Fokus

Malezija: Prepolovljena zatvorska kazna bivšem premijeru Nadžibu

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

11:44

Malezija: Prepolovljena zatvorska kazna bivšem premijeru Nadžibu
Malezija: Prepolovljena zatvorska kazna bivšem premijeru Nadžibu - Copyright AP Photo/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem premijeru Malezije Nadžibu Razaku, koji je osuđen za korupciju i pranje novca u vezi sa skandalom vrednim više milijardi dolara, prepolovljena je kazna zatvora, saopštio je danas malezijski odbor za pomilovanje.

Nadžib, koji služi kaznu od 12 godina zatvora, biće pušten na slobodu u avgustu 2028. godine, dok je prethodno izrečena novčana kazna smanjena za oko četvrtinu od ukupne sume, sa 210 miliona ringita na 50 miliona ringita (10,59 miliona dolara), navodi se u saopštenju odbora.

Ukoliko ne plati novčani iznos koji mu je novom odlukom odbora za pomilovanje izrečen, Nadžib će dobiti još jednu dodatnu godinu zatvora.

Odbor za pomilovanje kojim predsedava novoizabrani kralj Malezije, sultan Ibrahim, nije naveo razlog za smanjenje Nadžibove kazne.

Nadžib je osuđen za korupciju u vezi sa državnim strateškim razvojnim fondom "1Malaysia Develpoment Berhad" (1MDB), iz kojeg je, prema proceni istražitelja Sjedinjenih Američkih Država i Malezije, ukradeno 4,5 milijardi dolara, kao i da je više od jedne milijarde dolara preusmereno na račune koji su povezani sa bivšim premijerom.

Nadžib je zatražio kraljevsko pomilovanje u avgustu 2022. godine, ubrzo nakon što je njegovu presudu i kaznu potvrdio najviši sud u Maleziji, čime je, kako prenosi Rojters, postao prvi premijer u istoriji te zemlje koji se našao iza rešetaka.

On je, međutim, negirao da je odgovoran za proneveru, govoreći da su ga finansijer koji se nalazi u begstvu Džo Lou i drugi zvaničnici 1MDB obmanuli o poreklu novca.

Nadžib tvrdi da je bio uveren da je novac od donacija saudijske kraljevske porodice.

Bivšem malezijskom premijeru sudi se za još nekoliko slučajeva korupcije u istoj kompaniji.

Kralj Malezije ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali prema diskrecionim ovlašćenjima koje mu daje savezni ustav, može da pomiluje osuđenike.

Kralja savetuje Odbor za pomilovanje, koji se sastoji od  državnog tužioca i vladinih zvaničnika.

Sultan Ibrahim, iz južne države Johor, postao je u sredu novi kralj Malezije, polažući zakletvu na ceremoniji u nacionalnoj palati u Kuala Lumpuru.

 

Komentari (0)

Svet