu" da ubedi izraelsku vladu da smanji vojne operacije u Pojasu Gaze.

"Izrael ima pravo i obavezu da se brani od Hamasovih pretnji, dok se pritom pridržava međunarodnog humanitarnog zakona i zaštite civilnih života, i mi ostajemo posvećeni podršci Izraelu u borbi protiv Hamasa. Tako smo radili od 7. oktobra, i tako ćemo nastaviti. Nije bilo promene u našoj politici", rekao je portparol Bele kuće.

15.50 Turska zabrinuta zbog obustave finansiranja UNRWA

Turska je zabrinuta zbog odluka nekih zemalja da obustave finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) i pozvala ih da preispitaju taj potez, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova. Odluka da se obustavi finasiranje UNRWA, posle navoda da je desetak od njegovih 13.000 zaposlenih u Gazi bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra, kako se ističe u saopštenju turskog ministarstva, prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima.

"Radeći u veoma teškim uslovima, UNRWA ispunjava vitalne potrebe miliona palestinskih izbeglica. Od 7. oktobra, Izrael je ubio više od 150 pripadnika UNRWA-e u Gazi", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

15.25 Lazarini: Prekid finansiranja bi mogao da dovede do obustave humanitarnu pomoći Gazi

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini upozorio je danas da bi moglo da dođe do potpune obustave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze zbog odluke pojedinih država da prekinu finansijsku podršku, nakon izraelskih optužbi da su neki članovi osoblja Agencije podržavali Hamas i bili umešani u napade na Izrael 7. oktobra. 

"Devet zemalja je privremeno obustavilo svoja sredstva za UNRWA. Ova odluka ugrožava naš tekući humanitarni rad u celom regionu, posebno u Pojasu Gaze", poručio je Lazarini, prenela je Anadolija.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

14.53 Raketiran jug i sever Izraela, mete Sderot i Kirjat Šmona

Dve rakete ispaljene su iz Pojasa Gaze na južni izraelski grad Sderot, a napad se dogodio i sa severne strane, iz Libana, ka gradu Kirjat Šmona. Jednu raketu ka Sderotu presreo je izraelski protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola" (Iron dome), dok je druga pala na otvoreni prostor pored grada, saopštila je lokalna samouprava. Kako navodi Tajms of Izrael, na severu Izraela, iz Libana, ispaljene su najmanje tri rakete na Kirjat Šmonu. Prema snimcima na društvenh medija, vidi se dim iz palih raketa koje su pogodile otvoren prostor. Zasad nema izveštaja o šteti ili povređenima u napadima.

13.56 London: Britanski brod odbio napad dronom jemenskih Huta

Britanski ratni brod HMS Dajmond odbio je napad dronom u subotu koji su lansirali jemenski Huti, rekli su danas britanski zvaničnici.

"Korišćenjem raketnog sistema 'si vajper', Dajmond je uništio dron, dok brod nije pretrpeo nikakvu štetu, a ni posada", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

profimedia

 

Iz Londona dodaju da su "ovakvi netolerantni i nezakoniti napadi potpuno neprihvatljivi".

"Naša je dužnost da zaštitimo slobodu plovidbe u Crvenom moru", dodalo je britansko ministarstvo.

13.45 Abu Rudejna: Ukoliko Hamas pobedi na budućim izborima Abas će predati kontrolu

Ukoliko Hamas pobedi na budućim palestinskim opštim izborima, predsednik Palestine Mahmud Abas biće spreman da preda kontrolu nad Palestinskom upravom (PA) toj grupi, rekao je zamenik premijera Palestinske uprave i portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejna. Abu Rudejna je u intervjuu za saudijski novinski kanal Al Arabija rekao da palestinski narod treba da pronađe zajednički jezik i formuliše jedinstven stav.

"Za sada političke odluke donose Palestinska oslobodilačka organizacija i njen predsednik Mahmud Abas, ali je PA spremna da posle rata održi opšte izbore i ako Hamas pobedi, predsednik će predati vlast", rekao je Abu Rudejna, prenosi "Tajms of Izrael".

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

13.35 Gaza: Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Al-Amal u potpunom kolapsu

Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Al-Amal u potpunom je kolapsu, izjavio je danas portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da medicinski timovi u bolnici Amal neće moći da izvode operacije jer su zalihe kiseonika iscrpljene. Bolnica Naser je navodno tokom noći ostala potpuno bez struje, preneo je Gardijan.

12.35 Izraelski ambasador pri UN kritikovao Gutereša i zatražio istragu o radu UNRWA

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog poziva da međunarodna zajednica nastavi da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), i nakon optužbi Izraela da je nekoliko radnika UNRWA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. Ambasador Izraela napisao je na mreži X da je Gutereš "još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije baš bitna".

Tanjug/AP

 

"Nakon godina tokom kojih je ignorisao dokaze koji su mu predočeni o podršci i umešanosti UNRWA u podstrekavanje terorizma i pre nego što je sproveo sveobuhvatnu istragu kako bi locirao sve teroriste Hamasa u UNRWA, on je pozvao međunarodnu zajednicu da finansira tu organizaciju koja je duboko kontaminirana terorizmom", napisao je Erdan.

10.33 Stradalo skoro 26.500 ljudi u Pojasu Gaze

Najmanje 26.422 Palestinca su ubijena, a 65.087 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze. Među poginulima je više od 11.000 dece i 7.500 žena, prenela je Al Džazira. U saopštenju se navodi da je u poslednja 24 sata ubijeno 165 Palestinaca, a 290 ranjeno.

08.27 AP: Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i osobađanju talaca

Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael pauzirao na dva meseca vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma koji bi tek trebalo da bude postignut predviđaju prekid vatre u dve faze. U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce. Izrael i Hamas bi zatim nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

08.05 WSJ: Skoro 80 odsto Hamasovih tunela u Gazi možda i dalje neoštećeno

Skoro 80 odsto Hamasovih tunela u Pojasu Gaze moglo bi i dalje biti netaknuto, i posle 114 dana od početka sukoba sa izraelskim snagama, piše američki Volstrit džurnal (WSJ) pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike. Prema navodima američkog lista, teško je proceniti u kom procentu je izraelska vojska uspela od 7. oktobra da uništi podzemni lavirint palestinske militantne grupe ispod Pojasa Gaze.

AP/Khalil Hamra

 

07.55 Gutereš: Svaki zaposleni UN umešan u akte terora krivično će odgovarati

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je danas da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN umešan u akte terora", posle optužbi da je nekoliko radnika UNRWA, agencije UN za rad sa palestinskim izbeglicama, na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, od 12 umešanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje. Istovremeno je Gutereš apelovao na vlade da nastave podršku UNRWA, posle odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbeglicama. 

"Svaki zaposleni UN umešan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje", saopštio je Gutereš.

Više pročitajte OVDE.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

07.30 Međunarodna federacija novinara: Tužićemo Izrael ukoliko ne ispoštuje MSP

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zapretila je da će tužiti Izrael ukoliko se ne uskladi sa naređenjem Međunarodnog suda pravde (MSP) koje se tiče napada na novinare. U pismu premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu i ministru odbrane Joavu Galantu, IFJ je naveo da je broj ubijenih među novinarima ''oko tri puta veći nego kod zdravstvenih radnika'' i da je "nemoguće poverovati da je u pitanju slučajnost".

"Naša nada da humanost i želja da se promoviše sloboda medija je dovoljan razlog da vas ubedimo da preduzmete ove korake. Ukoliko se to, međutim, ne dogodi, nećemo oklevati da pokrenemo akciju pred međunarodnim sudovima protiv političara i komandanata izraelske vojske, i da ohrabrimo naših 187 filijala da urade isto, gde im domaći zakoni dozvoljavaju", naveli su iz IFJ.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

07.00 Zvaničnik UN: 2,2 miliona ljudi je u opasnosti od gladi u Gazi 

Direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja u Gazi Georgios Petropulos izjavio je danas da je višemesečni rat Izraela i Hamasa doveo 2,2 miliona ljudi u opasnost od gladi u Pojasu Gaze. 

"Svima u Gazi sada je potrebna pomoć i rat mora prestati. Možemo da zadovoljimo samo trećinu potreba stanovništva za čistom vodom za piće", rekao je zvaničnik UN u razgovoru za Al Džaziru.

06.30 Brigade Al-Kuds gađaju liniju snabdevanja izraelske vojske 

Brigade Al-Kuds, oružano krilo palestinskog islamskog džihada, saopštile su da su napale liniju snabdevanja izraelske vojske i poremetile kretanje vojnih vozila u blizini izbegličkog kampa Magazi, u centralnom delu Pojasa Gaze. 

Pre toga, grupa je izvestila da je gađala izraelske položaje u zapadnom regionu Kan Junisa, gde su trenutno u toku sukobi između oružanih snaga i izraelske vojske, navodi Al Džazira. 

Izrael je prethodno izvestio o pogibiji 11 palestinskih boraca u Kan Junisu.

06.00 Lazarini: Šokantne odluke o suspenziji finansiranja UNRWA

Šef Agencije UN za palestinske izbeglice na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini rekao je danas da je odluka devet zemalja da suspenduju finansiranje te organizacije zbog optužbi da su pojedini članovi osoblja UNRWA umešani u Hamasov napad na Izrael 7. oktobra "šokantna". 

On je apelovao na njih da povuku odluku, preneo je Rojters. 

"Te odluke prete našem humanitarnom radu širom regiona, a posebno u Pojasu Gaze", naveo je Lazarini u saopštenju.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je ranije smenu Lazarinija zbog navodne umešanosti nekoliko radnika UNRWA u Hamasov smrtonosni napad. 

Komentari (0)

Svet