Fokus

"Ubistva, otmice i seksualno nasilje na ulicama Haitija": Broj poginulih u sukobima bandi dostigao skoro 5.000

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

22:50

"Ubistva, otmice i seksualno nasilje na ulicama Haitija": Broj poginulih u sukobima bandi dostigao skoro 5.000
"Ubistva, otmice i seksualno nasilje na ulicama Haitija": Broj poginulih u sukobima bandi dostigao skoro 5.000 - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Broj ljudi koji su ubijeni od kako se Haiti suočava sa pogoršanjem sukoba između teško naoružanih bandi, je prošle godine porastao za više od 110 odsto i dostigao 4.789, rekao je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Zgrožen sam zapanjujućim i sve gorim nasiljem bandi. Ubistva bandi, otmice i seksualno nasilje, posebno nad ženama i mladim devojkama, između ostalih zlostavljanja, široko su rasporstranjeni i nekažnjeni", istakao je Gutereš, dodavši da se nasilje širi na ruralna područja zemlje, preneo je Rojters.

Gutereš je pozvao zemlje da "velikodušno doprinesu" kroz dobrovoljne međunarodne snage koje su UN ratifikovale da podrže policiju krajem prošle godine.

"Teško je preceniti težinu političkog, kao i rizika bezbednosti, ljudskih prava i humanitarne situacije na Haitiju danas", dodao je Gutereš.

Asošiejted pres je prošle nedelje objavio da bande kontrolišu oko 80 odsto glavnog grada Port-O-Prensa i da su njihovi pripadnici, između ostalog, optuženi za hiljade otmica.

Tanjug/AP/Odelyn Joseph

 

Analitičari navode da je nasilje prisutno već mesecima i da bande koje se bore za vlast nastoje da izvrše pritisak na privremenog premijera Arijela Anrija, uoči isteka političkog sporazuma na osnovu kojeg je on na vlasti do 7. februara.

Anri se suočava sa više grupa koje žele da ga uklone sa položaja, uključujući Gija Filipa, bivšeg pobunjenika i osuđenog zločinca u SAD i Moiza Žan-Šarla, lidera stranke Dete Desalina, koji je, takođe pozvao na proteste u narednim danima i nedeljama.

Za sada nije određen datum kada će biti održani predsednički izbori na Haitiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet