Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar "zaprepašćen" izjavama Netanjahua o posredničkoj ulozi Dohe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

25/01/2024

-

07:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar "zaprepašćen" izjavama Netanjahua o posredničkoj ulozi Dohe
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar "zaprepašćen" izjavama Netanjahua o posredničkoj ulozi Dohe - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 110 dana, a kriza na Bliskom Istoku nastavlja da se rasplamsava. Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu u petak će doneti presudu po zahtevu za privremene mere koje je podnela Južna Afrika u slučaju protiv Izraela. Naime, Južna Afrika je tražila od MSP-a da naredi hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi. Zahtev Južne Afrike podržalo je 30 zemalja i organizacija, dok je Izrael odbacio optužbe o genocidu kao " iskrivljene" i rekao da ima pravo da se brani od Hamasa. U međuvremenu, jemenski Huti pogodili su američki ratni brod i naredili američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih nacija i humanitarnim organizacijama sa sedištem u Sani da napuste tu zemlju u roku od mesec dana. Za to vreme, žestoke borbe odvijaju se na zapadu Kan Junisa u Gazi, gde je izraelska vojska saopštila da je ubila brojne odrede naoružanih Hamasovaca. 

Ključni događaji: 

  • Huti: Napadnuti američki brodovi u moreuzu Bab el Mandeb
  • Američka vojska pogodila dve protivbrodske rakete Huta u Jemenu
  • Huti naredili državljanima SAD i Velike Britanije da napuste Jemen
  • Irak: Napadi SAD na militante u Iraku dovešće do "neodgovorne eskalacije"
  • MSP će u petak odlučiti o hitnim merama u Gazi tokom suđenja Izraelu za genocid
  • Nastavljene žestoke borbe u Kan Junisu
  • SZO: Izrael nastavlja da gađa zdravstvene ustanove u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

22.02 Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je danas, a 150 ih je ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je će broj mrtvih verovatno rasti pošto su desetine teško ranjenih ljudi dovedene u gradsku bolnicu Al-Šifa, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje slučaj, ali je ponovo navela da ne cilja civile.

20.28 Erdogan podržao optužbe Južne Afrike upućene Izraelu za genocid

Šef turske države Redžep Tajip Erdogan je danas u telefonskom razgovoru rekao predsedniku Južne Afrike Sirilu Ramafozi da pozdravlja odluku Pretorije da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu optuži Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom Pojasa Gaze.

Južna Afrika je zatražila od tribunala da naredi Izraelu da obustavi napade na Palestince. Izrael je uputio zahtev da sud odbaci slučaj.

Erdogan je poručio Ramapozi da će Turska delovati kako bi slučaj bio zaključen u skladu sa međunarodnim pravom i ljudskim pravima i “Izrael dobio kaznu kakvu zaslužuje”.

20.20 Zvaničnik: SAD su upozorile Iran na terorističku pretnju pre napada ID

Vlada SAD privatno je upozorila Iran na terorističku pretnju uoči smrtonosnog napada Islamske države (ID) prošlog meseca gradu Kerman tokom obeležavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Kasima Sulejmanija, u kojem je ubijeno skoro 100 ljudi, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

"Američka vlada je sledila dugogodišnju politiku 'dužnosti da upozori' strane vlade protiv potencijalnih smrtonosnih pretnji. Mi pružamo ova upozorenja delimično zato što ne želimo da se nevini životi izgube u terorističkim napadima", naglasio je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

19.58 Galant: IDF zarobile više od 100 Hamasovih operativaca u poslednja dva dana

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da su Izraelske odbrambene snage (IDF) poslednjih dana zarobile više od 100 operativaca palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

"U proteklih dan i po imamo preko 100 zarobljenika, od kojih su se neki predali nakon skrivanja u tunelima u oblasti Kan Junisa i na drugim mestima, jer shvataju da ne mogu da se bore protiv IDF“, rekao je on, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

Gallant je naveo da Hamas ima "na stotine žrtava pod zemljom“ kao rezultat akcija izraelske vojske.

"Hamas se ruši u sopstvenim tunelima koje je mukotrpno iskopao. Pogodili smo svako mesto za koje su mislili da će biti zamka za vojnike IDF-a“, rekao je Galant u obraćanju vojnicima elitne jedinice borbene inžinjerije Jahalom.

19.16 IDF tvrdi da su izraelske snage pogodile nove mete Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) danas su saopštile da su izraelske snage pogodile nove mete Hezbolaha u susednom Libanu. Dve lokacije koje pripadaju toj grupi u Tair Harfa i Aita Aš-Šab granatirane su tenkovima, a lokacija u Kafr Kili i osmatračnica u Blidi pogođene su borbenim avionom, navodi IDF.

Izraelska vojska takođe tvrdi da je artiljerijom granatirala područja u Ad-Dahiriji u Libanu, prenosi Tajms of Izrael.

18.15 SAD i Irak započeće pregovore o budućnosti američkog vojnog prisustva

SAD i Irak će uskoro započeti pregovore o budućnosti američkog vojnog prisustva u toj zemlji, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. Očekuje se da će razgovori početi usred nedavnih javnih poziva iračke vlade da povuče američke trupe iz zemlje, kao odgovor na američke vazdušne napade unutar Iraka na militante koje podržava Iran i koji su tamo napali američko osoblje.

SAD i Irak su se prošlog leta saglasili da formiraju vojnu komisiju na visokom nivou kao sredstvo za pregovore. Razgovori između američkih i iračkih zvaničnika, koji su slični radnoj grupi, biće fokusirani na sledeću fazu koalicije protiv ISIS-a, a u razgovore će biti uključeni američki vojni zvaničnici i diplomate. 

15.33 Izrael očekuje da će MSP odbaciti "lažne" optužbe za genocid

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je danas da veruje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) odbaciti optužbe Južne Afrike da rat u Gazi predstavlja genocid nad Palestincima.

"Očekujemo da će Međunarodni sud pravde odbaciti ove neosnovane i lažne optužbe“, rekao je Levi na brifingu, prenosi Tajms of Izrael.

Sud bi trebalo da se sastane sutra kako bi saopštio da li će odobriti hitne mere protiv Izraela zbog njegovog rata protiv Hamasa.

14.32  Lavrentjev: Sud UN trebalo bi da prizna akcije Izraela u Pojasu Gaze kao genocid

Međunarodni sud pravde UN u Hagu (ICJ) trebalo bi da pravno klasifikuje akcije Izraela protiv Palestinaca tokom vojne operacije u Pojasu Gaze kao genocid, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev na konferenciji za novinare posle 21. međunarodnog sastanka u Astani o Siriji.

"Tragični događaji u Pojasu Gaze su nehumani. Kada ima toliko žrtava za kratko vreme, uključujući žene i decu, to je svakako pravi zločin. To se može protumačiti čak i kao genocid, iako odgovarajuću pravnu kvalifikaciju treba da odredi Međunarodni sud pravde u Hagu", rekao je on, komentarišući tužbu koju je Južna Afrika podnela ICJ protiv Izraela, prenosi TASS.

09.41 U poslednja 24h poginulo 50 Palestinaca

Najmanje 50 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima u Kan Junisu u poslednja 24 sata, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Tanjug

09.03 Izraelci srušili skoro 40 odsto zgrada unutar tampon zone koju planiraju u Gazi

Izraelska vojska je srušila skoro 40 odsto zgrada u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice sa Izraelom, pokazala je studija Hebrejskog univerziteta koju je preneo "Vol strit džornal". Kako navodi "Tajms of Izrael", čini se da je to rušenje deo plana Izraela da stvori tampon zonu kilometar širine unutar Pojasa Gaze. U blizini Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, gde je zona pored granice najgušće naseljena, uništeno je oko 67 odsto zgrada, pokazala je studija profesora Adija Ben Nuna, zasnovana na analizi satelitskih snimaka.

07.49 Katar zaprepašćen izjavama Netanjahua o posredničkoj ulozi Dohe

Katar je saopštio da je "zaprepašćen" navodnim primedbama izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi. U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao "problematičnom zemljom", preneo je Rojters.

"Niste me videli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mi mogu pomoći da taoce vratim kući", rekao je Netanjahu tokom sastanka sa porodicama talaca.

Taj snimak emitovan je u utorak na vestima izraelske televizije Kanal 12.

"Zgroženi smo navodnim primedbama koje nam pripisuje izraelski premijer u raznim medijskim izveštajima o posredničkoj ulozi Katara. Ako se utvrdi da su njegove primedbe tačne, to znači da premijer Izraela želi da ometa i potkopava proces posredovanja u interesu svoje sopstvene političke karijere, umesto da mu prioritet bude spasavanju nevinih života, uključujući i izraelske taoce", izjavio je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Majed Al Ansari.

AP Photo/Kamran Jebreili, File

 

U međuvremenu, nakon oštre reakcije zvanične Dohe, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič nazivao je Katar "državom koja podržava i finansira teror".

Smotrič je na svom Iks nalogu (Tviter) objavio da je Doha "pokrovitelj Hamasa i u velikoj meri odgovorna za masakr izraelskih građana koji je Hamas počinio 7. oktobra".

"Postupanje Zapada je licemerno i zasnovano na neprikladnim finansijskim interesima. Zapad može i trebalo bi da upotrebi mnogo jače mehanizme i odmah sprovede oslobađanje talaca. Jedno je sigurno: Katar neće ni na koji način biti uključen u upravljanje Gazom nakon rata", poručio Smotrič, prenosi "Tajms of Izrael".

07.40 Blumberg: Hamas dobija do 12 miliona dolara mesečno od dobrotvornih organizacija

Palestinska militantna grupa Hamas dobija osam do 12 miliona dolara mesečno od organizacija koje navodno prikupljaju humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Blumberg, pozivajući se na nekoliko neimenovanih zvaničnika u izraelskom Nacionalnom birou za borbu protiv terorizma, kao i na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

Izrael i SAD veruju da organizacije koje navodno prikupljaju sredstva za civile u Gazi zapravo usmeravaju milione dolara Hamasu.

Associated Press

Zvaničnici procenjuju da Hamas dobija osam do 12 miliona dolara mesečno, prvenstveno preko takvih grupa za pomoć, što mu omogućava da izbegne međunarodne sankcije, u čemu ima višegodišnje iskustvo.

Vašington je odlučan da stavi tačku na ovaj fenomen, navodi američki zvaničnik.

07.10 Meloni: Ne slažem se sa Netanjahuom, Palestinci imaju pravo na državu

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da se ne slaže sa stavom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji se protivi rešenju o dve države između Izraelaca i Palestinaca.

"Italija je uvek ponavljala da palestinski narod ima pravo na svoju državu, koja je nezavisna i bezbedna", rekla je Meloni u italijanskom parlamentu, prenosi AP. Prema njenim rečima, to je "pravedno i neophodno rešenje" koje je u interesu oba naroda.

06.44 Huti: Napadnuti američki brodovi u moreuzu Bab el Mandeb

Jemenski militanti Huti saopštili su da su pogodili američki ratni brod u moreuzu Bab el Mandeb, koji je pokušavao da zaštiti dva američka komercijalna broda. Kako se navodi, ratni brod je pretrpeo "direktan pogodak", dok su dva komercijalna broda bila primorana da se povuku iz tog područja, prenosi Al Džazira.

profimedia

 

06.36 MSP će u petak odlučiti o hitnim merama u Gazi tokom suđenja Izraelu za genocid

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) će u petak odlučiti da li će odobriti hitne mere protiv Izraela nakon optužbi Južne Afrike da je operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze genocid koji prevodi Izrael. Vrhovni sud Ujedinjenih nacija je saopštio da će veće od 17 sudija doneti svoju odluku 26. januara u 12:00 GMT.

06.27 Irak: Napadi SAD na militante u Iraku dovešće do "neodgovorne eskalacije"

Udari Sjedinjenih Američkih Država na vojne položaje u Iraku narušavaju suverenitet zemlje i mogu da dovedu do "neodgovorne eskalacije", navodi se u saopštenju kancelarije premijera Iraka. Irak će napade SAD na tri objekta militanata koje podržava Iran, kako se dodaje u saopštenju, posmatrati kao "agresivne akcije" koje potkopavaju godine saradnje.

06.13 Huti naredili državljanima SAD i Velike Britanije da napuste Jemen

Jemenski Huti naredili su američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih nacija i humanitarnim organizacijama sa sedištem u Sani da napuste zemlju u roku od mesec dana, navedeno je u pismu koje je Ministarstvo inostranih poslova Huta poslalo vršiocu dužnosti humanitarnog koordinatora UN u Jemenu Piteru Hokinsu.

AP/AP Photo

 

06.00 Nastavljene žestoke borbe u Kan Junisu

Žestoke borbe odvijaju se na zapadu Kan Junisa, gde je izraelska vojska saopštila da je ubila brojne odrede naoružanih ljudi "snajperskom, tenkovskom i vatrom iz vazduha", javlja Rojters pozivajući se na izjave očevidaca.

"Bolnice u Kan Junisu su odsečene, izvodi se masakr u zapadnom delu grada… Stotine povređenih, pacijenata i porodilja suočavaju se sa ozbiljnim komplikacijama zbog nedostatka pristupa medicinskom kompleksu Naser", naveo je u saopštenju Ašraf al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze koje vodi Hamas, preneo je Gardijan.

Associated Press

Komentari (0)

Svet