Fokus

Gutereš: Svaki zaposleni UN umešan u akte terora krivično će odgovarati

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

08:34

Gutereš: Svaki zaposleni UN umešan u akte terora krivično će odgovarati
Gutereš: Svaki zaposleni UN umešan u akte terora krivično će odgovarati - Copyright Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je danas da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN umešan u akte terora", posle optužbi da je nekoliko radnika UNRWA, agencije UN za rad sa palestinskim izbeglicama, na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, od 12 umešanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje.

Istovremeno je Gutereš apelovao na vlade da nastave podrškuUNRWA, posle odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbeglicama.

"Svaki zaposleni UN umešan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje", saopštio je Gutereš. 

On je rekao da je sekretarijat UN spreman da sarađuje sa "nadležnim vlastima sposobnim da krivično gone pojedince u skladu s uobičajenim procedurama sekretarijata u vezi s tom saradnjom", preneo je Rojters.

"Desetine hiljada muškaraca i žena koji rade za UNRWA, mnogi u nekim od najtežih situacija za humanitarne radnike, ne bi trebalo da budu kažnjeni. Potrebe očajnog stanovništva kojima služe moraju da budu zadovoljene", naveo je Gutereš.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska u subotu su donele odluku da se priključe Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Kanadi u privremenom obustavljanju finansiranja UNRWA, posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.

"Iako razumem njihovu brigu - i sam sam bio užasnut tim optužbama - snažno apelujem na vlade koje su suspendovale doprinose da, barem, garantuju nastavak operacija UNRWA", istakao je generalni sekretar UN.

U Agenciji je otvorena istraga čiji su predmet bili neki zaposleni, a nakon istrage prekinuta je saradnja sa njima, navodi Rojters.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je ono što opisalo kao "izraelsku kampanju protiv UNRWA", a Hamas je osudio raskid ugovora sa zaposlenima u ovoj agenciji UN na osnovu, kako je naveo, "informacija dobijenih od cionističkog neprijatelja".

UNRWA je osnovana sa misijom da pomogne palestinskim izbeglicama i žrtvama rata nakon osnivanja države Izrael 1948. godine, kako bi im pružila obrazovanje, zdravstvenu i humanitarnu pomoć u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Siriji i Libanu, prenosi Rojters.

UNRWA pruža pomoć za oko dve trećine od ukupno 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze i odigrala je ključnu ulogu u pružanju pomoći tokom trenutnog rata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet